Revista presei din 23 februarie

‘Mătuşa’ lui Mitrea e mama (Evenimentul zilei)

Fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea este acuzat de luare de mita şi obtinere de foloase necuvenite, în dosarul ‘Zambaccian’. Invinuirile au fost facute publice chiar de catre secretarul general al PSD, care, la randul sau, le-a aflat ieri-dimineata de la procurorii Departamentului National Anticoruptie.

Mitrea s-a prezentat la DNA la ora 10.00 şi a plecat dupa aproximativ doua ore. ‘Acuzatiile se refera la o lucrare pe care a executat-o o firma din grupul lui Sergiu Sechelariu la casa mamei mele din Baneasa’, a declarat Mitrea. El a precizat ca este vorba despre o lucrare în valoare totala de 3,5 miliarde de lei, executata în 2001 de firma Vertcon SA.

Şi autostrada Bechtel îl duce pe Mitrea spre Parchet (Gândul)

Dosarul autostrăzii ‘Bechtel’ a ajuns la Parchetul General, iar fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, precum şi fostul director general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), Mihail Băşulescu, au fost deja audiaţi de procurori. Ziarul ‘Gândul’ a prezentat recent numeroase paragrafe din contract care ridică mari semne de întrebare. Printre altele, era vorba de onorariul încasat cu ocazia semnării contractului de către avocatul care a reprezentat Ministerul Transporturilor. Astfel, avocata Simona Neagu a beneficiat de un aşa-numit ‘onorariu de succes’ de 0,2% din valoarea contractului de construire. Cum autostrada a fost estimată în etapa iniţială la 2,225 miliarde de euro, acest onorariu de succes ajunge la 4,5 milioane de euro! La aceasta se adăugau şi ‘mărunţişuri’, precum un onorariu pentru etapa de iniţiere a contractului, în valoare de 150.000 de euro, şi un onorariu de urmărire şi consultanţă până la intrarea în vigoare a contractului, de 25.000 euro pe lună, care nu a fost încasat decât trei luni. Una peste alta, onorariul total cuvenit avocatei Simona Neagu se ridică la 5,2 milioane de euro.

A treia zi de percheziţii în Zambaccian (Evenimentul zilei)

Procurorii anticoruptie au descins ieri, pentru a treia zi consecutiv, în blocul din strada Muzeul Zambaccian 16, pentru a perchezitiona apartamentele vecinilor lui Năstase. Ei au intrat în imobil în jurul orei 12.30 şi au ramas acolo mai bine de sase ore şi jumatate.

Ca şi în ziua precedenta, anchetatorii au fost în apartamentul avocatei familiei Năstase, Marieta Anastasescu. Procurorii au cercetat şi balconul locuintei avocatei.

In jurul orei 16.00, Dana Barb, sora lui Năstase, a iesit din imobil insotita de fiul cel mic al fratelui sau, Mihnea Năstase. Spre seara, putin dupa ora 6.00, la poarta cladirii si-a facut aparitia insusi Adrian Năstase. Dupa cateva minute s-au aprins luminile şi la etajul trei al imobilului, unde este situat apartamentul fostului premier, singurul în care procurorii nu pot intra, deocamdata.

In timp ce anchetatorii perchezitionau apartamentele vecinilor lui Năstase, seful DNA Daniel Morar declara: ‘Stim exact ce cautam. Si, în parte, am şi gasit’.

În 10 luni, se termină electrificarea României (Gândul)

Preocupat de propria imagine, Guvernul promite să bage curent electric, până la integrarea în Uniunea Europeană, şi în cele mai îndepărtate cătune din ţară. Premierul Tăriceanu a anunţat ieri că, în 10 luni, fiecare din cele 80.000 de gospodării rămase încă neelectrificate va avea curent la priză. Primul ministru a admis că decizia a fost luată mai ales din raţiuni de imagine. ‘Gândiţi-vă, dacă o televiziune străină ar veni, ar da prost la imagine’, a admis Tăriceanu.

Tăriceanu: Pentru venituri mai mari, unele taxe vor creşte (Ziarul financiar)

Creşterea ponderii veniturilor bugetare în produsul intern brut presupune majorarea unor taxe la nivelul cotei unice şi a altor impozite, precum taxa pe proprietate, fără ca această măsură să vizeze şi o TVA mai mare în perioada imediat următoare, a declarat ieri premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat cum comentează recomandările recente ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind politica fiscală a Executivului, premierul a arătat că multe dintre concluziile formulate în raportul FMI reprezintă şi punctele sale de vedere. FMI consideră că adoptarea unor măsuri de creştere a veniturilor este imperativă, întrucât reducerea cheltuielilor prevăzută în buget este nesustenabilă, iar efectul combinat al majorărilor salariale ar putea duce la un deficit bugetar de 1% din PIB, nivel dublu faţă de ţinta propusă de Executiv.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.