Revista presei din 16 februarie

Principalele subiecte din ediţia de joi, 16 februarie, a cotidianelor centrale se referă la vizita preşedintelui Traian Băsescu în Qatar în cursul căreia le-a prezentat oamenilor de afaceri imaginea unei Românii tolerante prin tradiţie; zi grea pentru Adrian Năstase: chemat la DNA, Parlament şi la Curtea Supremă; socialiştii europeni condamnă PSD pentru că a trântit ordonanţa DNA; cotidianul francez ‘Les Echos’: Respingerea legii pentru înfiinţarea DNA poate costa România amânarea aderării la UE; liberalii vor ca serviciile secrete să-i fie subordonate lui Tăriceanu; PNŢCD ar putea redeveni partid parlamentar; scandal pe holul tribunalului din cauza procesului Revoluţiei de la Timişoara; Marian Vanghelie, luat la bani mărunţi de Curtea de Conturi; grup de ‘crimă organizată’ în dosarul ‘Rompetrol’; averea lui DIP rămâne sub sechestru; BNR a decis să păstreze ţintele de inflaţie de 5% pe 2006 şi de 4% pe 2007.

Băsescu: ‘Am învăţat respectul de la otomani’ (Evenimentul zilei)

Preşedintele Traian Băsescu le-a prezentat qatariotilor imaginea unei Românii tolerante prin traditie.
România este un mediu politic şi economic prietenos pentru musulmani. Acesta este mesajul pe care l-a transmis, ieri, preşedintele Traian Băsescu, aflat intr-o vizita de 24 de ore în Qatar, oamenilor de afaceri locali, veniti intr-un numar destul de mic sa-l intalneasca.

Scandalul caricaturilor i-a oferit lui Băsescu prilejul de a face diferenta intre tarile europene: ‘Spre deosebire de alte tari din Europa, România are o importanta comunitate musulmana, am fost educati sa traim impreuna, sa muncim, sa ne respectam reciproc credintele şi obiceiurile’. în opinia preşedintelui, românii au invatat respectul de la Imperiul Otoman care, desi ne-a cucerit, n-a distrus niciodata o biserica ortodoxa.

Azi, de 3 X Năstase: la DNA, la Parlament şi la Curtea Supremă (Cotidianul)

Adrian Năstase are o zi incarcata. E citat la ora 10.00 la DNA pentru a-i fi aduse la cunostinta acuzatiile de luare de mita. La ora 13.00, Năstase este asteptat impreuna cu sotia şi la Comisia de cercetare a averilor. Pe de alta parte, Monica Macovei i-a retrimis ieri cererea de incuviintare a perchezitiei la casele din Cornu şi Zambaccian, solicitindu-i lui Năstase sa evite ‘incercarile de tergiversare’. Adrian Năstase pare insa hotarit sa nu renunte la consultarea Biroului Permanent în ce priveste aprobarea cererii de perchezitie, desi Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca solicitarea semnata de ministrul Justitiei trebuie doar prezentata în plen şi trimisa la Comisia Juridica.

Ministerul Justitiei i-a retrimis preşedintelui Camerei Deputatilor cererea de perchezitie a doua imobile ale lui Adrian Năstase. Scrisoarea a doua e semnata tot de Macovei. Are noi argumente juridice care demonteaza argumentele Biroului Permanent care sarise în apararea preşedintelui Camerei şi ii adreseaza un indemn lui Adrian Năstase: ‘Va rog sa asigurati respectarea intocmai a Regulamentului Camerei Deputatilor şi sa evitati incercarile de tergiversare a discutarii cererii pentru incuviintarea perchezitiei’.

