Categorii: Actualitate

Revista presei din 30 ianuarie

Principalele subiecte din ediţia de luni, 30 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la un presupus atentat împotriva preşedintelui Traian Băsescu, la Focşani, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor; alte cinci întâlniri de taină Tăriceanu-Patriciu la sediul guvernului; premierul propune reglementarea raporturilor dintre Executiv şi Justiţie – Emil Boc nu este de acord cu acest demers; Marko Bela îl provoacă pe Băsescu la pariu pe statutul minorităţilor; ministrul Codruţ Şereş – vinovat pentru contractul în valoare de un miliard de euro semnat cu Departamentul Federal al Afacerilor Economice al Confederaţiei Elveţiene; războiul doamnelor liberale: Norica Nicolai vs Mona Muscă; Johannis Klaus Werner, primarul Sibiului, cercetat de DNA pentru retrocedări de case la comandă; preşedintele Asociaţiei nipono-române, ucis de un maidanez la doi paşi de guvern; Ludovic Spiess a murit la o partidă de vânătoare; ministrul Vasile Blaga a primit 308.000 de euro de la un orădean anchetat de DNA; tragedie în Polonia: 66 de morţi, după prăbuşirea unui centru expoziţional.

Atentat la Băsescu (Ziua)

Traian Băsescu a trecut cu vederea tentativa de atentat care-i era destinata, la vizita de la Focsani. Desi SPP şi SRI au descoperit intr-un hidrant de langa biroul prefectului o bomba artizanala, preşedintele României a dorit sa nu se faca valva, programul sa decurga normal, iar presa sa nu fie informata de acest incident deosebit de grav. Reporterii insa au aflat, iar ZIUA e în masura sa va prezinte acest caz. Surse din SRI au confirmat prezenta bombei, chiar şi oficiali ai SPP, la presiunile noastre, au recunoscut ca s-a gasit un dispozitiv de tip ‘pipe bomb’, dar, chipurile nefunctional. Politia a ridicat amprente, dintre care câteva au oferit indicii interesante. Numai cabinetul lui Traian Băsescu neaga cu vehementa, în continuare, informatia care e deja evidenta, ziarul nostru prezentând poza hidrantului unde s-a descoperit bomba, şi unde se vad clar urmele substantelor pentru prelevarea amprentelor. De ce sa fi ridicat cineva amprente, de ce sa fie supusi amprentarii angajatii Prefecturii, dacă n-a fost nimic? Din informatiile pe care le detinem rezulta ca viata sefului statului a fost amenintata de un grup de presiune politico-economic, iar bomba nu trebuia sa explodeze, ci sa-l sperie pe Băsescu, mesajul explicit fiind ‘s-o lase mai moale cu anticoruptia’. Amenintarile sunt mai vechi la adresa sefului statului. şi în ciuda lor, Băsescu a vrut sa transmita şi el un mesaj, acela ca nu se teme. Acesta e motivul pentru care si-a continuat vizita ca şi când nimic nu s-a întâmplat. Acesta e şi motivul pentru care Cotrocenii nu doresc, în ciuda evidentelor şi a declaratiilor de la SPP şi SRI, sa ofere amanunte presei. Presa insa a aflat, serviciile secrete n-au putut pastra sub tacere incidentul, iar Traian Băsescu trebuie sa explice ce s-a întâmplat. Altfel, s-ar putea crede ca bomba artizanala este o lucratura a serviciilor secrete facute pentru a-l victimiza pe preşedinte şi a-i oferi acestuia motive sa innaspreasca masurile de securitate în paralele cu restrangerea unor drepturi.

Alte cinci întâlniri de taină (Jurnalul naţional)

28 decembrie 2004 * 12 aprilie 2005 * 26 mai 2005 * 8 septembrie 2005 * 3 octombrie 2005 * Toate au avut loc la sediul Guvernului

întâlnirea de taina pe care premierul Tăriceanu a avut-o la Palatul Victoria cu inculpatul Dinu Patriciu şi cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru a discuta dosarul instrumentat de Parchet, la doar câteva zile dupa ce Patriciu fusese retinut de procurori în afacerea Petromidia, continua sa provoace dezbateri aprinse în societate, dar nu şi în constiinta primului-ministru.

