Revista presei din 20 februarie
Valeriu Stoica se dezice de proiectul ‘diletant’ al PNL de revizuire a Constituţiei (Gândul)
Fostul lider liberal Valeriu Stoica i-a adresat preşedintelui PNL Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare deschisă, prin care se desolidarizează de iniţiativele, pe care le caracterizează ‘neinspirate şi periculoase’, promovate de reprezentanţii recent createi comisii pentru revizuirea Constituţiei.
Valeriu Stoica precizează că într-o discuţie cu Tăriceanu şi-a dat acordul să se implice în revizuirea Constituţiei, însă a formulat şi condiţia de a avea ‘rolul central’ în formarea şi coordonarea echipei liberale mandatate să se angajeze în discuţiile constituţionale.
Potrivit lui Stoica, din păcate, evoluţiile recente, începând de la modul în care a fost constituită echipa liberală şi terminând cu o ‘stupefiantă’ propunere de desfiinţare a Curţii Constituţionale (informaţii despre care a luat cunoştinţă din presă), îl obligă să se distanţeze ‘categoric şi public’ de actuala echipă mandatată să reprezinte PNL.
Război PNL-PD pe securişti (Cotidianul)
Guvernul a aminat joi adoptarea ordonantei de urgenta care modifica Legea Ticu sustinuta în Executiv de PNL prin ministrul Bogdan Olteanu. Acesta a evitat orice explicatie. în schimb, istoricul Marius Oprea, consilierul premierului Tăriceanu pe probleme de siguranta nationala si unul dintre autorii ordonantei, a declarat ca ‘PD, prin vocea ministrului Blaga, care reprezinta portavocea serviciilor secrete, nu doreste aprobarea noii legi Ticu. Blaga a spus la sedinta de guvern de joi ca PD nu voteaza pentru ca are obiectii care concorda cu ale serviciilor secrete. Respectiv sa nu se deconspire agentii acoperiti (agenti SIE – n. r.) ca astfel se prejudiciaza siguranta nationala. Tot Blaga a fost si impotriva dreptului cetatenilor straini de a avea acces la dosare. Dar tocmai acestia ne-au dat o mina de ajutor contra regimului Ceausescu. Occidentul nu vede cu ochi buni aceste masuri si noi nu putem sa fim în dezacord cu celelalte state fost comuniste. Si ministrul Macovei a avut obiectii care au intirziat legea. Este vorba pe fond de razbunarea lui Traian Băsescu pentru legile sigurantei nationale’ (pachet legislativ în lucru care cuprinde si legile SRI si SIE – n. r.). Oprea a precizat ca ‘si ministrii UDMR au avut unele observatii la lege’.
Dana Năstase, încă o acuzaţie de şpagă (Evenimentul zilei)
Numele Danei Năstase, sotia fostului premier Adrian Năstase, apare alaturi de cel al lui Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor, si de cel al Lianei Iacob, consilier pe probleme de politica interna în guvernul PSD, intr-un nou dosar de luare de mita, aflat în cercetare la Departamentul National Anticoruptie.
Cauza penala a intrat în atentia procurorilor anticoruptie în plin scandal ‘Matusa Tamara’, adica la finalul lunii ianuarie, desi fusese deschisa inca din 2003.
Ziaristul Gârleanu, arestat de un fost securist (Gândul)
Ovidiu Ohanesian, ziaristul de la România Liberă care a scris materialul despre scurgerile de informaţii, a spus în cadrul unei emisiuni televizate că a fost personal la Focşani să ia CD-ul cu informaţii secrete de la corespondentul din Vrancea. Judecătorul care a format completul de ‘urgenţă’ care a judecat arestarea lui Marin Gârleanu a fost Marin Cârcel, fost ofiţer al Securităţii, denunţat din 2003 de Mugur Ciuvică. În momentul în care a fost denunţat, Cârcel era vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti (TB). Din cauza scandalului pe această temă, fostul ‘securist’ a demisionat de la TB, s-a retras, după care a fost promovat la Curtea de Apel. Ziaristul Marian Gârleanu a afirmat că ar fi sunat la consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu pentru a o informa în legătură cu scurgerea de documente, dar aceasta nu a fost de găsit.
Şeful CSM vorbeşte la Bruxelles cu mâinile (Cotidianul)
Şeful Consiliul Superior al Magistraturii, Iulian Gâlcă, va explica oficialilor europeni proiectele sale de reforma dind din miini, pentru ca nu vorbeste bine decit ruseste. Astazi se va afla la Bruxelles, unde are pe agenda intilniri importante cu oficialii europeni.
Potrivit unor surse din CSM, şeful institutiei va fi insotit de o subordonata pe post de interpret în timpul intilnirilor de la reuniunea Consiliului ministrilor de Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene.