Revista presei din 18 ianuarie
Cozma: ‘Vreau să conduc ţara’ (Jurnalul naţional)
De ce nu ati intervenit cand era batut Marian Munteanu?
Eu eram la Inter cand a strigat cineva ca l-au prins pe Munteanu. Dar acum intreb: „De unde sa stie minerii mei unde statea Marian Munteanu?”. Ca sa nu intreb ce cauta el în Piata cand stia ca vin minerii? De unde stiau minerii ca era în subsol? şi cine l-a scos? Stim cine l-a scos, cine l-a batut. Minerii aia imbracati pe la unitatile speciale. Cand am vazut în ce hal il bateau, mi-am luat minerii şi m-am dus la el (…)
Va faceti partid?
Da, m-a ambitionat ce s-a petrecut cu mine şi vreau sa demonstrez ca tara asta se poate conduce şi altfel.
14 zile de teste cu FMI (Cotidianul)
Oficialii FMI sint asteptati la Bucuresti pe 25 ianuarie, urmind a analiza, timp de doua saptamini, motivele depasirii ratei inflatiei, performantele bugetare din 2005 şi perspectivele pentru 2006. ‘Misiunea va analiza performantele macroeconomice, inclusiv deficitul de cont curent şi inflatia. A existat o usoara depasire a tintei de inflatie stabilita de Banca Nationala. Vom vedea care au fost motivele’, a declarat Graeme Justice, reprezentant rezident al FMI la Bucuresti. Oficialul FMI a mai luat în discutie şi problema cotei unice, şi nivelul veniturilor la bugetul de stat. ‘Situatia nu este sustenabila, intrucit veniturile mai mari din TVA sint rezultatul cresterii consumului’, spune Justice. Amintim ca rata inflatiei pe anul 2005 a fost de 8,6%, peste tinta de 8,5% anuntata de BNR. De asemenea, în 2005, sumele colectate din impozitul pe venit şi profit au scazut, dupa introducerea cotei unice, fiind compensate de cresterile din TVA şi din contributiile sociale.
Un scurtcircuit a provocat explozia la Anina (Cotidianul)
Cauza probabila a aprinderii gazului metan în galerie a fost un scurtcircuit la un cablu folosit pentru detonarea substantelor explozibile, a aratat prim-procurorul Teodor Iordache, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Caras-Severin. Concluziile raportului provizoriu sint sustinute şi de declaratiile unuia dintre cei care au coborit în mina dupa accident pentru a scoate cadavrele de acolo. Stefan Nechita a declarat ca frontul care trebuia detonat a fost gasit intact. ‘Explozia nu a avut loc. Am fost jos şi am vazut. Incarcatura exploziva este la locul ei, intacta’, a spus salvatorul Nechita.
Guvernul României s-ar putea să nu fi ştiut că serviciile secrete au aprobat închisorile CIA (7 plus)
Consiliului Europei aşteaptă ca România şi toate statele implicate în scandalul închisorilor secrete ale CIA din Europa de Sud-Est să prezinte, pînă la 21 februarie, rapoartele individuale referitoare la această problemă, informează site-ul novinite.com. Deşi nu există probe solide care să ateste existenţa unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul statelor din această regiune, Dick Marty, şeful comisiei de anchetă care investighează acest caz, a afirmat că toate statele implicate trebuie să prezinte Consiliului un raport. Într-un interviu acordat săptămînalului german Focus, Marty a explicat că este posibil ca guvernele României şi Bulgariei să nu fi fost informate despre existenţa acestor închisori, iar centrele să fi fost administrate de serviciile secrete. Întrebat dacă Bulgaria şi România ar trebui sancţionate în cazul în care vor exista dovezi că au găzduit centre de detenţie ale CIA, Marty a declarat că acest lucru ar fi greşit. Sînt la fel de vinovate ca şi celelalte state, nu mai mult, a subliniat oficialul.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News