Revista presei din 3 februarie

Revolta baronilor PSD (Cotidianul)

Cea mai aprinsa dezbatere din sedinta de ieri a Comitetului Executiv al PSD a stirnit-o propunerea lui Geoană ca fiecare dintre vicepreşedintii partidului sa aiba în subordine cite doua-trei filiale. Propunerea nu reprezinta o noutate, intrucit a mai functionat şi pe vremea cind Nastase conducea partidul, iar vicepreşedintii din acea perioada ajunsesera să-şi dispute sferele de influenta în PSD. Preşedintii de organizatii s-au revoltat la adresa acestei propuneri, motivind ca este o ‘incercare de control suplimentar asupra filialelor’.

Crin Antonescu: ‘Fuziunea înseamnă moartea PNL’ (Ziua)

şeful grupului parlamentar liberal din Camera, Crin Antonescu, şi-a manifestat ieri nemultumirea referitoare la maniera în care preşedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, conduce partidul şi a apreciat ca o fuziune cu PD inseamna ‘moartea PNL’. El a lansat un apel către toti liberalii pentru a lua o pozitie ferma impotriva fuziunii cu PD şi a avertizat ca îşi va da demisia din PNL daca proiectul va fi infaptuit. Liberalul a spus ca o fuziune PNL-PD ar transforma PNL intr-o anexa subordonata şefului statului, Traian Băsescu. ‘Daca fuziunea ar avea loc în termenii propusi de PD, atunci noul partid ar deveni foarte curand un partid prezidential, un partid al lui Traian Băsescu. Eu nu contest dreptul lui Băsescu să-şi faca partid prezidential. Dar PNL nu are nici o obligatie sa devina asa ceva. PNL n-a fost şi nu va fi niciodata partidul unei persoane, fie aceea şi preşedintele României, chiar daca a contribuit substantial la alegerea lui Emil Constantinescu şi decisiv la alegerea lui Traian Băsescu’, a comentat Antonescu.

Curtea Constituţională a scăpat de recuzare (Adevărul)

Comisia juridică a Camerei a respins, ieri, cu o majoritate largă, două proiecte ale PNL şi PD de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale. Actele normative introduceau interdicţia judecătorilor de a fi numiţi membri ai Curţii dacă au făcut parte dintr-un partid politic, precum şi instituţia recuzării judecătorilor acesteia. Cu excepţia liberalilor, toţi deputaţii au fost de părere că textele conţin neconcordanţe de ordin constituţional şi au votat împotriva lor.

Prietenie de-o vară / Băsescu şi Iuşcenko bat pasul pe loc (Jurnalul naţional)

Preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizita la Kiev, şi Victor Iuşcenko au semnat ieri protocolul privind infiintarea comisiei prezidentiale care trebuie sa gaseasca leac litigiilor intre cele doua tari, printre care delimitarea platoului continental şi constructia de către Ucraina a Canalului Bâstroe. Anuntata încă de la 29 aprilie, la vizita preşedintelui Ucrainei la Bucureşti, drept comisia Băsescu-Iuşcenko, aceasta a stat la sertar timp de un an, desi cei doi şefi de stat promiteau sa gaseasca solutii pentru problemele în litigiu pana la sfarsitul anului trecut. Intre timp însă, demersul României de a-şi cauta dreptatea la Haga continua, iar premierul ucrainean anunta nu demult ca şi demersurile lor de exploatare a petrolului în platoul continental continua. De altfel, entuziasmul relatiilor dintre Băsescu şi Iuşcenko pare sa se fi stins, în ciuda faptului ca cei doi şi-au adresat ieri multumiri pentru sinceritate (Iuşcenko) şi felicitari pentru negocierea pretului gazelor cu Federatia Rusa (Băsescu).

Parlamentul de la Haga va ratifica marţi Tratatul de aderare a României la UE (Gândul)

După şapte ore de dezbateri furtunoase, Parlamentul olandez a decis, miercuri noaptea, să programeze pentru marţi, 7 februarie votul asupra Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la UE. Iniţiativa creştin-democraţilor de a amâna ratificarea tratatului până la vară nu a avut succes. Se aşteaptă ca Parlamentul să ratifice documentul, în ciuda presiunilor făcute de creştin-democraţi, majoritari la guvernare, însă minoritari în legislativ (cu 40 dintre cele 150 de mandate ale acestuia). Partidul premierului Balkenende a anunţat ferm că va vota marţi împotriva ratificării, pe motiv că în România corupţia este încă în floare, iar reforma Justiţiei este lentă. Potrivit corespondentului BBC la Haga, dezbaterea de miercuri seara s-a încheiat cu intervenţia ministrului de externe Ben Bot, şi el creştin-democrat, care şi-a contrazis colegii de partid. Sloganul în jurul căruia ministrul de externe şi-a construit răspunsul a fost: să fim critici, dar cinstiţi.

Ţigările şi alcoolul nu se mai scumpesc (Evenimentul zilei)

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, renunta şi la taxa pe tutun şi pe alcool pentru 2006 dupa ce, zilele trecute, anuntase ca nu va mai impozita drepturile de autor. Taxarea firmelor producatoare de tigari şi alcool urmeaza sa intre în vigoare de anul viitor. Singura problema este ca Uniunea Europeana interzice dubla impozitare pe care o aduce legea propusa de Eugen Nicolaescu.

Soţul Romaniţei Iovan a fost declarat nevinovat (Gândul)

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au închis dosarul în care soţul creatoarei de modă Romaniţa Iovan a fost cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă sau omor prin imprudenţă. Ieri, apărătorii celor două părţi s-au prezentat în faţa anchetatorilor, care i-au înştiinţat oficial că soluţia dată în dosarul în care soţul Romaniţei Iovan a fost cercetat pentru că l-a împuşcat mortal pe Bogdan Iancu – cel care intrase prin efracţie în casa familiei Iovan – este de neîncepere a urmăririi penale. Motivarea procurorilor a fost bazată pe argumentul că sunt aplicabile dispoziţiile legale cu privire la legitima apărare.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.