Revista presei din 3 martie
PD vrea să adere la Internaţionala Creştin-Democrată (Ziarul financiar)
Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri că nu exclude o aderare a PD la Internaţionala Creştin-Democrată şi a precizat că, săptămâna viitoare, va începe discuţiile cu liderii PPCD în privinţa creării unui partid popular. Boc a precizat că eventuala aderare a PD la Internaţionala Creştin-Democrată nu a fost încă discutată în interiorul partidului, dar că, teoretic, această posibilitate rămâne deschisă.
Foştii miniştri PSD apără ordonanţa ‘Rompetrol’ (Adevărul)
Fostul ministru al finanţelor Mihai Tănăsescu a fost audiat, ieri, la Parchetul General în dosarul ‘Rompetrol’. Citat pentru a doua oară în calitate de martor, fostul ministru a răspuns întrebărilor anchetatorilor legate de ordonanţa de guvern prin care datoriile Petromidia au fost şterse în 2003. Tănăsescu a precizat la ieşirea de la Parchet, că, la vremea respectivă, a fost vorba de o decizie politică justă, explicând că, de fapt, nu s-au şters datoriile Petromidia, ci s-au conservat, astfel că ele pot fi valorificate.
Deputaţii combat fenomenul ‘mătuşa Tamara’ la SIF-uri (Cotidianul)
Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a adus zilele trecute un amendament la actul normativ, care reglementeaza pragul de detinere la capitalul SIF, potrivit unui anunt al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Deputatii si reprezentantii pietei de capital prezenti la dezbatere au analizat doua propuneri referitoare la limita de detinere la capitalul SIF, si anume ca pragul de 1% sa includa sau nu actiunile concertate. In urma discutiilor s-a stabilit ca orice persoana poate detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati, se arata in comunicatul Comisiei.
Patru bănci zac în ‘anticamera morţii’ (Evenimentul zilei)
Patru banci romanesti, dintr-un total de 30 care atrag economii de la populatie, prezinta risc de faliment ridicat, arata un raport al Fondului de Garantare a Depozitelor.
Studiul Fondului nu precizeaza insa si numele acestor institutii financiare, pentru a le proteja de retragerile pe fond de panica, adica de falimentul sigur. Categoria cu risc ridicat este supranumita in mediul bancar ‘anticamera mortii’. Conform institutiei, alte trei banci prezinta un grad de risc moderat.
Fără facturi fiscale de la data aderării (Ziarul financiar)
După data aderării, facturile fiscale şi orice alte documente cu regim special vor fi eliminate, urmând ca agenţii economici să folosească facturi obişnuite, prevăzute însă cu un cod de înseriere care să le identifice, precum şi un set de informaţii obligatorii prevăzute în legislaţia comunitară.
Prevederea face parte din proiectul de lege armonizată privind TVA referitor la transpunerea în legislaţia naţională a acquis-ului în domeniu. Proiectul a fost discutat ieri la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Americane şi ai caselor de consultanţă şi avocatură: Deloitte, Ernst& Young, Scott&Scott, Nestor& Nestor şi PricewaterhouseCoopers. Consultanţii au solicitat elaborarea de norme tranzitorii pentru contractele de leasing cu bunuri imobile aflate în derulare la data aderării. Normele vor fi destinate celor care vor continua să aplice TVA operaţiunilor respective care vor fi scutite cu drept de opţiune, începând cu data aderării.
Ţiriac jr. va fi judecat din nou pentru consum de cocaină (Evenimentul zilei)
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au desfiintat ieri sentinta prin care Ion Alexandru Ţiriac, fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, a fost declarat nevinovat anul trecut in dosarul ‘Cocaina’.
Instanta a admis apelul declarat de procurori si a considerat ca achitarea lui Ţiriac jr. in acest dosar a fost incorecta, iar procesul in care acesta este inculpat trebuie sa fie rejudecat de Tribunalul Bucuresti.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News