Revista presei din 6 martie
Jocuri politico-religioase în numele lui Gojdu (Evenimentul zilei)
Camera Deputatilor urmeaza sa discute astazi soarta Acordului romano-ungar privind bunurile Fundatiei ‘Gojdu’.
Rezultatul este nesigur, dat fiind ca textul, promovat prin ordonanta de urgenta, a declansat reactii contradictorii in randul partidelor si un lobby intens din partea Bisericii Ortodoxe Romane.
Foiala traseiştilor politici a schimbat componenţa grupurilor parlamentare (Gândul)
La Cameră, PD – cel mai mare câştigător, PRM – sleit de migraţii
PD este cel mai mare beneficiar al fenomenului migraţiei politice. Grupul pedist de la Camera Deputaţilor s-a îmbogăţit, în luna februarie, cu nu mai puţin de 5 parlamentari, toţi făcând ‘transferul’ de la PRM. De altfel, PRM este partidul care a pierdut cei mai mulţi deputaţi din 2004, de la începutul actualei legislaturi: 18, în total. Pe lângă cei care s-au afiliat grupului PD, un peremist a plecat la PSD (Anghel Stanciu), doi la PC (Petru Călian şi Liviu Almăşan), iar alţi doi au rămas independenţi (Nati Meir şi Leonida Lari), ei nereuşind încă să convingă vreo formaţiune parlamentară să-i accepte.
PC tânjeşte după Ministerul Controlului (Evenimentul zilei)
Partidul Conservator solicita reinfiintarea Ministerului Controlului, pe motiv ca i se cuvine prin protocolul de guvernare.
Conservatorii lui Dan Voiculescu au avut initial acest minister, dar institutia a fost lasata treptat fara atributii, ceea ce a dus la demisia din fruntea sa a reprezentantului PC, Sorin Vicol. Pe de alta parte, liberalii i-au atacat ieri pe conservatori, recomandandu-le sa se ocupe de prestatia slaba a propriilor demnitari in loc sa ceara demisia ministrului apararii, Teodor Atanasiu (PNL). Primul pe lista: Codrut Seres, ministrul economiei.
Camera cu secrete a lui Şeuleanu (Cotidianul)
Inainte de a parasi Societatea Romana de Radiodifuziune, Dragos Şeuleanu a cerut CNSAS desigilarea fostului Birou de Documente Secrete. Inca e un mister ce a vrut sa faca cu acele documente.
Inainte de 1989, in orice institutie din Romania exista un Birou de Documente Secrete (BDS), care dupa Revolutie au fost devalizate insa, in absenta unei legislatii prin care sa fie recuperate actele. Ca prin minune, BDS-ul din Radio exista si astazi, continind dosarele de cadre ale angajatilor. Pe 20 aprilie 2005, cind plecarea lui din fruntea SRR era iminenta, Şeuleanu a cerut CNSAS ‘sprijin in demersul de desigilare a Biroului de Documente Secrete’.
Băsescu, urmaşul primilor europeni (Evenimentul zilei)
Testele ADN arata ca genele presedintelui poarta semnul specific primilor oameni care au locuit in Europa, acum 35.000 de ani.
Stenograma ‘Tender’ are la bază un autodenunţ (Cotidianul)
Expertul contabil din cazul ‘RAFO’ a fost cel care a cerut procurorilor sa inregistreze convorbirea dintre el si juristul firmei lui Tender. Din cauza acestei inregistrari, omul de afaceri a ajuns in arest. ‘Este o proba contrafacuta’, acuza aparatorii omului de afaceri.
Inregistrarea telefonica a dialogului dintre specialistul financiar din dosarul ‘RAFO’ si juristul firmei lui Ovidiu Tender (foto) a fost realizata, cu acceptul unui judecator, chiar la cererea primului – contabilul Cristian Bejenaru. De altfel, conform unor surse judiciare, aceasta ar fi a treia autodenuntare a acestuia – in trei cazuri diferite – el fiind expert, in acest dosar desemnat de anchetatori. Ieri, avocatul omului de afaceri a declarat ca este nemultumit de solutie. ‘Aceasta proba este contrafacuta’, ne-a spus Mariana Stefan. Mai mult, conform spuselor sale, ‘Ovidiu Tender nu este nici asociat, nici administrator in RAFO, asa cum se spune’, a mai afirmat avocatul.
Mircea Dinescu, propus din nou la CNSAS (Adevărul)
Vicepreşedintele PD Romea Raicu a declarat, ieri, că va propune conducerii partidului său să-l susţină pe Mircea Dinescu pentru un post de membru al Colegiului CNSAS. Raicu a afirmat că ar dori ca funcţia de preşedinte al CNSAS să-i revină lui Constantin Ticu Dumitrescu, întrucât înfiinţarea acestei instituţii a fost în mare parte meritul şi ideea acestuia.
Martorul stropit cu motorină din dosarul Zambaccian a făcut plângere la Parchet (Gândul)
Martorul despre care procurorul general anticorupţie Daniel Morar a afirmat că a fost stropit cu motorină şi ameninţat cu moartea după audierile din dosarul Zambaccian, Cristina Popa, a făcut plângere la Parchetul Judecătoriei Bacău cu privire la acest incident. Cristina Popa a fost administratorul firmei Vercon SA, unde acţionar majoritar a fost chiar tatăl Irinei Jianu, mâna a dreaptă a lui Sergiu Sechelariu. Procurorii au confirmat existenţa plângerii. Surse judiciare afirmă că reclamaţia Cristinei Popa se referă la infracţiunea de şantaj.
UE ştie de interogatoriile CIA (Cotidianul)
Oficiali din serviciile secrete americane confirma ca agentii americani si europeni au interogat in secret teroristi al-Qaeda pe teritoriul statelor ‘noii’ si ‘vechii’ Europe. Ei infirma insa existenta presupuselor ‘inchisori CIA’ despre care ministrii NATO o intrebau pe Condoleezza Rice.
‘I-am lasat pe cei din serviciile aliate sa incerce si ei sa obtina informatii de la acesti indivizi’, a declarat un oficial implicat in programul mutarii suspectilor de terorism. ‘The Washington Times’, cotidian apropiat administratiei Bush, citeaza oficiali ai serviciilor secrete care explica faptul ca falsele speculatii privind existenta inchisorilor au aparut din cauza curselor aeriene secrete pentru transportul detinutilor spre interogare in tari europene.
Bal cu surprize (Jurnalul naţional)
Si a fost si Balul Operei. Cu bune si rele, ca la prima editie. Mai mult rele decat bune, avand in vedere faptul ca mult-asteptatul actor Peter O’Toole a fost marele absent. Artistul da vina pe organizatori.
‘Peter O’Toole, invitat de onoare, nu va mai veni la Balul Operei, deoarece organizatorii evenimentului nu i-au achitat comisionul. In plus, nu ne-au mai raspuns e-mail-urilor pe care le-am trimis’, a declarat pentru Mediafax, inainte de eveniment, Steve Kenis, agentul londonez al actorului.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News