Revista presei din 7 martie
Principalele subiecte din ediţia de marţi, 7 martie, a cotidianelor centrale se referă la reizbucnirea conflictului dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu; plenul Camerei Deputaţilor decide astăzi dacă permite percheziţionarea a două locuinţe aparţinând lui Adrian Năstase; Codrin Ştefănescu despre colecţiile lui Adrian Năstase; circa 400 de udecători îl acuză pe Traian Băsescu de imixtiune în justiţie; avocaţii-parlamentari nu sunt dispuşi să aleagă între profesie şi mandat; Petre Roman: Liderii îmbogăţiţi ai PSD şi-au pierdut credibilitatea; Ticu Dumitrescu nu vrea să stea la aceeaşi masă cu Gheorghe Onişoru în CNSAS; Valeriu Stoica acuzat că hărţuieşte conducerea PNL; activitatea DNA, în vizorul experţilor UE; trafic de lozuri si vile de aur la Loteria Română; mezinul familiei Năstase, victimă imaginară.
Băsescu, către Tăriceanu: ‘Ce-i, Căline, ai uitat ce am discutat în CSAT?’ (Adevărul)
Preşedintele Traian Băsescu a avut, ieri, un nou schimb de replici cu premierul Tăriceanu pe tema legilor siguranţei naţionale, şeful statului sugerând că liberalii i-au atribuit în mod incorect paternitatea acestor proiecte. Întâlnirea de ieri, de la Palatul Cotroceni, dintre Băsescu şi liderii partidelor parlamentare, a început cu un schimb de replici între preşedintele României şi primul-ministru. ‘Ce-i, Căline, ai uitat ce am discutat în CSAT?’, a întrebat Băsescu, în timp ce dădea mâna cu primul-ministru. Luat prin surprindere, Tăriceanu a replicat: ‘Am uitat’. ‘Probleme de memorie. Nu-i nimic. Scoatem stenograma’, i-a răspuns Băsescu. Patru ore mai târziu, şeful statului a anunţat că va cere CSAT desecretizarea stenogramei ultimei şedinţe a acestui consiliu, astfel încât să se poată observa că, atunci, legile siguranţei naţionale nu au fost dezbătute, fiind considerate doar un ‘material brut’, elaborat de serviciile speciale.
Astăzi, în plenul Camerei / Percheziţia – da sau ba (Gândul)
Plenul Camerei Deputaţilor se va pronunţa astăzi cu privire la percheziţia caselor lui Adrian Năstase. Votul a fost programat de ieri, de către coducerea forului legislativ, pentru ora 11. Ceea ce nu s-a stabilit însă a fost modalitatea de vot, tot plenul urmând a decide şi în această privinţă. Adrian Năstase a sugerat, ieri, că deputaţii ar trebui să-şi exprime opţiunile secret, mai ales că există o cutumă în acest sens. ‘Noua lege a Statutului parlamentarilor, ca şi Regulamentul Senatului, stabilesc ca, pentru asemenea cazuri, votul să fie secret’, a adăugat preşedintele Camerei încă un argument pentru a-şi susţine punctul de vedere.
Năstase colecţiona şi cu partidul (Cotidianul)
Codrin Stefanescu, fost membru PSD, cunoscut drept colectionar de obiecte de arta, a fost ieri singura persoana care a recunoscut deschis ca i-a cumparat lui Năstase astfel de piese. ‘M-a rugat sa-i caut lucrari de colectie scrise de social-democrati celebri, precum Dobrogeanu-Gherea. I-am gasit la un anticariat de pe Magheru. Nu mi-a dat banii pentru ca nu erau scumpe, nu mai tin minte, citeva milioane de lei’. Stefanescu era insa ieri extrem de suparat pe fostii sai colegi de partid care se pretind specialisti in arta: ‘In PSD nu sint colectionari adevarati de arta. Sint penibile colectiile lui Miki (Serban Mihailescu – n.r.) sau Mitrea. M-a frapat, in casa lui Năstase din Zambaccian, amestecul de stiluri, scoli, piese. Parca era un angro de mobila, dar totul tine de gust. A fost imposibil pentru PSD sa atraga intelectuali, chiar si de stinga, din cauza comportamentului atit al lui Năstase, cit si al celorlalti: aroganta, sfidare cu bogatia. Oamenii de arta din comunisti nu ne-au scos niciodata’. Episodul ‘cadouri pentru Năstase’ a fost plastic evocat de Stefanescu: ‘Palatul Snagov, 2002: bust Năstase din ghips, tapiserii si covoare cu sigla PSD, ca la Ceausescu. Tablourile adevarate, daca erau, nu erau aduse acolo. Am auzit si eu ca le cumparau unii din partid, dar in PSD nu sint oameni de gust, sint comunisti care au carat toata viata serviete. La PNL sint oamenii rafinati’.
Judecătorii îl acuză pe Traian Băsescu de imixtiune în justiţie (Evenimentul zilei)
Aproape 400 de judecători i-au trimis un memoriu presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Galca, prin care cer sesizarea Curtii Constitutionale, considerata ‘singura institutie care îl mai poate trage de mana pe Traian Băsescu’.
Memoriul este semnat de 364 de judecători din Cluj, Mures, Satu Mare, Bihor, Suceava, Constanta si Olt, care îl acuza pe seful statului de imixtiuni in justiţie.
Avocaţii-parlamentari nu sunt dispuşi să aleagă (Gândul)
Propunerea ministrului Justiţiei Monica Macovei privind incompatibilitatea funcţiei de parlamentar cu cea de avocat a provocat o reacţie unanimă de respingere din partea senatorilor-jurişti. ‘Este o propunere de fost procuror şi o prostie’, a sărit senatorul Şerban Nicolae. ‘Ea pune semnul egalităţii între profesia de avocat care e esenţială pentru protecţia dreptului constituţional la apărare şi exercitarea unei funcţii publice sau a unor profesii libere sub autoritatea statului, cum este cazul notarilor sau executorilor judecătoreşti. Nu există o astfel de reglemntare în UE’, a adus Nicolae argumentul suprem. El a adăugat că, şi în Congresul Statelor Unite, există două categorii dominante: avocaţii şi profesorii.