Premierul propune reglementarea raporturilor dintre Executiv şi Justiţie (Gândul)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, sâmbătă, o dezbatere publică pe tema raportului dintre Executiv şi Justiţie, propunând ca Guvernul să fie înştiinţat dacă un ministru este cercetat penal, indiferent dacă el a săvârşit faptele pentru care este anchetat înaintea mandatului în Cabinet. Plecând de la cazul Dinu Patriciu, în care Tăriceanu a sunat la Parchetul General şi a facilitat o discuţie cu ministrul Justiţiei, prim-ministrul a spus că este nevoie de ‘un cod deontologic’, care să reglementeze relaţiile dintre puterile statului. Astfel, ar urma să fie lămurit dacă este imixtiune în Justiţie ‘informarea’ Guvernului în privinţa unei anchete penale şi cum ar trebui să se desfăşoare comunicarea dintre Executiv şi Ministerul Public: ‘Toate aceste întrebări au generat o dezbatere cu argumente de-o parte şi de alta. Nu trebuie uitat că la baza unui stat de drept avem două principii fundamentale. Primul este reprezentat de separaţia puterilor în stat şi al doilea principiu este controlul şi echilibrul reciproc al puterilor în stat. Acest lucru nu înseamnă că puterile nu comunică între ele, dar sigur că o lipsă de practică, de cultură politică, de cultură juridică ne fac să fim, azi, într-o situaţie controversată’.

Boc face poc. Cu Tăriceanu (Cotidianul)

Aceasta întâlnire, în mod normal, nu trebuia sa aiba loc’, a declarat ieri Emil Boc. Este prima pozitie critica a unui lider PD faţă de scandalul creat în urma intilnirii misterioase din biroul de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, din vara anului trecut. ‘Nu stiu în ce masura cei care comenteaza cunosc continutul discutiei’, a ripostat duminica, nervos la opinia lui Boc, premierul Tăriceanu. ‘Daca credeti ca 100 de milioane de euro sint un flecustet…’, a continuat premierul, insistind ca intilnirea a avut drept scop discutarea intentiei Rompetrol de a da statul roman în judecata şi de a cere despagubiri de 100 de milioane de euro.

Marko Bela îl provoacă pe Băsescu la pariu pe statut (Adevărul)

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind drepturile minorităţilor din România, făcute în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, au provocat reacţii critice din partea vicepremierilor de etnie maghiară din Slovacia şi România.

Vicepremierul slovac Pal Csaki s-a mărginit să remarce, sâmbătă, la Târgu Mureş, că în familia europeană nu declaraţiile contează, ci starea de fapt. Omologul său din România, Marko Bela, a fost însă mai tranşant: ‘Aş dori ca domnul preşedinte fie mai prudent în declaraţiile sale, privind chestiunea minorităţilor în diferitele ţări ale Europei’. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Strasbourg, că drepturile de care beneficiază minorităţile na-ţionale din România nu se regăsesc în state vecine precum Serbia, Ucraina sau Ungaria.

Miliardul elvetian îl striveşte pe Şereş (Cotidianul)

Premierul incearca sa stinga scandalul declansat de acordul de cooperare dintre statul roman şi Departamentul Federal al Afacerilor Economice al Confederatiei Elvetiene fara sa faca victime printre membrii cabinetului sau. ‘I-am cerut ministrului Şereş mai multa atentie, pentru ca astfel de prevederi, care stirnesc anumite ingrijorari, sa nu fie în final aprobate în serie cu zeci sau sute de alte documente. Memorandumul respectiv nu are în momentul de fata efecte concrete. El nu se va pune în aplicare decit cu respectarea legislatiei romanesti, care prevede organizarea de licitatii’, a declarat Călin Popescu Tăriceanu simbata. La rândul sau, Codrut Şereş, principalul responabil pentru semnarea acestui acord pagubos, care putea duce la activarea clauzei de salvardare în domeniul ‘Concurenta’, se spala pe miini, cautind vinovati printre subalterni. Astfel, ministrul Economiei spune ca de vina pentru ‘formularea nefericita’ prin care mai multe contracte, în valoare de peste un miliard de euro, pot fi acordate fara licitatie unei companii elvetiene sint mai multe persoane din minister, care vor fi demise.

Scandal între liberale (Ziua)

Senatorul PNL Norica Nicolai a acuzat-o ieri pe deputata Mona Muscă sustinând ca fostul ministru al Culturii si-a facut un obicei din a isca scandaluri din nimic doar de ochii presei. Norica Nicolai, reconfirmata în functia de preşedinta a organizatiei nationale a femeilor liberale, a negat ieri ca, la conferinta de sambata, ar fi existat intentia de a nu i se da cuvantul Monei Muscă, asa cum aceasta din urma a insinuat. ‘Am senzatia ca toata tevatura aceasta a facut-o doar pentru presa. dacă va amintiti, la prezentarea bilantului Aliantei DA a mai facut ceva de genul acesta. A venit mai tarziu, nu mai erau scaune libere si, desi doi barbati i-au oferit locul, s-a asezat cu fundul pe scari. A facut-o doar ca sa o vada presa. şi atunci, ca şi acum, a facut acest gest în mod clar numai pentru ochii presei’, a sustinut lidera femeilor liberale. Ea a explicat ca Mona Muscă se putea prezenta la conferinta şi fara o invitatie prealabila deoarece, conform statutului PNL, femeile parlamentar sunt delegate direct la lucrari.

