Categorii: Actualitate

Revista presei din 3 martie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 3 martie, a cotidianelor centrale se referă la Ordonanţa DNA – aprobată de Senat; controlul averii lui Năstase s-ar lovi de Constituţie; spionul mătuşii Tamara, ameninţat de rakeţi; Dana Năstase a evadat din spital prin subteran; PD vrea să adere la Internaţionala Creştin-Democrată; foştii miniştri PSD apără ordonanţa ‘Rompetrol’; deputaţii combat fenomenul ‘mătuşa Tamara’ la SIF-uri; patru bănci – ameninţate cu falimentul; fără facturi fiscale de la data aderării; Ţiriac jr. va fi judecat din nou pentru consum de cocaină.

DNA a scăpat! (Evenimentul zilei)

Ordonanta privind organizarea si functionarea Departamentului National Anticoruptie (DNA) a fost aprobata ieri de Senat cu 109 voturi ‘pentru’, unul ‘impotriva’ si doua abtineri. Ordonanta, care a fost adoptata si de Camera Deputatilor, va fi trimisa la presedintie pentru promulgare.Potrivit prevederilor acestui act normativ negociate de Traian Basescu cu liderii partidelor, DNA trece din coordonarea in subordinea procurorului general, Ilie Botos, si se transforma din ‘departament’ in ‘directie’. Adoptarea ordonantei are loc inaintea evaluarii pe care Bruxelles o va face in legatura cu justitia din Romania pe 6 martie a.c.

Controlul averii lui Năstase s-ar lovi de Constituţie (Ziarul financiar)

Avocaţii lui Adrian Năstase spun că legea în baza căreia şeful Camerei Deputaţilor a cerut el însuşi să-i fie verificată averea este neconstituţională.

Comisia specială de cercetare a averilor demnitarilor de pe lângă Înalta Curte de Ca-saţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat ieri în discuţie cererea de verificare a bunurilor preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar o decizie a fost amânată la intervenţia avocatei lui Adrian Năstase.

După debutul scandalului ‘Mătuşa Tamara’, Năstase ceruse el însuşi controlul legalităţii dobândirii averii sale, dar avocata sa a susţinut ieri că legea în baza căreia se face această verificare (Legea controlului averilor demnitarilor, 115/1995) încalcă Constituţia, întrucât din Comisie face parte şi un procuror. Potrivit legii menţionate, Comisia este compusă din doi judecători şi un procuror. Avocata Ana Diculescu a susţinut că prezenţa procurorului în acea comisie face ca ea să nu fie independentă, întrucât procurorii sunt în subordinea Ministerului Justiţiei care face parte din Executiv. Acest lucru ar încălca Constituţia care spune că Justiţia este imparţială, a susţinut avocata. Până ce Comisia de pe lângă ÎCCJ se va pronunţa asupra excepţiei, Ministerul Justiţiei care este parte în astfel de litigii a fost invitat să-şi spună punctul de vedere.

Spionul mătuşii Tamara, ameninţat de rakeţi (Cotidianul)

Amenintarea a survenit in ziua aparitiei articolului ‘Vecina Codin, spionul matusii Tamara’ in ‘Cotidianul’. Un anonim a sunat ieri, la ora 13.40, acasa la sotii Codin, amenintindu-i, intr-o romana stricata, cu accent rusesc, ca o sa arunce casa in aer pentru ca au vorbit. Unul dintre reporterii care au semnat articolul de ieri a primit, in plina noapte, un telefon anonim cu injurii. Unii dintre vecinii casei din Christian Tell nr. 15, care a apartinut matusii sotiei lui Adrian Năstase, au depus deja marturie la DNA.

Dana a evadat prin subteran (Cotidianul)

Dupa o zi si o noapte de stat sub observatia medicilor, Dana Năstase a parasit ieri, pe furis, Spitalul Floreasca, iesind printr-un garaj subteran. Durerea din pieptul sotiei lui Adrian Năstase nu a avut legatura cu inima, ci probabil cu stresul.

