Revista presei din 8 februarie
FMI a îndulcit tonul (Cotidianul)
Expertii Fondului Monetar Internaţional pleaca acasa. Tonul delegatiei FMI fata de politica economica a Bucurestiului a cunoscut o imbunatatire considerabila. Delegatia a lasat autoritatilor o lista de recomandari pentru 2006 şi asteapta reactia Guvernului.
‘Am avut discutii excelente cu Guvernul şi Banca Naţională a României’ – asa si-a inceput conferinta de presa Emmanuel Mensbrugghe, şeful delegatiei FMI, care vreme de doua saptamini a analizat situatia macroeconomica din Romania, în cadrul revizuirii anuale. Discursul oficialului FMI a diferit vizibil fata de cel de la sfirsitul anului trecut, cind autoritatile de la Bucuresti au fost facute cu ou şi cu otet, iar acordul în vigoare a deraiat. Daca atunci se vorbea despre ‘politici economice nesustenabile’ şi bugete nerealiste, acum tintele macroeconomice cu usoare rectificari au devenit ‘perfect realizabile’ în conditiile unor restrictii de politica monetara, fiscala şi salariala.
Olanda a ratificat Tratatul de aderare a României la UE (Gândul)
Camera inferioară a Parlamentului olandez a ratificat, ieri, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor, Tratatul de aderare a României la UE. Votul urmează unei dezbateri-maraton, care a avut loc miercurea trecută, în cursul căreia s-au formulat critici dure la adresa corupţiei din România. Cea mai critică voce a fost cea a principalului partid aflat la guvernare – Partidul Creştin-Democrat Olandez (CDA), condus de premierul Jan Peter Balkenende, care a votat împotriva ratificării, pentru a menţine presiunea asupra guvernului de la Bucureşti.
Europa demontează o indignare înscenată (Cotidianul)
Europenii isi pun intrebari cu privire la ‘spontaneitatea’ protestelor la adresa caricaturilor cu Mahomed. La Teheran, multimile au atacat Ambasada Austriei, desi presa austriaca nu a publicat caricaturile. Insa Austria detine preşedintia UE şi sediul AIEA.
‘In lumea musulmana exista o reactie care ne face sa ne gindim la o orchestrare a tuturor acestor manifestatii. Refuz sa cred ca intr-o tara precum Siria cei care au atacat ambasadele nu au fost cel putin tolerati de autoritati’, a declarat ministrul italian al Afacerilor Externe, Gianfranco Fini. Vicepremierul italian a mentionat şi violentele impotriva Ambasadei Austriei şi cea a Danemarcei de la Teheran, spunind ca ‘e imposibil de crezut ca regimul nu poate face nimic impotriva protestatarilor.’ Concluzia lui Fini: ‘Cineva pune paie peste foc’. Şi Cristina Gallach, purtatorul de cuvint al Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a sugerat o coincidenta deloc intimplatoare în ce priveste tarile în care ambasadele occidentale au fost atacate în numele lui Mahomed: ‘Cele mai semnificative demonstratii au avut loc în tari cu probleme deosebite: Iran, Siria şi Fisia Gaza’.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News