Revista presei din 20 ianuarie
Schimbarea ministrului Dobre rămâne pe agenda PD (Evenimentul zilei)
Schimbarea ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, ar putea fi rediscutata, luni, de liderii PD, afirma surse din conducerea partidului.
Doi apropiati ai lui Traian Basescu sunt în carti pentru a prelua postul lui Dobre: Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei şi deputatul de Constanta Laurentiu Mironescu, fost ofiter de marina şi comandant de cursa lunga.
Metoda Orban de a cuceri Capitala (Cotidianul)
Viceprimarul Bucurestiului, Ludovic Orban, ar vrea ca în 2008 bucurestenii sa aleaga doar primarii de sector şi membrii consiliilor locale, iar primarul general sa fie desemnat de acestia. Adriean Videanu este de alta parere, vrea primar general ales şi primari locali numiti.
Verestoy Attila învârte milioane de euro pe bursă şi milioane de forinţi în străinătate (Adevărul)
Vicepreşedintele Comisiei SRI, senatorul Verestoy Attila, este printre cei mai bogaţi parlamentari ai României, după cum arată şi ultima sa declaraţie de avere, publicată luna aceasta pe site-ul oficial al Senatului. Cunoscut drept magnatul pădurilor, stăpânul televiziunilor din Secuime şi unul dintre patronii tichetelor de masă, Verestoy a acumulat o avere estimată la 50 de milioane de dolari. În prezent, mai are obiceiul să se joace şi pe piaţa de capital, împreună cu fiul său, care este broker.
CEC, vândută după reţeta BCR (Jurnalul naţional)
Privatizarea CEC s-ar putea face după reteta BCR. ‘S-ar putea sa fie interesant sa folosim şi pentru CEC o astfel de formula. Nu este o decizie luata în acest sens’, a anuntat ieri premierul Calin Popescu Tăriceanu, facand referire la faptul ca actiunile BCR si-au marit spectaculos valoarea la cativa ani după ce BERD şi IFC au devenit actionari. Tăriceanu a lasat sa se inteleaga ca decizia finala va fi luata după etapa urmatoare, cea a ofertelor angajante. El a mai precizat ca nu se pune problema renuntarii la privatizare, ci doar a amanarii ei. Potrivit documentului de solicitare de oferte pentru privatizare transmis investitorilor interesati, Ministerul Finantelor – ca reprezentant al statului în calitate de actionar unic al CEC – isi rezerva dreptul de a opri procesul oricand considera de cuviinta.
Ce înseamnă să fii român (Cotidianul)
Tot nu intelegem de ce altii trebuie sa ne scrie istoria. dacă l-am citi pe Tom Gallagher cu recenta ‘Balcanii în noul mileniu’, am vedea ca am trecut pe linga istorie fara ca ea sa lase prea multe urme asupra noastra.
Vorbim despre români, despre polonezi, dar şi despre UE. Mai are valoare naţiunea?
O vreme, nationalismul era privit ca un leu care trebuie strunit, tinut într-o cusca. Dar cum vremea aceea a trecut, putem accepta un nationalism sanatos, care asigura o identitate, ceea ce inseamna o viziune colectiva, o solidaritate. Oamenii au nevoie de o cultura proprie – bazata, sa zicem, pe muzica Madonnei, sau pe caracteristici nationale. UE a mers prea departe cu minimalizarea importantei statului national. UE trebuie sa fie mai toleranta. România? România trebuie sa redescopere un patriotism sanatos, nu sa se piarda, spunind ‘da, da, da’, în marea europeana. Trebuie sa adopte, bineinteles, o identitate europeana. România şi Serbia au fost victime ale nationalismului impus de un cerc mic de lideri, nu nascut natural de simtirea societatii.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News