Categorii: Actualitate

Revista presei din 11 ianuarie 2006

Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 11 ianuarie, a cotidianelor centrale.

La solicitarea premierului Tăriceanu / Preşedintele Băsescu le dă parlamentarilor cu privilegiile în cap (Gândul)

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis, ieri, Parlamentului, Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor, nemulţumit de privilegiile pe care şi le-au votat aleşii prin acest act normativ. Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Băsescu apreciază ‘că legea stabileşte, atât pentru parlamentarii în funcţie, cât şi pentru foştii parlamentari, unele avantaje, care, prin natura lor excesivă, exced categoriei drepturilor şi se constituie în privilegii interzise de articolul 16 aliniat 1 din Constituţie (privind egalitatea în drepturi a cetăţenilor – n.red.)’. La sfârşitul anului trecut, premierul Tăriceanu îi trimisese o scrisoare lui Băsescu prin care îi cerea să respingă promulgarea Statutului.

Ambasadorul Marii Britanii despre averea lui Năstase: ‘Cum e posibil?’ (Evenimentul zilei)

‘Cum e posibil ca oamenii politici sa fie necorupti, dar rudele devin foarte bogate fara explicatie?’ – Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti

Modul în care creste averea familiei lui Adrian Năstase l-a intrigat şi pe ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle. Intr-un interviu acordat ieri agentiei Mediafax, diplomatul britanic, al carui mandat la Bucuresti se apropie de sfarsit, a ironizat modelul romanesc de imbogatire a demnitarilor prin intermediul rudelor. Quayle nu a nominalizat pe cineva, dar referirile la fostul premier Adrian Năstase sunt evidente. Sageata sa ii vizeaza insa şi pe alti politicieni care si-au imbogatit rudele. Constatarea lui Quinton Quayle vine intr-un moment în care cel mai dificil obstacol în calea integrarii Romaniei în Uniunea Europeana este marea coruptie.

Deputatul PIN Aurelian Pavelescu – în negocieri cu Becali (7 plus)

Deputatul Aurelian Pavelescu se află în negocieri avansate cu Gigi Becali pentru a se transfera de la PIN la PNG. Contactat telefonic ieri seară, Pavelescu a negat informaţia, în schimb Gigi Becali, preşedintele PNG, a confirmat faptul că se află în discuţii cu deputatul PIN. Pe de altă parte, trebuie spus că Aurelian Pavelescu este un lider care a fost propulsat în prim-planul atenţiei publice de Cozmin Guşă o dată cu înfiinţarea PIN. Totodată, reamintim că pe scena politică se vehiculează informaţia potrivit căreia PNG va face parte dintr-o posibilă alianţă pro-Băsescu în perspectiva viitoarelor alegeri.

Ştampile de vot folosite, găsite în biroul fostului secretar al Prefecturii Cluj, mort acum două luni (Gândul)

Descoperire surprinzătoare în Prefectura Cluj. Zilele trecute, când şi-a preluat biroul, fost al secretarului general al instituţiei, Siviu Hentz, mort în noiembrie de infarct, Cynthia Curt, proaspăt instalată subprefect, a găsit într-un sertar, într-o pungă, o tuşieră şi patru ştampile electorale folosite (!) – una cu menţiunea ‘Votat’, una cu ‘Anulat’, celelalte fiind ştampile rotunde ale birourilor electorale ale Secţiei 40 din comuna Gârbău şi 63, comuna Poieni. ‘Ştampilele folosite la ultimul scrutin au fost predate pe bază de procese-verbale, potrivit legii, acolo este trecut câte erau bune, câte s-au pierdut, câte s-au deteriorat etc., iar aceste categorii, adunate, trebuiau să dea numărul total. Aceste ştampile nu aveau ce să caute în biroul fostului secretar general’, ne-a declarat prefectul Clujului, Alin Tişe. Ţinând cont de gravitatea descoperirii, Tişe a sesizat poliţia, pentru a descoperi, în măsura în care poate, adevărul, ţinând cont că Hentz (considerat un apropiat al PSD) a murit. ‘Cred însă că va fi o anchetă foarte grea’, a mai spus prefectul, de formaţie avocat.


Anania şi Streza se bat pe convocarea Sinodului (Cotidianul)

Convocati de IPS Laurentiu Streza sa participe la un Sinod mitropolitan, ierarhii din Ardeal refuza sa se supuna. Lui Streza i se ingaduie totusi o ‘intilnire frateasca’ pe teritoriul taberei adverse, la Alba-Iulia.

Intrucit hotarirea Sfintului Sinod de a infiinta o noua mitropolie la Cluj nu a fost inca validata de Adunarea Nationala Bisericeasca, IPS Laurentiu Streza s-a considerat indreptatit sa convoace un Sinod mitropolitan, care sa-i vizeze şi pe ierarhii razvratiti, în frunte cu IPS Bartolomeu Anania. Data fixata a fost 12 ianuarie. Pentru a arata flexibilitate, IPS Laurentiu Streza a spus ca este dispus ca sinodul sa aiba loc şi în alta eparhie, nu neaparat la Sibiu. Raspunsul nu s-a lasat mult asteptat, doar ca nu a fost deloc cel pe care-l dorea IPS Laurentiu. Cei sapte ierarhi care ar urma sa faca parte din mitropolia de la Cluj au facut, şi de aceasta data, front comun şi au refuzat intrunirea în cadrul unui Sinod mitropolitan.

Alegeri încordate la CSM (Evenimentul zilei)

Astazi sunt programate alegerile pentru noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La eveniment si-a anuntat prezenta şi presedintele Traian Băsescu.

Cu toate acestea, nici macar unul dintre judecatorii şi procurorii care formeaza consiliul nu si-a anuntat candidatura pentru functiile de presedinte şi vicepresedinte, care vor deveni vacante incepand de maine. Mandatul actualului presedinte CSM, judecatorul Dan Lupascu, şi cel al vicepresedintelui CSM, procurorul Liviu Dascalescu, expira pe 12 ianuarie, iar alegerile pentru desemnarea succesorilor, prin vot secret, au fost fixate cu o zi inainte. Potrivit unor surse judiciare, candidatii la cele doua functii vor fi anuntati, la limita, chiar în aceasta dimineata, inainte de exprimarea votului. în decembrie 2005, Comisia Europeana a avertizat ca va suspenda fondurile europene alocate CSM pentru anul 2006 în cazul în care situatia din aceasta institutie se va agrava.

Tăriceanu confirmă că ar putea păstra CEC-ul la stat (Cotidianul)

Guvernul va decide asupra oportunitatii privatizarii Casei de Economii şi Consemnatiuni (CEC) dupa ce va analiza ofertele depuse pentru cumpararea bancii, a anuntat, luni seara, premierul Călin Popescu Tăriceanu. ‘Voi discuta în aceasta luna cu presedintele comisiei de privatizare, ministrul Sebastian Vladescu, şi vom analiza. în cazul în care analiza ne va indica anumite lucruri clare, de bun-simt, atunci vom lua decizia pe cale de consecinta. Astazi nu este luata nici o decizie în aceasta privinta, iar procesul de privatizare este în curs’, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu vede fuziunea PNL-PD de jos în sus (Cotidianul)

Presedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri ca ‘un orizont rezonabil pentru finalizarea fuziunii cu PD ar fi de un an, un an şi jumatate’, dar a subliniat ca deciziile legate de fuziune nu pot fi luate doar de catre conducerile celor doua partide, ci de la organizatiile locale catre centru, pentru ca ar exista riscul ca o decizie luata la Bucuresti sa nu fie urmata de o parte dintre filiale. Tăriceanu a admis ca s-ar putea regasi ‘si lucruri greu de conciliat’ în filiale. în acest sens, luni seara în BPC s-a luat decizia ca o prima etapa în derularea procesului de fuziune sa fie aceea a ‘incalzirii relatiilor dintre PNL şi PD’ din filialele unde exista divergente intre cele doua partide. Pe de alta parte, liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca ‘problema fuziunii va fi transata în urmatoarele 6 luni: ‘fie se va opta pentru fuziune, fie pentru continuarea colaborarii în Alianta’.

În urma unor pretinse dezvăluiri privind 23 de terorişti interogaţi la Mihail Kogălniceanu / Parlamentari britanici cer amânarea aderării României la UE (Gândul)

‘România nu va mărturisi niciodată. Dacă sunt prinşi, riscă cel puţin amânarea aderării pentru 2009 sau, în cel mai rău caz, suspendarea aderării pe termen nedefinit’ – această veritabilă prezumţie de vinovăţie în scandalul închisorilor secrete ale CIA îi aparţine lui Claude Moraes, purtător de cuvânt pe probleme sociale al Partidului Laburist britanic. Moraes, care s-a pronunţat de multe ori împotriva aderării României la UE în 2007, a declarat pentru ‘Daily Telegraph’ că ‘există un grup de lobby în Parlament (cel britanic – n.r.) care este de părere că România nu a îndeplinit anumite criterii de aderare, în domenii precum abuzurile privind drepturile omului, corupţia şi sistemul judiciar’, la acestea adăugân-du-se şi noile dezvăluiri legate de presupusa interogare a 23 de afgani şi irakieni pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Mai mulţi parlamentari britanici şi-au manifestat indignarea faţă de aceste noi informaţii, prezentate, duminică, de publicaţia elveţiană ‘SonntagsBlick’, o reprezentantă a Liberal-Democraţilor britanici fiind la fel de vehementă ca Moraes.

Au fugit teroriştii (Evenimentul zilei)

O echipa a EVZ a insotit în baza de la Kogalniceanu un jurnalist de la publicatia elvetiana ‘SonntagsBlick’, acuzata penal în scandalul CIA

Oamenii de pe aceasta baza sunt satui de astfel de vizite. Lumea cauta prizonieri şi inchisori CIA la Kogalniceanu. S-au perindat pe la noi jurnalisti de peste tot şi romani, şi straini, pana şi oameni de la ‘New York Times’ şi ‘International Herald Tribune”. Cuvintele il izbesc în plin pe Ulrich Glauber, jurnalistul unui saptamanal elvetian. Omul a sosit special, ieri, de la Zürich doar pentru a vizita baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu. ‘Imi fac doar meseria. Asta e’, rasuna replica domoala, dar taioasa, a occidentalului.

Sursa: Alic MÎRZA, Amos News

Update in miercuri, 11-01-06 9:48

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Unde poți paria pe Euro 2024?

Unul dintre cele mai așteptate și mai îndrăgite evenimente sportive ale anului, din punct de…

sâmbătă, 22-06-24

Sânzienele – o sărbătoare a bucuriei

La fiecare sfârșit de iunie românii așteaptă cu mare bucurie două sărbători: Sânzienele pe 24…

vineri, 21-06-24

Favbet: o gamă variată de pariuri sportive

Favbet oferă o gamă variată de opțiuni pentru pariuri online in România, acoperind multiple sporturi…

marți, 11-06-24

Rezultate complete vot Bacău – iunie 2024

Vă prezentăm rezultatele detaliate ale alegerilor locale si europene ce s-au desfășurat în 9 iunie…

luni, 10-06-24

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Acest website folosește cookies.