Revista presei din 22 februarie

Ziaristul Sebastian Oancea – pus şi el sub învinuire în dosarul CD-urilor cu informaţii secrete (Gândul)

Încă un ziarist a fost pus sub învinuire în dosarul scurgerii de informaţii clasificate de la MApN. După mai multe ore de audieri, procurorii bucureşteni i-au comunicat, ieri, jurnalistului vrâncean Sebastian Oancea că este învinuit pentru culegere şi transmitere de date cu caracter secret. Demersul anchetatorilor vine la doar trei zile de când locuinţa ziaristului a fost percheziţionată de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care au căutat indicii şi probe referitoare la amploarea cazului privind scurgerea către presă a unor informaţii militare. Ieri, la ieşirea de la audieri, Sebastian Oancea şi-a susţinut nevinovăţia. ‘Nu mă simt vinovat cu nimic. Tare îmi este teamă că jurnaliştii vor avea foarte mult de suferit’, a spus ziaristul. Oancea a criticat cu acest prilej Legea 51 / 1991 care reglementează statutul informaţiilor cu caracter secret, catalogând-o drept abuzivă.

Cei mai bogaţi primari din România (Cotidianul)

Daca ne luam strict dupa declaratiile lor de avere, în top conduc urmatorii primari: Radu Mazare – Constanta: 1,8 milioane de euro; Cristian Poteras – sector 6 Bucuresti: 800.000 de euro; Adriean Videanu – Bucuresti: 700.000 de euro; Andrei Chiliman – sector 1 Bucuresti: 650.000 de euro; Gheorghe Nichita – Iasi: 170.000 de euro; Petru Filip – Oradea: 140.000 de euro.

CNS vrea să proclame autonomia teritorial-etnică a ‘Ţinutului Secuiesc’ (Gândul)

Consiliul Naţional Secuiesc va proclama, în cel mai scurt timp, autonomia teritorial-etnică a ‘Ţinutului Secuiesc’ pe teritoriul judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, a anunţat marţi, la Sfântu Gheorghe, vicepreşedintele CNS Ferenc Csaba. Evenimentul este programat pentru data de 15 martie a.c. la Odorheiu Secuiesc, unde va fi organizată în acest scop ‘Adunarea Naţională a Secuilor’, la care vor participa mii de oameni şi la care au fost invitaţi toţi susţinătorii din ţară şi străinătate ai acestei autonomii.

BNR: În 2005, record absolut la investiţii străine (Ziarul financiar)

Volumul investiţiilor străine atrase de România anul trecut s-a ridicat la 5,2 miliarde de euro, potrivit datelor provizorii ale Băncii Naţionale, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată de statisticile oficiale. Comparativ cu 2004, sumele investite în anul precedent au fost mai mari cu 26,8%, dacă se raportează la datele provizorii de atunci, şi cu 0,3% faţă de datele finale pe 2004.

‘Este un rezultat fantastic şi, dacă ne luăm după felul în care au evoluat lucrurile anul trecut, putem să spunem că datele finale vor arăta investiţii străine de peste 6 miliarde de euro în 2005’, a declarat pentru ZF Ana-Maria Cristina, preşedintele Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS). Ea a adăugat că semnificativ este faptul că anul trecut nu a fost finalizat niciun proces de privatizare important astfel încât majoritatea investiţiilor au mers în fabrici greenfield.

Rompetrol sapă după gaz cu 25 mil. dolari (Ziarul financiar)

Grupul petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a obţinut concesiunea de exploatare a gazelor naturale de la Goleşti (jud. Argeş), pentru care a anunţat un program de investiţii în următorii trei ani de aproximativ 25 mil. $ (circa 20 mil. euro). ‘Nu avem un plan prin care să extragem şi ultimul metru cub de gaze din acest perimetru’, a declarat Bogdan Popescu, vicepreşedinte al grupului Rompetrol, responsabil cu activităţile de explorare şi producţie. ‘Scopul este construirea unui depozit de stocare subteran pentru gazele naturale’, a adăugat reprezentantul companiei.

Din martie, românii se pot împrumuta de acasă, fără garanţii (Gândul)

Începând de luna viitoare, românii se pot împrumuta, fără garanţii şi să primească banii acasă. Britanicii de la Provident Financial, o companie care derulează afaceri financiare (de creditare, asigurări etc.) în 6 state din estul Europei, introduc în România sistemul de ‘home-credit’.

Mecanismul e simplu: solicitantul dă un telefon la sediul firmei, iar în câteva minute un agent de vânzări se prezintă la domiciliul acestuia pentru a întreba ce sumă are nevoie.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.