Iohanis Klaus Werner, primarul Sibiului, cercetat de DNA pentru retrocedări de case la comandă (Gândul)

Trei judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia, pe numele cărora s-au depus o duzină de plângeri penale, au fost scoşi basma curată de procurorii de la Parchetul General. Concret, împotriva magistraţilor Ioan Crişan, Sanda Trif şi Ioan Truţă nu s-a dispus începerea urmăririi penale, anchetatorii ‘îngropând’ dosarul, pe motiv din lipsă de probe care să susţină acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanei. Însă, săptămâna trecută, magistraţii instanţei supreme au hotărât ca acest dosar, care a fost închis de procurori anul trecut, să fie retrimis la Parchet, ‘în vederea dispunerii începerii urmăririi penale’, întrucât Crişan, Trif şi Truţă au luat anumite decizii încălcând flagrant normele procesuale civile. Conform procedurii, în cazul în care dosarul va ajunge la Parchet, procurorii vor fi nevoiţi, după caz, să m ai strângă probe, sau dacă acestea sunt suficiente, să treacă direct la declanşarea urmăririi penale. Nu este primul caz în care judecătorii ‘dau peste nas’ procurorilor, atunci când aceştia se dovedesc incompetenţi în instrumentarea dosarelor. În filiera retrocedărilor, elementul de legătură între reprezentanţii Justiţiei şi ultimii împroprietăriţi este primarul Sibiului, Iohanis Klaus Werner, pe numele căruia există, de asemenea, o serie de plângeri, în urma cărora s-a ales cu dosar penal la DNA Alba Iulia, fiind cercetat pentru trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, edilul-şef ar mai fi anchetat atât de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, cât şi de Parchetul General.

Preşedintele Asociaţiei nipono-române, ucis de un maidanez la doi paşi de guvern (Adevărul)

Un cetăţean japonez, în vârstă de 68 de ani, a murit, ieri după-amiază, în Bucureşti, după ce a fost muşcat de un câine maidanez. Japonezul a fost muşcat în timp ce încerca să ajungă de la maşină până în scara blocului în care locuia, în zona guvernului. Surse judiciare susţin că muşcătura a secţionat artera femurală, iar japonezul, care era, potrivit Mediafax, preşedintele Asociaţiei nipono-române, nu a avut nicio şansă de scăpare, din cauza sângerării abundente.

Ludovic Spiess a murit la o partidă de vânătoare (Cotidianul)

Cunoscutul artist, distins cu ‘Crucea de Onoare Austriaca’ în urma cu patru ani, a suferit un infarct în timp ce se afla la vânătoare în judetul Teleorman. Cu toate ca la partida de vânătoare a participat şi un medic, care i-a acordat primul ajutor, acesta nu l-a putut salva.

Blaga a primit 308.000 de euro de la un orădean anchetat de DNA (Ziua)

Ministrul de Interne i-a vandut lui Gheorghe Mudura – cercetat pentru evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani şi dare de mita – actiunile sale la o fabrica de scaune * La câteva luni dupa aceasta tranzactie, Mudura a scapat din inchisoare dupa un viciu de procedura comis de un judecator fara experienta

66 de morţi în Polonia, după prăbuşirea unui centru expoziţional (Gândul)

Prăbuşirea acoperişului unui centru expoziţional din oraşul polonez Chorzow, din apropiere de Katowice, a făcut cel puţin 66 de morţi şi 160 de răniţi, sâmbătă seara. Peste 500 de participanţi la o expoziţie de porumbei voiajori din ţara-gazdă, Belgia, Olanda, Germania, Ucraina şi alte state au fost surprinşi de prăbuşirea tavanului clădirii, generată, cel mai probabil, de zăpada adunată pe acoperiş. Circa 100-150 de persoane mai erau date dispărute ieri după-amiază, în momentul când autorităţile declaraseră ‘încheiate’ operaţiunile de salvare. ‘Şansele de a mai găsi pe cineva în viaţă sunt aproape zero’, a declarat şeful operaţiunilor de salvare, constatând că, în afara celor evacuaţi imediat sau după o noapte de căutări, nimeni nu ar mai fi putut rezista temperaturilor de minus 15 grade Celsius, în condiţiile unor răni severe.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Favbet: o gamă variată de pariuri sportive

Favbet oferă o gamă variată de opțiuni pentru pariuri online in România, acoperind multiple sporturi…

marți, 11-06-24

Rezultate complete vot Bacău – iunie 2024

Vă prezentăm rezultatele detaliate ale alegerilor locale si europene ce s-au desfășurat în 9 iunie…

luni, 10-06-24

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.