Revista presei din 8 februarie

Comisia SRI l-a scos basma curată pe gen. Ionel Marin (Evenimentul zilei)

Comisia parlamentara de control al SRI a ajuns ieri la concluzia ca gen. Ionel Marin, directorul adjunct al acestui serviciu secret, este compatibil cu functia pe care o detine din iulie 2001.

Marin a fost audiat ieri de comisie dupa ce ‘Evenimentul zilei’ a dezvaluit ca generalul a participat la represiunea manifestantilor din decembrie 1989.

Scandal la PSD Bucureşti (Adevărul)

Ceea ce ar fi trebuit să fie o primă şedinţă a Biroului Executiv al PSD Bucureşti, unde Sorin Oprescu şi-ar fi preluat funcţia de şef al organizaţiei, s-a transformat într-un imens scandal. Susţinătorii lui Codrin ştefănescu, pe de o parte, şi cei ai lui Marian Vanghelie, pe de altă parte, mai aveau puţin şi se luau la bătaie. Tot scandalul a culminat cu demisia lui Octavian Petrovici din PSD, purtător de cuvânt al organizaţiei, care, oricum, nu a fost lăsat să intre la şedinţă. Mircea Geoană s-a refugiat în biroul fostului preşedinte Dan Ioan Popescu.

CSAT – acuzat că a dat puteri ilegale procurorilor pentru interceptarea telefoanelor (Gândul)

Scandalul interceptărilor telefonice – declanşat de omul de afaceri Dinu Patriciu – a luat o nouă turnură. Ieri, doi parlamentari, membri ai Comisiei de Control al SRI, Radu Stroe de la PNL şi Ion Stan de la PSD, au făcut o dezvăluire incendiară: în cursul anului 2004, CSAT a emis o hotărâre conform căreia autorizaţiile pentru interceptarea convorbirilor telefonice puteau fi date de procurori şi nu de judecători, aşa cum prevedea Codul de procedură penală intrat în vigoare chiar la 1 ianuarie 2004. Această dezvăluire ridică numeroase întrebări. Este vorba, în primul rând, de faptul că o hotărâre a CSAT nu poate să ‘bată’ o lege organică, modificată tocmai pentru asemenea probleme, ca urmare a recomandărilor UE şi CEDO. Un al doilea semn de întrebare se referă la faptul că respectiva hotărâre a CSAT ar fi fost motivată de faptul că nici un judecător de la Înalta Curte nu avea certificat ORNISS (care să le permită accesul la documente secrete, cum ar fi cele din dosarele privind siguranţa naţională), situaţie perpetuată până în prezent. Acest lucru nu este însă prevăzut de Codul de procedură penală ca o obligaţie, dar el, susţin sursele judiciare, este obligatoriu în dosarele care au capete de acuzare legate de atentatele la siguranţa naţională.

Cazul Rompetrol – Noi acuzaţii şi acuzaţi (Jurnalul naţional)

Ancheta în cazul Rompetrol a evoluat ieri spectaculos. Dinu Patriciu si-a aflat noile acuzatii şi alte doua persoane au fost puse sub invinuire în acest caz. Este vorba despre directorul cotidianului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, şi fostul ministru al Comunicatiilor, Sorin Pantis. Surse judiciare ne-au declarat ca cei trei sunt acuzati ca au divulgat, utilizat şi beneficiat de informatii privilegiate pe piata de capital. Prin aceste fapte, ceilalti actionari ai Rompetrol au fost prejudiciati cu peste 7 milioane de dolari.

CSM continuă să caute un vinovat în cazul ‘Gregorian Bivolaru’ (Evenimentul zilei)

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat ieri, intr-o sedinta secreta care a durat patru ore, raportul Inspectiei Judiciare privind cazul ‘Gregorian Bivolaru’, fara sa ajunga insa la nicio concluzie. Preşedintele CSM, judecatorul Iulian Galca, a sustinut, la finalul dezbaterilor, ca raportul este incomplet. Şi asta pentru ca nu a raspuns la toate intrebarile pe care le ridica decizia Curtii Supreme din Suedia, prin care s-a refuzat extradarea mentorului Miscarii de Integrare Spirituala în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru. Motivul invocat de magistratii suedezi: Bivolaru ar fi persecutat de autoritatile romane din cauza convingerilor sale religioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.