Revista presei din 3 aprilie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 31 martie, a cotidianelor centrale se referă la relaţia dintre premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu, disputele din interiorul Coaliţiei (interviu cu primul-ministru); Tăriceanu discută cu Băsescu ‘cazul Dobre’; cu Patriciu în prima linie, liberalii îl mitraliază pe Băsescu de la Ploieşti; PNL se pregăteşte de anticipate; PD lansează concursul ‘Cel mai anticomunist partid’ – Guvernul, somat să-şi asume răspunderea pe Legea lustraţiei; Năstase la PD, păcăleala pentru Geoană; Dan Ioan Popescu va fi debarcat din funcţiile de preşedinte PSD Bucureşti şi de şef de comisie parlamentară; fostul purtător de cuvânt al PSD Bucureşti s-a înscris în PC; Ardealul respinge un Congres extraordinar al PSD; PSD intră în grevă fiscală; candidând pentru un nou mandat în fruntea Academiei, Eugen Simion ar putea călca pe urmele lui Ion Iliescu; CSM ar putea relua verificările în dosarul Panait; căpitanii de nave, apăraţi de societatea civilă; un loc pe lista UDMR, 10% din salariu; preţul gazelor naturale a crescut cu 3,6%.

‘PNL a contat mai mult decât PD în câştigarea alegerilor’ (Evenimentul zilei)

Primul-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, faţă în faţă cu Laurenţiu Ciocăzanu si Ovidiu Nahoi.

Dezacord pe toate fronturile. Premierul nu este de acord cu teza potrivit careia Traian Basescu a avut un rol covarsitor în câştigarea alegerilor din 2004.

O.N.: Care este relatia cu Traian Basescu. Va intalniti, discutati?
Ne sfatuim, plecam impreuna la Bruxelles, cateodata discutam de doua sau trei ori intr-o zi, depinde de problemele care apar.

L.C.: în ultima vreme se constata o incrancenare mai mare din partea PNL fata de PD si Traian Basescu.
Exista anumite teme în care, de exemplu, are PD mai multa dreptate, cateodata are mai multa PNL-ul si PD-ul mai putin.

O.N.: Uneori pareti mai apropiat de Partidul Conservator.
Eu nu sunt mai apropiat de unii sau de altii. Ca premier, eu nu am o sarcina foarte usoara. Trebuie sa fiu echidistant fata de toti.

L.C.: Si totusi, apar mereu tensiuni în Alianta. Cine le alimenteaza?
Nu apar tensiuni… Cine spune ca apar tensiuni? Care sunt tensiunile ce apar?

L.C.: Cum cine. Pai, relatia dumneavoastra cu PD, schimburile de replici, unele acide, altele mai subtile, toate au creat o imagine de disensiune în cadrul Aliantei.
Nu e o disensiune. Partidele pe scena politica, chiar daca suntem si în coalitie, trebuie sa constatam, este o realitate, daca vrem sa nu o vedem, nu o vedem. Partidele sunt totusi intr-o competitie.

O.N.: Va temeti de marele partid prezidential care tinde sa se formeze?
Nu as avea de ce sa ma tem pentru ca eu cred ca PNL nu are de bajbait sa-si aleaga un drum. Avem un set de valori si de principii liberale în care credem. Aceste valori si principii liberale exista reprezentate peste tot. Oamenii si Romania au nevoie de reforma, schimbare, modernizare si nu de conservatorism.

Cred ca avem prea putina nevoie de conservatorism, un partid de tipul acesta, popular-conservator. Dar sigur ca acest lucru mie mi se pare ca este legat de o conjunctura politica, si anume de dorinta de a avea o apartenenta la o familie politica europeana si mai putin de programul politic.

Tăriceanu discută cu Băsescu ‘cazul Dobre’ (Ziarul financiar)

PNL nu renunţă la candidatul propus pentru funcţia de ministru pentru relaţia cu Parlamentul – liberalul Victor Paul Dobre -, deşi, săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a respins această candidatură. Preşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu a declarat ieri pentru ZF că premierul Călin Popescu-Tăriceanu va avea în această săptămână o discuţie cu şeful statului pentru

Cu Patriciu în prima linie / Liberalii îl mitraliază pe Băsescu de la Ploieşti (Gândul)

Tunul cel mare: dosarul de informator al şefului statului.

Dinu Patriciu şi-a făcut, ieri, apariţia la prima şedinţă de partid după mai bine de două luni, de când a demisionat de la şefia PNL Prahova. Prilejul – alegeri la şefia acestei organizaţii. În Casa de cultură a sindicatelor din Ploieşti, Patriciu s-a aşezat în primul rând al sălii, alături de doamna Quintus, pe locurile rezervate invitaţilor. La prezidiu – prietenii săi cei mai apropiaţi din PNL: Ludovic Orban, Crin Antonescu, Adina Vălean, Teodor Meleşcanu şi Mircea Ionescu-Quintus.Toţi, adversari ai lui Traian Băsescu.

Liberalii se pregătesc de anticipate (Ziua)

Mai multi lideri ai PNL – prezenti ieri la Conferinta teritoriala a PNL-Prahova, convocata pentru alegerea succesorului lui Dinu Patriciu în fruntea filialei – au cerut liberalilor sa se pregateasca de alegerile anticipate care ar putea avea loc dupa ‘momentul iunie’. ‘Va doresc sa va pregatiti de campanie, sa va pregatiti de alegeri, pentru ca, dupa momentul iunie, vom fi obligati sa acceptam alegerile anticipate’, a subliniat presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban. El a precizat ca liberalii nu doresc chemarea electoratului la urne, insa exista semnale ca democratii ar urmari acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.