Revista presei din 7 februarie

Principalele subiecte din ediţia de marţi, 7 februarie, a cotidianelor centrale se referă la starea conflcituală din interiorul coaliţiei – PD şi PNL somează UDMR: loialitate faţă de România sau ieşirea de la guvernare; raportul SRI pe anul 2004 seamănă cu discursurile preşedintelui Traian Băsescu; Ioan Melinescu, fost şef al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor: ‘Bijuteriile mătuşii Tamara, luate cu bani din dividende’; păreri diferite în cadrul PSD în legătură cu data organizării congresului; preşedintele PSD, Mircea Geoană vrea să îşi deschidă un al patrulea cabinet senatorial; Leonida Lari a demisionat din PRM, după ‘lungi luni de meditaţie’; Sorin Ovidiu Vântu a recunoscut că este acţionarul majoritar la Realitatea TV; intoxicare în redacţia ‘Ziua’; Rodion Cămătaru – de la ‘Gheata de Aur’ la consilier local; Olanda ratifică astăzi Tratatul de aderare la UE a României şi Bulgariei; musulmanii din Londra ameninţă: ‘Europa, vei plăti – vei avea şi tu parte de 11 septembrie!’.

PD şi PNL somează UDMR: loialitate faţă de România sau ieşirea de la guvernare (Gândul)

Ieri, liderii PD au luat în discuţie cazul senatorului UDMR Gyorgy Frunda – care a declarat că, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), nu reprezintă România, ci minoritatea maghiară – şi au ajuns la concluzia că o asemenea situaţie nu poate fi tolerată din partea unor parteneri de guvernare. Astfel, la trei zile de la izbucnirea scandalului Frunda, preşedintele PD, Emil Boc, susţine că UDMR trebuie să îşi reglementeze situaţia, să decidă dacă vrea să rămână la guvernare sau vrea să facă opoziţie. ‘Având în vedere declaraţiile unor reprezentanţi ai UDMR şi ale senatorului Gyorgy Frunda, PD solicită fie loialitate faţă de România şi interesele ei, fie ieşirea de la guvernare’, a spus, indignat, Emil Boc. Liderul democrat susţine că delimitarea făcută de senatorul Frunda nu poate fi acceptată, deoarece este un partid care are reprezentanţi în toate structurile de conducere ale Guvernului. ‘Este inacceptabil ca un partid care are reprezentare în Guvern, agenţii guvernamentale, prefecturi, în toate structurile de conducere ale ţării să lezeze interesele României şi Constituţia ei. Suntem colegi, dar astfel de atitudini nu pot fi tolerate’, a afirmat preşedintele PD.

SRI îl copiază pe Băsescu sau viceversa (Cotidianul)

Raportul Serviciului Roman de Informatii pe 2004, publicat vineri pe site-ul institutiei, pare a fi imaginea în oglinda a discursurilor presedintelui Băsescu privind lupta anticoruptie şi existenta ‘grupurilor de interese’.

Un capitol aparte se refera la sectoare economice importante, unde, potrivit SRI, au fost semnalate activitati ‘in defavoarea interesului public’, ale unor ‘grupuri de interese’ cu sprijinul unor persoane cu functii de decizie.

Bijuteriile mătuşii Tamara, luate cu bani din dividende (Evenimentul zilei)

Fostul sef al Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, a fost audiat ieri de procurori în cadrul dosarului penal în care e acuzat de comiterea mai multor infractiuni. La finalul audierilor, Melinescu a declarat ca anchetatorii nu i-au cerut explicatii privind actele disparute de la Oficiu referitoare la depunerea intr-un cont bancar al Danei Năstase a sumei de 400.000 de dolari. ‘Nu am nicio legatura cu dosarul Năstase. în 1999-2000, sef al Oficiului era domnul Cucu. Nu am vazut acest dosar’, a declarat Melinescu. El a sustinut ca documentele exista la Oficiu şi ca nu a existat temei legal pentru ca sesizarea referitoare la Dana Năstase sa fie inaintata Parchetului. ‘In analiza efectuata nu a rezultat ca banii provin din comiterea unei astfel de infractiuni. Acolo era vorba de o tranzactie mobiliara. S-a verificat şi cel care a cumparat bijuteriile avea banii incasati de la mai multe firme, ca dividende. Erau bani liciti. Nu imi aduc aminte al cui era contul, dar cred ca era al Tamarei. Verificarea realitatii tranzactiei nu era treaba Oficiului’, a adaugat Melinescu.

Agitaţie pe Congresul PSD (Ziua)

Reprezentantii Grupului de la Cluj au opinii diferite asupra momentului în care ar trebui eliminata functia de presedinte executiv. în timp ce senatorul Vasile Dâncu spune, potrivit ziarului Clujeanul, citat de Mediafax, ca peste sase luni de zile ar trebui convocat un Congres extraordinar care sa adopte noul statut al partidului, liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus spune ca modificarile nu sunt de actualitate. Ieri insa, Vasile Dâncu şi-a nuantat declaratia, spunand ca nu este neaparat adeptul unui Congres extraordinar. Intrebat dupa sedinta grupului parlamentar al PSD de la Senat despre acest subiect, Dâncu a sustinut ca modificarile la Statut pot avea loc foarte bine şi la Congresul de anul viitor.

Geoană – patru cabinete (Gândul)

Mircea Geoană a declarat, ieri, că îşi va deschide două cabinete parlamentare în Bucureşti, unul într-o zonă muncitorească, celălat într-o zonă intelectual – studenţească. ‘Primul cabinet va fi în zona Vulcanul vechi, în sectorul cinci, unde mai există muncitorime industrială, iar pentru cel de-al doilea, unde vom face nişte dezbateri mai interesante, există mai multe variante’, a spus Geoană. El a fost stimulat să ia această hotărâre de Ion Iliescu, fostul şef al partidului cerându-i, în mai multe rânduri, să recâştige electoratul tradiţional al PSD, îndeosebi ‘muncitorimea industrială’.

Leonida Lari a demisionat din PRM, după ‘lungi luni de meditaţie’ (7 plus)

Demisia deputatului Leonida Lari din PRM a fost anunţată, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, de către preşedintele Camerei, Adrian Năstase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.