Revista presei din 21 februarie

Principalele subiecte din ediţia de marţi, 21 februarie, a cotidianelor centrale se referă la deznodământul consultărilor de la Palatul Cotroceni în privinţa ordonanţei DNA; Traian Băsescu a pus diagnosticul Justiţiei: Parchetele funcţionează, în instanţe este ‘un nivel ridicat de corupţie’; procurorii au percheziţionat blocul din str. Zambaccian; după consultările cu şeful statului, partidele sunt de acord să taie din privilegiile aleşilor pentru a atenua nemulţumirea publică; premierul George Copos a depus documentele la DNA; scumb de replici între preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, legat de contractul încheiat cu firme elveţiene; afacerile lui Dan Radu Ruşanu, luate la bani mărunţi de către DNA; Cazul Patriciu – Rompetrol: arestarea se discută vineri; agenţii sub acoperire ai fostei Securităţi vor fi deconspiraţi; sfatul FMI: plus la taxe, minus la lefuri; Petromidia a pierdut la bursă 36 de milioane de euro; scandinavii refuză România din cauza lipsei de predictibilitate în politica fiscală; comisarul Gunther Verheugen exclude Ucraina din construcţia europeană.

Preşedintele şi-a dat mâna cu partidele pentru ordonanţa DNA (Adevărul)

Şeful statului a obţinut, ieri, acordul tuturor partidelor parlamentare ca proiectul de lege de respingere a ordonanţei DNA să fie retrimis parlamentului. Potrivit lui Băsescu, toate partidele au fost acum de acord să aprobe această ordonanţă, cu o serie de mici modificări. Departamentul Naţional Anticorupţie se va transforma în Direcţia Naţională Anticorupţie, din cadrul Parchetului General, căruia îi va fi subordonat. Până acum, DNA era în ‘coordonarea’ Parchetului General. În plus, DNA nu va mai fi ordonator principal de credite, ci ordonator secundar, dar bugetul acestei instituţii va fi prevăzut în mod distinct în bugetul Parchetului General. Traian Băsescu a insistat asupra faptului că toate aceste modificări sunt făcute pentru ca Ordonanţa de Urgenţă 134/2005 privind înfiinţarea DNA să fie în concordanţă cu prevederea constituţională potrivit căreia parlamentarii pot fi cercetaţi doar de Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Traian Băsescu a pus diagnosticul Justiţiei: Parchetele funcţionează, în instanţe este ‘un nivel ridicat de corupţie’ (Gândul)

‘În instanţe este un nivel ridicat de corupţie! Justiţie înseamnă drumul până la capăt. În ultimele luni au început să funcţioneze parchetele. Nimeni nu poate contesta asta. Acest lucru trebuie să se reflecte însă şi în hotărârile instanţelor’, a declarat, ieri, la bilanţul Ministerului Public, preşedintele României, Traian Băsescu. Grăbit să ajungă la dezbaterile pentru ordonanţa DNA, şeful statului a lăudat ‘evoluţia pozitivă a Parchetului General’, dar a atras atenţia că între cifrele prezentate de procurorul general Ilie Botoş şi percepţia publicului despre justiţie este o mare diferenţă. În faţa unei săli pline până la refuz de magistraţi, Traian Băsescu a lăudat activitatea Parchetului General şi i-a încurajat pe procurori să ‘aplice oricui în ţara asta legea. Este obligaţia dumneavoastră.Toţi suntem egali în faţa legii. Este premisa de la care trebuie să plecaţi’, i-a îndemnat preşedintele pe procurori. Potrivit lui Traian Băsescu, nivelul corupţiei la nivel înalt în anul 2005 a fost ‘infinit scăzut’ faţă de ce s-a întâmplat în guvernările anterioare.

