Revista presei din 14 februarie
Principalele subiecte din ediţia de marţi, 14 februarie, a cotidianelor centrale se referă la preşedintele Traian Băsescu – înfrânt de liberali în şedinţa CSAT pe tema strategiei de securitate naţională; şeful statului anunţă existenţa unui proiect privind plătirea ofiţerilor de informaţii şi după ieşirea lor din sistemul de securitate naţională; Guvernul Tăriceanu şi-a asumat în Parlament reforma Sănătăţii; Adrian Năstase a scăpat pentru moment de percheziţionarea caselor din starda Zambaccian şi din comuna Cornu; Miron Mitrea, citat la Parchet în dosarul Zambaccian; omul de afaceri Octavian Ionescu revine: ‘Banii europeni pentru Buşteni ar fi ajuns la Cornu’; patru miniştri democraţi se plâng de aroganţa lui Tăriceanu; premierul s-a răzgândit în privinţa ordonanţei DNA; Elenea Udrea a devenit membru al PD; Patriarhia a preluat terenul pentru Catedrala Neamului; scumpiri în valuri: gaze, curent electric, alcool şi tutun; RATB revine în Ilfov: se reiau cursele preorăşeneşti.
Miniştrii liberali plus Macovei l-au învins ieri în CSAT pe Traian Băsescu (Gândul)
Liberalii s-au opus, ieri, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, adoptării noii strategii de securitate şi a unui pachet de legi privind serviciile secrete, astfel că ele vor fi promovate peste 30, respectiv 60 de zile. Conform unor surse din CSAT, premierul Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, din capul locului, că nu poate accepta nici strategia de securitate şi nici pachetul de legi, care ar fi făcut de oameni cu mentalitate de foşti securişti. Sursele citate ne-au spus că schimbul de replici dintre miniştrii liberali, susţinuţi, pe alocuri, de ministrul Justiţiei Monica Macovei, şi şeful statului a fost unul dur. La strategia de securitate, liberalii au obiectat asupra faptului că ea pune prea mult accent pe corupţie ca ameninţare la adresa securităţii naţionale, ceea ce ar face ca România să fie percepută, în exterior, drept un stat în care nu s-au făcut nici un fel de progrese în combaterea acestui fenomen. Reprezentanţilor PNL nu le-a plăcut nici conceptul de ‘bună guvernare’, împrumutat de la americanii care-l foloseau pentru statele în tranziţie din America Latină şi din Balcani. Dezbateri încinse au mai fost şi pe marginea proiectului, publicat în premieră de ziarul Gândul, care permitea ofiţerilor de informaţii să efectueze acte premergătoare cu carcter probatoriu. Liberalii au susţinut că acest lucru ar însemna atribuţii prea mari pentru SRI şi SIE. ‘Dacă ne preocupă asta, atunci ar trebui să dăm mai mulţi bani pentru Poliţie şi pentru Procuratură, pentru că e de competenţa lor’, ar fi spus şi ministrul Macovei.
Pensionarii din ‘servicii’, luaţi în braţe de Băsescu (Cotidianul)
Seful statului a anuntat dupa sedinta CSAT ca exista un proiect privind platirea ofiterilor de informatii şi dupa iesirea lor din sistemul de securitate nationala. Băsescu a vorbit despre adoptarea unei noi legi privind statutul ofiterilor de informatii, care va prevedea, doar pentru SIE şi SRI, demilitarizarea. Astfel, viitorii agenti de informatii vor avea statut de functionari publici. Presedintele a aratat ca ‘va trebui sa garantam ofiterilor din serviciile secrete un statut stabil de functionari publici, astfel incit, atunci cind SRI sau SIE nu mai au nevoie de ofiterul respectiv, acesta sa nu fie aruncat în strada, ci sa aiba statut de functionar public cu un viitor asigurat, la dispozitia structurilor guvernamentale’. Explicatia oferita de seful statului a fost ca peste 80% dintre ofiterii de informatii care au activat în sistem inainte de 1989 au fost trecuti în rezerva şi li s-a desfacut contractul de munca, motiv pentru care au fost nevoiti sa isi gaseasca diferite slujbe în cadrul unor companii private. Băsescu a aratat ca, dupa trecerea în rezerva, ofiterii de informatii au fost angajati de firme particulare, insa nu singuri, ci impreuna cu retelele lor de informatori.
Surse din serviciile de informatii ne-au declarat ca, la plecarea dintr-un serviciu special, ofiterii nu au nici obligatia şi nici obiceiul de a-si preda succesorului reteaua de informatori.
Tăriceanu îşi asumă reforma sănătăţii (Adevărul)
Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea în faţa parlamentului pentru pachetul de legi privind reforma în domeniul sănătăţii. Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a prezentat senatorilor şi deputaţilor principalele direcţii ale reformei pe care le cuprind cele 17 capitole ale proiectului: perfecţionarea sistemului, în scopul creşterii calităţii serviciilor oferite populaţiei, eliminarea conflictelor de interese, creşterea accesibilităţii la serviciile de sănătate, eliminarea discriminărilor, stimularea şi motivarea personalului medical.
Uriaşele termopane protejate la Cameră (Cotidianul)
Adrian Năstase a reusit sa retrimita Ministerului Justitiei cererea de perchezitie a caselor de la Cornu şi Zambaccian, unde procurorii se asteptau sa gaseasca, între altele, termopane în valoare de 300 de mii de euro. Năstase a fost sprijinit direct de PSD şi PRM şi indirect de absenta şi ignoranta reprezentantilor puterii. Abia dupa ce au votat cum le-a cerut Năstase, deputatii PNL şi PD si-au dat seama ca cererea de perchezitie nu trebuia votata în Biroul Permanent, ci doar prezentata în plen şi trimisa Comisiei Juridice.