Revista presei din 2 martie
Principalele subiecte din ediţia de joi, 2 martie, a cotidianelor centrale se referă la votul din grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor împotriva percheziţionării caselor lui Adrian Năstase; noile proiecte de lege din CSAT oferă ofiţerilor de informaţii puteri aproape nelimitate; Dana Năstase s-a internat în spital în loc sa se prezinte la DNA; o vecină din Christian Tell – spionul care deţine informaţii-cheie; senatorii de la Abuzuri l-au şicanat două ore pe ministrul Justiţiei; deputaţii-securişti au o lună să recunoască; Valeriu Stoica îşi face grup în PNL; acţiunea imorală: alianţă PC-PSD pe ordonanţa DNA; Paul ‘de România’ revendică Palatul Snagov, 47 hectare de pădure şi 29 hectare de livadă; acuzat pentru jaful de la Romsilva, deputatul PSD Ion Dumitru, trimis în judecată; topul salariilor funcţionarilor din România; şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele: ‘Cum vreţi să aibă românii o imagine bună în Europa, dacă nu au imagine bună nici în România?’; Olanda ne mută balul integrării în noiembrie.
Năstase, trădat de trei colegi din PSD (Evenimentul zilei)
Doi pesedisti au votat, sub protectia anonimatului, pentru perchezitionarea locuintelor lui Adrian Năstase, iar unul si-a anulat votul. Restul de 87 prezenti s-au pronuntat impotriva cererii Ministerului Justiţiei, in timp ce 21 au preferat sa lipseasca.
Năstase si-a pledat cazul, spunand ca dosarul sau este unul politic si rugandu-si colegii sa nu cada in jocul lui Băsescu. In acelasi timp, el le-a cerut solidaritate, sugerandu-le ca si ei ar putea avea nevoie de ea. ‘In timp ce noi vorbim, sunt presiuni asupra unor oameni retinuti in inchisoare sa faca autodenunturi. In perioada urmatoare vor porni multe alte atacuri. Sunt convins ca vom avea, in urmatoarele luni, multe momente neplacute si nu vom putea trece peste ele decat daca vom sti sa fim impreuna’, a declarat fostul presedinte al PSD.
Prin noile proiecte de lege din CSAT, cu binecuvântarea preşedintelui Băsescu / Ofiţerul de informaţii poate omorî nepedepsit români ca puşcaşul ucigaş al lui Teo Peter (Gândul)
Ofiţerii de informaţii capătă, prin noile proiecte de lege discutate în CSAT, puteri sporite, care riscă să dea naştere la abuzuri şi pot încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Cea mai scandaloasă prevedere figurează în Statutul profesional al ofiţerilor de informaţii şi stipulează că aceştia sunt exoneraţi de răspunderea penală sau civilă dacă, prin exercitarea în limitele legii, ale atribuţiilor de serviciu au vătămat o persoană sau au adus prejudicii patrimoniului acesteia. Cu alte cuvinte, dacă un ofiţer de informaţii, aflat în misiune, loveşte cu maşina şi omoară o persoană nu va face puşcărie. De asemenea, proiectul mai prevede că, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, ofiţerii de informaţii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi, fără avizul prealabil al conducătorului autorităţii informative.
Dana Năstase, cercetată medical (Evenimentul zilei)
Sotia fostului premier, Dana Năstase, era asteptata ieri-dimineata la Departamentul National Anticoruptie (DNA), unde urma sa fie audiata de procurori in legatura cu acuzatiile din dosarul ‘Zambaccian’. Pe la ora 8.30 si-a facut insa aparitia doar avocatul Gheorghe Diaconescu, care a anuntat sec ca Dana Năstase ‘nu va veni astazi’ si ca el a venit doar pentru a aduce ‘niste hartii’ anchetatorilor. Stare generală bună şi stabilăApoi am aflat ca sotia fostului premier fusese internata marti seara la Spitalul de Urgenta Floreasca, cu diagnosticul de durere toracica. Sotia fostului lider PSD sta intr-o rezerva Bio Medica, unde o noapte costa 50 de euro, si se afla sub ingrijirea cardiologului Manuela Guran, subordonata Mariei Dorobantu, şefa Sectiei de Cardiologie a spitalului.
Tanti Maria Codin, spionul mătuşii Tamara (Cotidianul)
Cei care au cumparat si au renovat vila din Christian Tell au avut ghinionul sa fie supravegheati de o vecina cu talente de superspion. De dupa perdea, Maria Codin (stinga) a notat tot: cum sotii Năstase veneau sa viziteze stadiul lucrarilor, cum muncitorii din Zambaccian lucrau si la casa din Tell, dar si cum carau mobila aurita, tablouri si obiecte de parca ‘ar fi spart un muzeu’.