Revista presei din 24 ianuarie

Amintindu-şi că nu a mai vizitat Covasna din ’97 / PSD îşi tratează imaginea cu pilule naţionaliste (Adevărul)

PSD se va opune adoptării Statutului minorităţilor în forma actuală, a anunţat, la Sfântu Gheorghe, preşedintele PSD, Mircea Geoană. El a protestat faţa de declaraţiile şi iniţierea unui proiect de lege de către liderul UDMR, Marton Arpad, referitor la autonomia teritorială a judeţelor cu populaţie majoritar maghiară. Atacurile liderului PSD s-au îndreptat şi împotriva preşedintelui parlamentului ungar, Szili Katalin, acuzată de Geoană că a făcut lobby la Tg. Mureş şi Oradea pentru adoptarea Statutului minorităţilor în forma prezentată în parlament. ‘De când un preşedinte de parlament poate interveni pentru adoptarea unui statut în alte ţări? Înţelegem că d-na Szili este în campanie electorală, dar este inadmisibil să introduci astfel de teme în afara ţării. Vreau să-i spun premierului Tăriceanu că a sosit momentul ca România să fie partener egal cu Ungaria’.

Geoană susţine că trebuie pregătită o strategie specială – economică, socială şi politică – pentru Transilvania şi în special pentru judeţele în care populaţia românească este minoritară. Strategia, intitulată ‘Demnitatea naţională într-o Românie europeană’, trebuie prezentată de Ioan Rus în termen de trei luni.

Deputatul PSD Alin Teodorescu, fost şef al cancelariei prim-ministrului Năstase: ‘Dacă Adrian Năstase pleacă din PSD, partidul nu pierde nimic’ (Gândul)

Deputatul PSD Alin Teodorescu, sociolog, crede că electoratul PSD se află într-o stare de confuzie. În cadrul unei dezbateri pe marginea ultimului sondaj CURS, realizat la comanda Jurnalului Naţional, Teodorescu a afirmat că rezultatele care arată o scădere în sondaje a PSD cu două procente nu reprezintă o surpriză pentru nimeni şi sunt o consecinţă a confuziei în care se află alegătorii partidului. Deputatul PSD susţine că deruta electoratului fostului partid de guvernământ se datorează faptului că nu ştie ‘cine este şeful’. ‘Electoratul PSD este derutat. El nu ştie cine este şeful şi care este viitorul. Este clar vorba de o confuzie privind direcţia şi conducerea partidului’, a declarat sociologul. Alin Teodorescu a arătat că, la congresul de anul trecut, s-au creat funcţia de preşedinte, ocupată de Mircea Geoană, şi cea de preşedinte executiv, deţinută de Adrian Năstase, ambele având aceleaşi atribuţii, ceea ce a generat multă confuzie la baza partidului. Deputatul a declarat că, în acest moment, se vorbeşte în PSD de organizarea unui congres extraordinar, care să ‘corecteze’ situaţia. Întrebat care crede că va fi impactul electoral asupra PSD dacă Adrian Năstase va pleca, Teodorescu a afimat că nici nu se va simţi. ‘Răspunsul este foarte complicat: PSD nu va scădea dacă Adrian Năstase pleacă. PSD nu mai este un partid format în jurul unui singur lider, cum este cazul PD sau PRM’, a spus deputatul.

Oprescu i-a luat locul lui DIP (Evenimentul zilei)

Conducerea centrala a PSD a oficializat autosuspendarea lui Dan Ioan Popescu din functia de preşedinte al Organizatiei PSD Bucuresti. Prerogativele acestuia au fost incredintate de conducerea centrala lui Sorin Oprescu. Desi preşedintele Mircea Geoană a anuntat ca decizia Biroului Permanent National (BPN), intrunit la Sfantu Gheorghe, devine operativa imediat, se pare insa ca va mai dura pana cand Oprescu va prelua efectiv comanda organizatiei.