Socialiştii europeni condamnă PSD pentru că a trântit ordonanţa DNA (Gândul)

Duş rece pentru PSD de unde se aşteptau mai puţin. Mai mulţi europarlamentari din grupul socialist au criticat, ieri, dur, votul ‘fraţilor’ lor din România referitor la ordonanţa DNA. Parlamentarul Jo Leinen, membru al Comitetului pentru politică Externă din PE, a declarat pentru Deutsche Welle că speră ca ‘până la raportul Comisiei Europene din primavară răul provocat de respingerea ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea DNA va fi reparat în Bucureşti’. Oficialul socialist a amintit că grupul său ‘a luptat întotdeauna împotriva corupţiei’ şi a estimat că ‘vor fi multe critici în Parlamentul European împotriva acestei blocări a ordonanţei’. Jan Marinus Wiersma, eurodeputat olandez care se ocupă de monitorizarea din partea grupului socialist a României şi Bulgariei, a anunţat ieri că vine la Bucureşti pentru a discuta ‘problemele din PSD’. Wiersma, care a fost unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai lui Năstase şi Văcăroiu în fruntea Parlamentului, şi-a schimbat acum tonul faţă de PSD: ‘Decizia ar putea afecta atmosfera din PE. Dacă, în cele din urmă, vom conchide că legile nu sunt adecvate în România, aceasta va influenţa dezbaterea privind posibilitatea amânării aderării cu un an, deci este o situaţie complicată şi dificilă şi sperăm că poate fi reparată, în aşa fel încât să ne convingem că legislaţia anticorupţie este corectă, dar, în opinia mea, ceea ce s-a întâmplat nu este pozitiv’.

Cotidianul francez ‘Les Echos’: Respingerea legii pentru înfiinţarea DNA poate costa România amânarea aderării la UE (Gândul)

Integrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 este serios periclitată de respingerea, în Senat, a proiectului de lege privind transformarea PNA în Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA), scrie, în ediţia de ieri, cotidianul francez ‘Les Echos’. Cei 25 sunt tot mai îngrijoraţi de ezitările Bucureştiului în lupta împotriva corupţiei şi, în câteva săptămâni, este posibil ca data aderării să nu mai fie 1 ianuarie 2007, ci 1 ianuarie 2008, afirmă sursa citată. Respingerea proiectului care prevedea transformarea PNA într-un minister ‘cu normă întreagă’ care să repereze politicienii corupţi a avut efectul unei bombe. ‘Dacă legea nu va fi adoptată, România poate să fie sigură că aderarea va fi amânată cu un an’, a subliniat un diplomat francez, ‘aflat la post în Bucureşti’, citat de ‘Les Echos’.

Liberalii vor ca serviciile secrete să-i fie subordonate lui Tăriceanu (Adevărul)

Ministrul liberal Bogdan Olteanu l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că a scos de la naftalină proiecte de acte normative girate de predecesorul său în scaun. ‘Este absolut inadmisibil să se reia proiectele lui Ion Iliescu din 2002, respinse de societatea civilă, mass-media şi chiar de către o parte a PSD’, a spus el, referindu-se la pachetul de legi prezentat de şeful statului la ultima reuniune a CSAT.

Bogdan Olteanu consideră că este de neapărată trebuinţă ca procesul de elaborare a acestor legi să se desfăşoare într-o transparenţă deplină, deoarece secretizarea unor ilegalităţi comise de diferite instituţii ale statului nu poate fi nicidecum acceptată, întrucât sunt puse în pericol libertăţile individuale.Colegul său de partid, Radu Stroe, preşedintele Comisiei SRI, i-a ţinut isonul, afirmând că, din pachetul de legi prezentat la CSAT, lipsesc acte normative importante, precum Legea Comunităţii Naţionale de Informaţii şi Legea siguranţei naţionale. Despre CNI, Stroe spune că a fost creată printr-o hotărâre nelegală a CSAT din octombrie 2005. El a mai criticat faptul că la CSAT s-a prezentat o lege a informaţiilor, contrainformaţiilor şi securităţii, care conţine în proporţie de 70 la sută prevederi din Legea siguranţei naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.