Revista presei din 3 februarie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 3 februarie, a cotidianelor centrale se referă la scandalul celor 8 procente rămasedin privatizarea Petrom: vicepremierul George Copos, ameninţat de Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca; coaliţia a pierdut majoritatea în Biroul Permanent al Senatului; Adrian Năstase cere amânarea verificării averii sale; afacerea ‘vărul Mihaelei Geoană’; revolta baronilor PSD; Crin Antonescu: ‘Fuziunea înseamnă moartea PNL’; Curtea Constituţională a scăpat de recuzare; disensiuni româno-ucrainene; Parlamentul de la Haga va ratifica marţi Tratatul de aderare a României la UE; ţigările şi alcoolul nu se mai scumpesc; soţul Romaniţei Iovan a fost declarat nevinovat.

‘Te terminăm!’, în varianta George Copos (Evenimentul zilei)

‘Copos a primit un telefon inainte de votul din guvern în care urma sa se voteze achizitionarea, de către un grup de interese, a unui pachet de 8 la sută din actiunile Petrom. La capatul telefonului era Sorin Roşca Stănescu, care i-a făcut legatura, pentru ca erau cu el în camera, lui Luca şi lui Vântu. Mesajul era: ‘Daca nu semnezi, te terminam!”. Declaratia ii apartine lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator. şi nu se termina aici. Analizand aceasta amenintare prin sinonimii şi raportari la alte fraze celebre, preşedintele PC inchide cercul şi trage concluziile: Cum expresia ‘te terminam!’ a mai aparut şi în vara trecuta, în scandalul dintre preşedinte şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu, urmarea nu poate fi decat una singura: vorbim despre aceleasi grupuri de interese.

Intamplator sau nu, demonstratia logica a lui Voiculescu a fost expusa în cadrul unei conferinte de presa inchegate în jurul unor critici adresate direct faptului ca Traian Băsescu refuza sa divulge vreun nume legat de ‘grupurile de interese’. Nici declaratia lui Voiculescu nu este fara cusur din acest punct de vedere: acuza direct, dar nu poate fi probata. ‘Nu ai cum sa faci dovada’, a explicat sec liderul conservatorilor.

Coaliţia nu mai conduce Senatul (Adevărul)

În noul Birou Permanent al Senatului, raportul dintre putere şi opoziţie este egal, 6 la 6, fără a-l pune la socoteală pe Nicolae Văcăroiu, care are vot dublu, în caz de balotaj. Au apărut două funcţii noi de chestor, ajungându-se la un număr de patru chestori. Preşedinte rămâne Nicolae Văcăroiu, vicepreşedinţi sunt Teodor Meleşcanu (PNL), Radu Berceanu (PD), Doru Ioan Tărăcilă (PSD) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM). Secretarii sunt în număr de patru, Antonie Iorgovan (PSD), Gheorghe Funar (PRM), Valentin Puskas şi Gavrilă Vasilescu (PC), cei patru chestori sunt doi ai PSD-ului, Ion Chelaru şi Dan Mircea Popescu, şi doi ai Alianţei, Paul Păcuraru şi Paula Ivănescu. Schimbările produse prin redistribuirea locurilor au dus la situaţia ca PC-ul să piardă locul de vicepreşedinte, deţinut de Sabin Cutaş.

După ce el însuşi a cerut controlul, sub pretextul că are treabă la Cameră / Năstase cere amânarea verificării averii sale (Gândul)

Adrian Năstase a cerut amânarea verficării averii sale la comisia specială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ieri, la primul termen în această cauză. Motivul pentru care nu s-a putut prezenta în faţa comisiei este că, fiind preşedintele Camerei Deputaţilor, a avut alte activităţi legate de începerea sesiunii parlamentare. După scandalul legat de moştenirea ‘mătuşii Tamara’, Adrian Năstase a cerut procurorului general al României, Ilie Botoş, să verifice dacă moştenirea primită este legală. De altfel, începând din anul 1999, familia Năstase a mai avut averea verificată. Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor a fost sesizat în legătură cu cei 400.000 de dolari obţinuţi din vânzarea bijuteriilor mătuşii. Dosarul nu a ajuns pe masa Parchetului instanţei supreme, dar acum DNA cercetează de ce a dispărut de la Oficiul pentru Spălarea Banilor raportul înaintat de bancă. Mai târziu, în 2004 DNA-ul a cercetat felul în care fostul prim ministru a cumpărat un teren din strada Zambaccian, de la fostul deputat PSDR Gabriel Bivolaru, la un preţ cu mult sub cel al pieţei. În septembrie, în acelaşi an, după doar două luni de anchetă, PNA a închis dosarul, motivând că tranzacţia a fost legală. Între timp, după schimbarea conducerii şi a denumirii instituţiei, dosarul a fost redeschis.

Barba lui Geoană (Evenimentul zilei)

Mircea Geoană, prins de ‘Evenimentul zilei’ cu un teren nedeclarat, desi Legea anticoruptie il obliga la acest lucru, a invocat o hartie incheiata intre sotia lui, Mihaela Geoană, şi varul acesteia, Octavian Barba. Hartia, numita ‘conventie’, este semnata numai de sotia liderului PSD şi de varul acesteia, şi arata ca, daca Mihaela Geoană nu gaseste investitor pentru terenul cumparat, tranzactia se anuleaza. Specialistii în drept consultati de EVZ, prodecanul Baroului Bucureşti, Mihai Stanculescu, şi şeful Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România, Viorel Manescu, au aratat insa clar ca documentul este nul din punct de vedere juridic daca nu este insotit de un act autentificat notarial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.