Votanţii PSD nu-l vor pe Ion Iliescu la conducerea partidului (Adevărul)

Trei sferturi din cei intervievaţi în ultimul sondaj CURS, realizat după declanşarea scandalului ‘Mătuşa Tamara’, consideră că nu este necesar ca Ion Iliescu să revină în conducerea PSD. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de 57 la sută din votanţii PSD.

Lucrurile se schimbă în cazul votanţilor PSD care îi creditează în proporţii egale – 32 la sută – pe Mircea Geoană şi pe Adrian Năstase; poziţia a treia este ocupată de Ion Iliescu, cu 22 la sută, iar următoarea treaptă de Ioan Rus (6 la sută).În ceea ce priveşte moştenirea ‘Mătuşii Tamara’, sondajul relevă că 90 la sută din oameni au auzit de ea (85 la sută în cazul votanţilor PSD). Marea majoritate a eşantionului cercetat crede că averea primită moştenire de familia Năstase nu a aparţinut mătuşii Tamara (73 la sută). Această părere este susţinută şi de votanţii PSD în proporţie de 43 la sută.

Fuziunea, o temă tabu la întâlnirea şefilor Alianţei din Moldova (Cotidianul)

Reuniunea conducerii Alianţei cu sefii de filiale ai PNL şi PD din Moldova nu a reprezentat un pas inainte spre fuziune, ci mai degraba un pas pe loc.

Intilnirea de la Gura Humorului s-a axat în proportie de 90% pe probleme tinind de dezvoltarea judetelor din regiune. Desi sefii Alianţei decisesera ca primul pas catre fuziune este rezolvarea tensiunilor dintre filialele locale ale celor doua partide, acest subiect nu a fost abordat. şi ideea fuziunii a fost atinsa doar tangential de catre cei doi preşedinti Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc.

Patriciu acuză hărţuiala procurorilor (Ziua)

Omul de afaceri Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol, a fost audiat, ieri, timp de aproximativ doua ore, în dosarul ‘Rompetrol’, de procurori din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie şi Justitie. Patriciu a sosit în jurul orei 11.00 la sediul Parchetului instantei supreme, audierile luand sfarsit în jurul orei 13.00. La intrarea în sediul Parchetului General, omul de afaceri a declarat ca este nemultumit de ancheta. ‘Sunt deja doi ani de cand suntem hartuiti cu aceleasi intrebari. Cred ca este cazul sa ajungem în fata unei instante care sa se pronunte, noi avand convingerea ca suntem absolut nevinovati’, a declarat omul de afaceri. La finalul intalnirii cu procurorii, preşedintele Rompetrol si-a reafirmat speranta ca ancheta în cazul sau sa ia sfarsit cat mai curand, iar dosarul sa fie trimis instantei.

Echipa României va juca la Viena sau Budapesta (Gândul)

Naţionala de fotbal a României este în pericol să dispute meciurile de ‘acasă’ din campania de calificare pentru Campionatul European din 2008 în afara ţării, din cauza condiţiilor proaste ale stadioanelor, a avertizat ieri preşedintele LPF, Dumitru Dragomir. ‘Am auzit că echipa naţională s-ar putea să nu joace în România, aviz premierului şi celor responsabili, pentru că nu avem nici un stadion competitiv să jucăm în preliminariile Euro-2008. Nici unul din România nu îndeplineşte condiţiile. UEFA ne-a dat nişte criterii, iar astăzi domnul Viorel Duru (n.r. – directorul Departamentului Licenţe din cadrul FRF) ne-a spus că nu există nici un stadion competitiv’, a declarat Dragomir. Preşedintele LPF a precizat că, în aceste condiţii, se vor alege stadioane din alte ţări. ‘Atunci o să alegem Viena, Budapesta, unde să joace echipa României. O să fim râsul omenirii dacă nu am putut să facem în 15 ani măcar un stadion, unul singur, pentru echipa naţională. Am fi primii din lume. E posibil aşa ceva?’, a adăugat Dragomir.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.