Revista presei din 22 februarie

Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 22 februarie, a cotidianelor centrale se referă la moţiunea de cenzură dezbătută ieri: parlamentari ai puterii au votat alături de opoziţie; ministrul Justiţiei, Monica Macovei, nu renunţă la numirea şefilor DNA; Irina Jianu a trecut o oră pe la DNA ca să afle acuzaţiile împotriva sa; filialele PNL spun nu fuziunii cu PD; Valeriu Stoica: ‘Afaceriştii nu mai trebuie să deţină funcţii în PNL’; ziaristul Sebastian Oancea – pus şi el sub învinuire în dosarul CD-urilor cu informaţii secrete; cei mai bogaţi primari din România; CNS vrea să proclame autonomia teritorial-etnică a ‘Ţinutului Secuiesc’; BNR: În 2005, record absolut la investiţii străine; Rompetrol sapă după gaz cu 25 mil. dolari; din martie, românii se pot împrumuta de acasă, fără garanţii.

Parlamentari portocalii l-au trădat bine pe Tăriceanu (Cotidianul)

Motiunea de cenzura a PSD si PRM a fost respinsa ieri în Parlament cu 246 de voturi. Pentru demiterea Guvernului s-au pronuntat 214 parlamentari. Printre acestia, cel putin 15 democrati si liberali. Pentru ca motiunea sa aiba succes, ar fi fost nevoie de 235 de voturi.

Votul a fost surprinzator chiar si pentru opozitie, intrucit, daca ar fi fost prezenti toti parlamentarii PSD si PRM, nu ar fi strins mai mult de 200 de voturi. ‘Cel putin 5-6 de la PD si PNL care au votat impotriva Guvernului am numarat eu’, a comentat ministrul Bogdan Olteanu votul pentru motiune. Olteanu nu a dezvaluit numele parlamentarilor PD si PNL care au votat impotriva Guvernului, motivind ca ‘nu face politie’, dar a precizat ca vor fi discutate în structurile de conducere ale partidelor. Parlamentarii coalitiei de guvernamint au votat ieri sub supravegherea atenta a mai multor lideri liberali. Eugen Nicolaescu, Bogdan Olteanu, Titu Gheorghiof si Nini Sapunaru au facut adevarate filtre în jurul urnelor de vot. Democratii în schimb nu au fost interesati daca printre ei sint si tradatori ai guvernului Tăriceanu.

Macovei nu renunţă la numirea şefilor DNA (Evenimentul zilei)

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, aflata zilele acestea la Bruxelles, a respins propunerea avansata de cateva partide politice ca una dintre modificarile aduse ordonantei DNA sa mentioneze numirea procurorului-şef anticoruptie de Consiliul Superior al Magistraturii. ‘Este bine asa cum este acum. Nu am inteles de ce, deodata, au inceput sa discute despre modalitatea de numire si revocare a procurorului-şef de la DNA, cand asta e o chestiune rezolvata de asta-vara, în acel pachet de legi pentru care guvernul si-a asumat raspunderea’, a declarat Monica Macovei.

Ea a explicat ca numirea si revocarea şefilor DNA a fost transferata atunci la ministrul justiţiei pentru ca nu CSM este responsabil pentru eficienta Parchetelor, ci guvernul.

Colega lui Năstase în dosarul Zambaccian / Irina Jianu a trecut o oră pe la DNA ca să afle acuzaţiile împotriva sa (Gândul)

Ieri, Irina Jianu, fost inspector general de stat şi preşedinte al Consiliului de Conducere din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, s-a prezentat şi a stat o oră la Departamentul Naţional Anticorupţie, pentru a semna procesul-verbal de luare la cunoştinţă a învinuirilor care i-au fost aduse în dosarul Zambaccian. Ex-vicepreşedintele Conimpuls, Irina Jianu, este, conform unor surse oficiale, urmărită penal, alături de soţii Dana şi Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian pentru dare de mită. Concret, Adrian Năstase ar fi primit de la Irina Jianu, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef la Inspectoratul General de Stat în Inspecţia în Construcţii (IGSIC), peste 100.000 de dolari – reprezentând contravaloarea unor bunuri din China şi 1.200.000 RON, reprezentând contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan. Potrivit unei note prin care ministrul Justiţiei a cerut încuviinţarea pentru percheziţionarea celor două imobile ale lui Adrian Năstase, cel din strada Zambaccian şi cel din comuna Cornu, în schimbul acestor favoruri, fostul premier împreună cu un alt funcţionar guvernamental ‘ar fi dispus numirea şi menţinerea în funcţie a învinuitei Irina Paula Jianu’.

Filialele PNL spun nu fuziunii (Cotidianul)

Majoritatea filialelor PNL se pronunta pentru fuziune. Practic insa, este vorba despre un ‘nu’ diplomatic. Filialele pun conditii – pastrarea doctrinei liberale, afilierea la Internationala Liberala – de neacceptat pentru PD.

Din 39 de filiale care au transmis la ‘centru’ deciziile luate (filialele din Bucuresti si Mures se intrunesc astazi – n.a.), 32 spun ‘Da’ pentru fuziune, cinci filiale (Calarasi, Covasna, Gorj, Prahova si Vaslui) se pronunta categoric impotriva, filiala Braila a votat pentru o uniune de partide, iar cea din Olt are drept prima optiune respingerea fuziunii. Dintre cele 32 de filiale care au votat în favoarea fuziunii conditionate, doar trei lasa la latitudinea conducerii centrale sa negocieze doctrina si afilierea internationala, iar doua propun un statut în care sa fie mentionata doctrina liberala.

‘Afaceriştii nu mai trebuie să deţină funcţii în PNL’ (Evenimentul zilei)

Fuziunea PNL-PD trebuie precedata de o curatenie interna, altfel grupurile de interese din ambele partide o vor face imposibila, pentru a-si pastra influenta. Acesta este avertismentul pe care Valeriu Stoica l-a lansat ieri catre Alianta.

El recomanda PNL sa invete din ‘lectia Patriciu’. Adica sa convoace un congres extraordinar care sa modifice statutul, astfel ca marii afaceristi sa nu mai ocupe functii de conducere în partid. Stoica a declarat ca apreciaza deschiderea pe care Tăriceanu a dovedit-o fata de el si i-a cerut sa faca la fel si cu alti ‘liberali cu o mare credibilitate electorala’. Stoica i-a nominalizat pe Crin Antonescu si Cristian Boureanu, dar mai ales pe Mona Musca si Theodor Stolojan. ‘Va fi foarte util pentru Alianta si PNL intr-un eventual nou guvern’, a spus el despre cel din urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.