Categorii: Actualitate

Revista presei din 16 ianuarie

Principalele subiecte din ediţia de luni, 16 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la: explozia de la Mina Anina – bilanţ: 7 femei văduve şi 17 orfani; preşedintele Traian Băsescu – naş în comuna Piscu, judeţul Galaţi; Miron Mitrea cere azi autosuspendarea lui Adrian Năstase din PSD, analiştii politici: fuziunea PNL-PD va eşua; Ministrul de Interne, Vasile Blaga, şi-a vândut acţiunile unui afacerist arestat pentru spălare de bani şi evaziune; premierul Tăriceanu – preocupat de refacerea imaginii sale politice; membrii CSM ignoră declararea averilor; Armata SUA astupă gaura neagră a SRI de la spitalul propriu din Baloteşti; creştin-socialii germani nu acceptă aderarea României în 2007 din cauza corupţiei.

La botezul de la Piscu / Naşul Băsescu nu s-a atins decât de-o ţuică din meniul preparat special pentru el (Gândul)

Două probleme aveau localnicii din comuna gălăţeană Piscu înainte de sosirea preşedintelui Băsescu, naşul micuţei Mihaela Cătălina. Femeile se întrebau dacă vor putea să-l danseze pe preşedinte, iar bărbaţii voiau să ştie dacă ‘Băse vine cu fesul de la televizor şi la noi în comună’. Apoi a fost ajustat şi sloganul prezidenţial, care a ajuns salut local: ‘Să botezaţi bineee!’. Traian Băsescu, într-un costum impecabil şi fără celebrul fes, împreună cu soţia Maria şi cu cele două fiice au sosit, sâmbătă, la casa finilor gălăţeni, fix la ora 12, conform programului. ‘Să ne trăiască! Unde-i fina? Plânge?’, a întrebat în jur preşedintele înainte de a intra în noua casă a familiei Dumitru şi Nicoleta Dumitrache. Pe aceştia, preşedintele României i-a cunoscut vara trecută, pe 17 iulie, atunci când Băsescu a vizitat zona calamitată de la Piscu.

7 femei văduve şi 17 orfani (Evenimentul zilei)

Cauze. Echipamentele vechi, nerespectarea normelor de protecţie a muncii şi eroarea unui artificier au dus la moartea a şapte oameni

Duminica dimineata, la ora 2.00, salvatorii din Petroşani şi din Anina au reusit sa scoata din subteran cele sapte cadavre ale minerilor decedati în explozia de la Minele Anina. Cu numai cateva ore inainte, locul tragediei fusese vizitat de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Tăriceanu. Primul le-a recomandat tuturor minerilor sa se disponibilizeze şi a promis solutii pentru cei care vor ramane fără locuri de munca după inchiderea minei, la 1 octombrie. Cadavrele au fost transportate ieri la Morga Reşiţa, unde autopsia a fost realizata, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, în prezenta unor procurori de la Parchetul General. Dupa-amiaza trupurile neinsufletite au ajuns la familiile care îşi vor ingropa mortii, probabil, marti. În urma minerilor au ramas vaduve sapte femei şi 17 copii orfani.

Mitrea cere azi autosuspendarea lui Năstase (Cotidianul)

Efectul mătuşii Tamara asupra nepotului Adrian: Miron Mitrea şi ‘grupul de la Cluj’ vor sa îi ia astazi lui Năstase funcţia de preşedinte executiv al PSD. Viorel Hrebenciuc nu este de acord. Din februarie, Năstase va trebui sa se lupte cu partidul şi pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputatilor.

‘Ii voi cere direct lui Adrian Năstase sa se autosuspende din funcţia de preşedinte executiv al PSD. Scandalul în care este implicat atinge cote ale penibilului, care fac rău partidului. Sint de partea celor care au sugerat acest lucru’, ne-a declarat ieri seara secretarul general al PSD, Miron Mitrea. Acesta a fost de parere ca ‘autosuspendarea lui Năstase ar putea dura sase luni’.

