Revista presei din 2 februarie
Dezbateri dificile în Parlamentul olandez pe tema ratificării Tratatului de aderare la UE / ‘România este în continuare coruptă’ (Gândul)
Ratificarea Tratatului de aderare al României la UE a intrat, de ieri, într-o fază dramatică, odată cu începerea dezbaterilor pe această temă în Parlamentul olandez. Aşa cum a dovedit-o referendumul de anul trecut, care a semnat, spun observatorii, actul de deces al Constituţiei Europene, Olanda a devenit, în timp, o ţară eurosceptică, ai cărei locuitori privesc cu destule rezerve oportunitatea extinderii europene. Alături de Germania, Olanda pare una dintre ţările cel mai dificil de convins să ratifice Tratatul cu România în timp util. Oficial, guvernul de la Haga susţine aderarea României la UE şi nu are nimic împotrivă ca aceasta să aibă loc în 2007, dacă Bucureştiul va demonstra că a făcut suficiente progrese în acest sens. Separat, partidele politice olandeze au, fiecare, părerea sa, nu foarte entuziastă la adresa României. De exemplu, Partidul Creştin-Democrat al premierului Jan Peter Balkenende (majoritar în coaliţia de guvernământ) nu este convins că ţara noastră se califică pentru integrarea în 2007.
Privatizarea CEC, în atenţia austriecilor (Cotidianul)
Aminarea procesului de privatizare a CEC ar putea fi o decizie eronata, se arata într-un raport intocmit de Bank Austria Creditanstaldt (BA-CA).
Cresterea gradului de saturatie al sectorului bancar ar putea determina scaderea atractivitatii ultimei institutii bancare controlate majoritar de statul roman. ‘Euforia generata de succesul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), care a generat un pret-record de 3,75 miliarde de euro, şi de iminenta finalizare a procesului de privatizare a sectorului bancar nu a durat mult’, spun expertii grupului bancar austriac. Raportul a fost elaborat în urma deciziei Guvernului roman, care a anuntat ca intentioneaza sa revizuiasca strategia de privatizare a CEC şi sa anuleze procesul de vinzare aflat în derulare. ‘Avind în vedere sumele din privatizarea BCR, autoritatile de la Bucuresti nu au fost satisfăcute de ofertele primite pina în prezent pentru CEC, situate în jurul valorii de 300 de milioane de euro. Oficialii romani se asteptau ca pretul de vinzare al CEC sa fie de 500-600 de milioane de euro’, se arata în raportul BA-CA.
Gigi Becali a vândut un teren cu 16 mil. euro (Ziarul financiar)
Finanţatorul Clubului Steaua a făcut afacerea cu un fond de investiţii care vrea să dezvolte în zona Pipera un proiect comercial de anvergură. Cotat ca unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri, Gigi Becali, patronul clubului de fotbal Steaua, a vândut un teren situat în zona de nord a Capitalei pentru aproximativ 15 milioane de euro, au declarat surse de pe piaţă. Este una dintre cele mai mari tranzacţii cu terenuri din acest an.
Cumpărătorul este fondul de investiţii elen Global Emerging Property Fund, care intenţionează să dezvolte în mai multe etape un proiect comercial de anvergură. Contactat de Ziarul Financiar, Gigi Becali a spus că tranzacţia s-a ridicat la 16 milioane de euro şi că a vizat o suprafaţă de cinci hectare de teren situat în zona Băneasa – Pipera. Becali afirmă că a încasat deja banii.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News