Fie asistenta, fie brancardier, fie paznic, orice angajat de la Spitalul de Urgenta Floreasca avea acelasi raspuns pregatit daca intrebai de Dana Năstase: ‘Nu stiu, n-avem voie sa vorbim, avem si noi ordinele noastre!’. Tot ce se stia despre sotia fostului premier era ca se afla intr-o rezerva speciala, undeva intre etajele trei si cinci.

PD vrea să adere la Internaţionala Creştin-Democrată (Ziarul financiar)

Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri că nu exclude o aderare a PD la Internaţionala Creştin-Democrată şi a precizat că, săptămâna viitoare, va începe discuţiile cu liderii PPCD în privinţa creării unui partid popular. Boc a precizat că eventuala aderare a PD la Internaţionala Creştin-Democrată nu a fost încă discutată în interiorul partidului, dar că, teoretic, această posibilitate rămâne deschisă.

Foştii miniştri PSD apără ordonanţa ‘Rompetrol’ (Adevărul)

Fostul ministru al finanţelor Mihai Tănăsescu a fost audiat, ieri, la Parchetul General în dosarul ‘Rompetrol’. Citat pentru a doua oară în calitate de martor, fostul ministru a răspuns întrebărilor anchetatorilor legate de ordonanţa de guvern prin care datoriile Petromidia au fost şterse în 2003. Tănăsescu a precizat la ieşirea de la Parchet, că, la vremea respectivă, a fost vorba de o decizie politică justă, explicând că, de fapt, nu s-au şters datoriile Petromidia, ci s-au conservat, astfel că ele pot fi valorificate.

Deputaţii combat fenomenul ‘mătuşa Tamara’ la SIF-uri (Cotidianul)

Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a adus zilele trecute un amendament la actul normativ, care reglementeaza pragul de detinere la capitalul SIF, potrivit unui anunt al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Deputatii si reprezentantii pietei de capital prezenti la dezbatere au analizat doua propuneri referitoare la limita de detinere la capitalul SIF, si anume ca pragul de 1% sa includa sau nu actiunile concertate. In urma discutiilor s-a stabilit ca orice persoana poate detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati, se arata in comunicatul Comisiei.

Patru bănci zac în ‘anticamera morţii’ (Evenimentul zilei)

Patru banci romanesti, dintr-un total de 30 care atrag economii de la populatie, prezinta risc de faliment ridicat, arata un raport al Fondului de Garantare a Depozitelor.

Studiul Fondului nu precizeaza insa si numele acestor institutii financiare, pentru a le proteja de retragerile pe fond de panica, adica de falimentul sigur. Categoria cu risc ridicat este supranumita in mediul bancar ‘anticamera mortii’. Conform institutiei, alte trei banci prezinta un grad de risc moderat.

Fără facturi fiscale de la data aderării (Ziarul financiar)

După data aderării, facturile fiscale şi orice alte documente cu regim special vor fi eliminate, urmând ca agenţii economici să folosească facturi obişnuite, prevăzute însă cu un cod de înseriere care să le identifice, precum şi un set de informaţii obligatorii prevăzute în legislaţia comunitară.

Prevederea face parte din proiectul de lege armonizată privind TVA referitor la transpunerea în legislaţia naţională a acquis-ului în domeniu. Proiectul a fost discutat ieri la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Americane şi ai caselor de consultanţă şi avocatură: Deloitte, Ernst& Young, Scott&Scott, Nestor& Nestor şi PricewaterhouseCoopers. Consultanţii au solicitat elaborarea de norme tranzitorii pentru contractele de leasing cu bunuri imobile aflate în derulare la data aderării. Normele vor fi destinate celor care vor continua să aplice TVA operaţiunilor respective care vor fi scutite cu drept de opţiune, începând cu data aderării.

Ţiriac jr. va fi judecat din nou pentru consum de cocaină (Evenimentul zilei)

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au desfiintat ieri sentinta prin care Ion Alexandru Ţiriac, fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, a fost declarat nevinovat anul trecut in dosarul ‘Cocaina’.

Instanta a admis apelul declarat de procurori si a considerat ca achitarea lui Ţiriac jr. in acest dosar a fost incorecta, iar procesul in care acesta este inculpat trebuie sa fie rejudecat de Tribunalul Bucuresti.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in vineri, 03-03-06 11:05

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.