Fuziunea PNL-PD va eşua (Evenimentul zilei)

‘Evenimentul zilei’ a analizat sansele unificarii liberalilor cu democratii, dar şi factorii care nu favorizeaza aceasta constructie politica. Comentatorii cred ca proiectul nu va deveni realitate

Unificarea PNL-PD ar putea bipolariza sistemul politic în România după modelul celui britanic, de alternanta la putere intre Partidul Laburist (social-democratii lui Tony Blair) şi cel Conservator (popularii aflati în opozitie). Partidul rezultat din contopirea PNL cu PD va ocupa partea dreapta a scenei politice, asa cum stanga este monopolizata de PSD. Sustinatorii ideii fuziunii spun ca acesta ar fi argumentul suprem pentru crearea unui partid puternic care sa constituie constant un pericol pentru PSD şi nu doar unul conjunctural.

Ministrul de Interne Blaga şi-a vândut acţiunile unui afacerist arestat pentru spălare de bani şi evaziune (Gândul)

Declaraţia de avere a ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, completată în 22 decembrie anul trecut, oferea suprize mari cunoscătorilor. La capitolul III al chestionarului, ministrul arăta că, în 27 septembrie 2005, şi-a cesionat acţiunile (circa 44 la sută, adică 13.197 bucăţi, în valoare de 308.000 euro) deţinute la SC Mobimod SA Oradea societăţii Master SA. Denumirea firmei nu spune mare lucru (poate cel mult orădenilor), cel care produce surpriza fiind administratorul ei, Gheorghe Mudura. De numele lui se leagă nenumărate scandaluri. De pildă, în 2003, Parchetul CSJ a sesizat Tribunalul Bihor cu privire la şase persoane care au prejudiciat SNP Petrom – înşelăciune, complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri. Anchetatorii spuneau atunci că, în perioada martie – iulie 2003, administratorul unei firme, în complicitate cu Mudura, au indus în eroare Petrom şi au obţinut produse petroliere în valoare de 14,6 miliarde, pe care nu le-au achitat – faptă favorizată de conducerea SNP Petrom Bihor. De altfel, Mudura a şi fost arestat, dar vicii de procedură au făcut ca dosarul să înainteze foarte greu. În plus, el este cunoscut ca fost partener al unui alt infractor din domeniul petrolier, Adrian Tarău.

Tăriceanu se operează pe brand (Cotidianul)

De câteva săptămâni, Calin Popescu Tăriceanu se află într-o campanie de rebranding. După ce a incheiat anul cu o scadere semnificativa în sondaje şi cu o imagine de om politic nehotărât, el incearca sa o schimbe cu una de prim-ministru jucator.

Aproape nici o zi fără aparitii consistente la televiziune, atacuri virulente la adresa PSD, abordarea frontala a celor mai fierbinti teme ale momentului, schimbare majora de limbaj şi stil de comunicare. Acestea sint principalele elemente prin care premierul incearca sa-si schimbe brandul.

Membrii CSM ignoră declararea averilor (Cotidianul)

Doar cinci dintre cei 19 membri ai CSM si-au depus declaratiile de avere. În ultimul an, şeful CSM si-a schimbat declaratia de cinci ori, aflindu-se pe locul al doilea în topul averilor CSM, cu sapte miliarde de lei, după Irina Zlatescu, mostenitoare a sase case ce valoreaza peste 10 miliarde de lei.

Armata SUA astupă gaura neagră a SRI (Jurnalul naţional)

Serviciul Roman de Informatii îşi construieste, de zece ani, un spital la Balotesti. Preşedintii s-au schimbat, guvernele au alternat, insa edificiul continua sa macine bugetul. Calculele sumare arata ca pana acum s-au cheltuit aproximativ 45 de milioane de dolari. Pentru ca tot s-a facut şi este ultramodern, i s-a gasit şi destinatia: a fost oferit la pachet militarilor americani ‘incartiruiti’ în noile baze de la Marea Neagra.

Creştin-socialii germani nu acceptă aderarea României în 2007 din cauza corupţiei (Gândul)

Creştin-socialii germani consideră că aderarea României şi Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007 nu este ‘acceptabilă’, principalul motiv fiind ‘corupţia până la cele mai înalte niveluri’, potrivit cotidianului ‘Münchner Merkur’. Liderul grupului creştin-social din parlamentul landului Bavaria, Joachim Hermann, apreciază că ‘pomparea a zeci de milioane de euro într-o ţară în care există temerea că o bună parte a acestor sume se va scurge în domenii atinse de corupţie’ este lipsită de sens.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Update in marți, 17-01-06 12:10

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.