Revista presei din 1 martie
Margareta Costea pune întreaga ‘inginerie’ în seama ‘fratelui din America’.
Margareta Costea, soacra liderului PSD Mircea Geoană, este specialistă în inginerii imobiliare. Ea a reuşit performanţa să cumpere o vilă în Primăverii cu doar 350.000 de dolari şi, două luni mai târziu, să obţină titlu de proprietate pentru 318 metri pătraţi de teren, cât reprezintă curtea imobilului. În zonă un metru pătrat de teren se vinde cu cel puţin 800 de euro, iar în urma acestei jonglerii imobiliare doamnei Costea i-a revenit aproape gratis vila de pe strada Herăstrău, din cartierul Primăverii.
Năstase şi DIP, chemaţi la Parchet (Evenimentul zilei)
Fostul premier Adrian Năstase şi fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, vor fi convocati saptamana viitoare la Parchetul General pentru a fi audiati cu privire la o hotarare guvernamentala din 2004, hotarare prin care erau reglementate anumite obligatii bugetare ale Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia).
Ordonanţele Guvernului cad ca muştele (Ziua)
Plenul Camerei Deputaţilor a respins ieri Ordonanţa prin care autoritatile cu atributii în lupta anticoruptie puteau utiliza agenti sub acoperire, pentru dovedirea unor infractiuni de luare de mita sau trafic de influenta. în favoarea Ordonanţei s-au pronuntat 142 de deputaţi, 106 au fost împotrivă, iar 16 s-au abtinut, conditii în care Ordonanţa a fost respinsă.
SRI insistă să asculte telefoane fără mandat de la judecător (Gândul)
Dintr-un material explicativ, făcut de juriştii serviciului, reiese că şi până acum s-a procedat aşa.
Serviciul Român de Informaţii s-a transformat în Curte Constituţională. Pe pagina de internet a SRI a apărut, ieri, din senin, un ‘documentar’ intitulat ‘Consideraţii cu privire la cadrul juridic în materia interceptării telefoanelor’, un material extrem de lung, o apologie a interceptării telefoanelor – în materie de siguranţă naţională – cu mandat doar de la procurori, şi nu de la judecători, cum prevede actualul Cod de procedură penală.
Inspecţia CSM la tribunal, în cazul Tripăduş (Cotidianul)
Preşedintele CSM, Iulian Gâlcă, a declarat ieri ca doi judecatori ai Inspectiei Consiliului vor verifica eventualele incompatibilitati ale magistratului Maria Tripăduş, cea care a respins cererea de arestare a lui Dinu Patriciu. Iulian Gâlcă a precizat ca CSM a luat act de relatarile din mass-media, în dosarul privind cererea de arest a lui Patriciu. ‘Articolele au fost transmise Inspectiei, care a declansat verificari pentru a stabili daca a existat un conflict de interese intre judecatorul Tripăduş şi cazul Dinu Patriciu’, a mai declarat Gâlcă.
‘Legiferarea sclaviei de partid’ (Ziua)
Mai multe organizatii civice solicita preşedintelui Traian Băsescu sa returneze la Parlament, pentru reexaminare, o lege care, potrivit semnatarilor apelului, conduce la ‘legiferarea sclaviei de partid’. Este vorba despre Legea de modificare şi completare a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali, act normativ aprobat în Senat, saptamana trecuta, cu o larga majoritate: 80 de voturi ‘pentru’, nici un vot ‘impotriva’ şi o abtinere. în opinia reprezentantilor societatii civile, legea este profund nedemocratica şi anticonstitutionala, intrucat ingradeste libera asociere, limiteaza dreptul de alegere al cetatenilor şi introduce criterii arbitrare pentru demiterea consilierilor locali şi judeteni.
Tăriceanu gafează cu mărirea pensiilor (Cotidianul)
În plin conflict PNL-PD, în plina disputa legata de legile sigurantei nationale, premierul Tăriceanu incearca sa-si dreaga imaginea cu promisiuni nerealiste catre pensionari şi profesori.
Premierul Calin Popescu Tăriceanu a promis luni seara, la emisiunea lui Stelian Tănase, de la Realitatea TV, ca va mari pensiile în perioada urmatoare. El a spus ca exista o decizie politica luata în sensul în care ‘vom majora pensiile anul acesta, cu un procent care sa fie, bineinteles, peste valoarea inflatiei, peste valoarea medie a inflatiei’. Intrebat cind va avea loc aceasta marire a pensiilor, primul-ministru a raspuns: ‘Nu retin acum data, dar în orice caz, este prevazuta marirea pensiilor pentru anul acesta’.
Austriecii de la Erste sunt gata să cumpere 100% din acţiunile BCR (Ziarul financiar)
Până în septembrie austriecii vor instala noua echipă de management, condusă de actualul director executiv al BCR
Politica Erste Bank este de a încerca să cumpere restul acţiunilor BCR pentru a ajunge să deţină controlul deplin asupra băncii, însă pentru aceasta este nevoie de acordul tuturor părţilor, a declarat ieri la Viena Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank. ‘Dacă ceilalţi acţionari ne vor permite – salariaţii cu 8%, SIF-urile cu 30% – , dacă sunt gata să vândă şi putem cădea de acord asupra unui preţ pe care să-l considerăm atractiv, cu siguranţă ne vom majora participaţia la 100%’, a spus Treichl.
Fiind puţin probabil ca acţionarii minoritari să accepte un preţ mai mic decât cel pe care Erste l-a plătit statului – 7,65 euro/acţiune -, austriecii ar trebui să scoată din buzunar încă 2,3 mld. euro pe lângă cele 3,75 mld. care urmează să fie achitate pentru 61,88% din acţiunile BCR.
PAS Petrom bate cu pumnul în masă (Ziarul financiar)
Conducerea Petrom, companie aflată sub controlul austriecilor de la OMV, a anunţat că alocă un miliard de euro pentru modernizarea rafinăriilor Arpechim şi Petrobrazi până în 2010, în timp ce la Bucureşti Asociaţia Salariaţilor (PAS Petrom) din cadrul firmei petroliere dă semne de nerăbdare să intre în posesia participaţiei de 8%, una dintre cele mai mari afaceri de pe piaţa românească.
Copos şi Becali sunt somaţi de Bodu să-şi albească banii (Cotidianul)
Gica Popescu, Ioan Becali şi George Copos ar putea sa fie acuzati de evaziune fiscala în cazul transferurilor de fotbalisti. Sebastian Bodu spune ca, dupa ce fostul capitan al nationalei si-a platit impozitele cu sacosa, ANAF se indreapta acum şi împotriva lui Becali şi a Rapidului. Se pregăteşte şi dosarul ‘Mutu’.
Congresul Evreiesc susţine aderarea (Adevărul)
Adunarea Generală Extraordi-nară a Congresului Evreiesc European a adoptat, în această lună, la Viena, o rezoluţie în favoarea integrării României şi Bulgariei în UE la 1 ianuarie 2007, a declarat, ieri, deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Vainer a precizat că el a fost iniţiatorul rezoluţiei adoptate de Congresul Evreiesc European, rezoluţie potrivit căreia calitatea de membru în UE va facilita dezvoltarea, în România şi Bulgaria, a principiilor adoptate în UE privind combaterea xenofobiei, rasismului şi antisemitismului.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News