I-au numărat Zambaccianul (Cotidianul)

Prima descindere la casa din strada Zambaccian, cea care face obiectul unui dosar de coruptie în care Adrian Năstase este acuzat de mita şi de primire de foloase necuvenite, a avut loc ieri, chiar în ziua în care în Camera Deputaţilor se vota din nou cererea de perchezitie. Pina la votul parlamentarilor, procurorii aveau dreptul sa perchezitioneze apartamentele care nu erau ale sotilor Năstase şi sa cerceteze daca în cladire se regasesc o parte din termopanele şi din chinezariile în valoare totala de 400.000 de euro care fac obiectul denuntului de mita. Potrivit dosarului intocmit de DNA, Adrian Năstase este acuzat ca ar fi primit de la Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat în Constructii şi sefa de santier la casa Zambaccian pe perioada constructiei acesteia, termopane şi alte obiecte, cu scopul de a fi mentinuta în functie. Asadar, procurorii au incercat ieri sa vada daca obiectele incriminate se regasesc în locuintele celorlalti proprietari, adica în cea a lui Xenophon Xenakis (locatarul de la parter), a lui Andrei Năstase (etajul 1) şi a Marietei ANăstasescu, (etajul 2), avocat care a intermediat privatizari pe vremea guvernarii Năstase.

După consultările de la Cotroceni / Partidele, de acord să taie din privilegiile aleşilor pentru a atenua nemulţumirea publică (Gândul)

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, ieri, cu şefii partidelor parlamentare despre privilegiile pe care aleşii şi le-au tras în noul Statut al senatorilor şi deputaţilor. ‘Preşedintele a informat că există o percepţie publică asupra acestui Statut şi a invitat liderii de partide să găsească soluţii, menţionând faptul că, potrivit prerogativelor constituţionale, el nu mai are altă soluţie’, a declarat liderul pedist Emil Boc. El a precizat că Băsescu a atras atenţia asupra ‘decredibilizării instituţiei Parlamentului’ prin acest act normativ. Şi liderul peremist Corneliu Vadim Tudor s-a declarat gata să susţină modificarea acestei legi. El a afirmat că, la discuţia cu Băsescu, liderii partidelor au recunoscut că nu prea pot să-şi ţină oamenii în frâu: ‘Una vorbeşti cu parlamentarii tăi şi alta vezi că fac ei la vot, în special unii mai în vârstă, care cred că nu vor mai prinde un nou mandat şi atunci spun: «Dacă tot sunt aici şi este la mâna mea, hai să fac o pensie exorbitantă să-mi ajungă pe trei generaţii!»’.

Copos a depus documentele la DNA (Evenimentul zilei)

Vicepremierul a fost audiat aproape cinci ore de procurorii DNA în dosarul spatiilor vandute în 2004 Loteriei Romane. în acest dosar, Copos este acuzat de o evaziune fiscala în valoare de peste un milion de euro, prin sustragere de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului roman în urma tranzactionarii spatiilor.

Traian dă în Călin cu miliardul elveţian (Cotidianul)

Preşedintele şi premierul s-au confruntat ieri la scena deschisa, în fata procurorilor. Băsescu a acuzat controversata hotarire de guvern ce putea conduce la acordarea unor contracte, fara licitatie, catre firme elvetiene. în schimb, preşedintele a avut doar cuvinte de lauda la adresa procurorului general, Ilie Botoş.

A lovit şi a plecat

Disputa dintre cei doi a avut şi o derulare interesanta. Dupa ce a lansat aceste critici seful statului a spus: ‘Imi pare rau, dar trebuie sa plec’. Băsescu se grabea la consultarile pe care le convocase la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pe tema DNA. Tăriceanu a parut luat putin prin surprindere, iar la debutul discursului nu a mai reusit sa spuna decit ca ‘imi pare rau ca a plecat, dar trebuie sa raspund acestei acuzatii’.

Tăriceanu încearcă bancuri

În replica, premierul Tăriceanu a justificat adoptarea controversatei hotariri de guvern, prin faptul ca se aproba, astfel, un protocol dintre Ministerul Economiei din România şi Departamentul de Afaceri Economice din Elvetia. Premierul a subliniat ca textul nu facea referire la un contract comercial propriu-zis. Tăriceanu spune ca a acceptat semnalul tras de mass-media, în sensul ca hotarirea de guvern a fost ‘o eroare’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.