Revista presei din 11 ianuarie 2006
Anania şi Streza se bat pe convocarea Sinodului (Cotidianul)
Convocati de IPS Laurentiu Streza sa participe la un Sinod mitropolitan, ierarhii din Ardeal refuza sa se supuna. Lui Streza i se ingaduie totusi o ‘intilnire frateasca’ pe teritoriul taberei adverse, la Alba-Iulia.
Intrucit hotarirea Sfintului Sinod de a infiinta o noua mitropolie la Cluj nu a fost inca validata de Adunarea Nationala Bisericeasca, IPS Laurentiu Streza s-a considerat indreptatit sa convoace un Sinod mitropolitan, care sa-i vizeze şi pe ierarhii razvratiti, în frunte cu IPS Bartolomeu Anania. Data fixata a fost 12 ianuarie. Pentru a arata flexibilitate, IPS Laurentiu Streza a spus ca este dispus ca sinodul sa aiba loc şi în alta eparhie, nu neaparat la Sibiu. Raspunsul nu s-a lasat mult asteptat, doar ca nu a fost deloc cel pe care-l dorea IPS Laurentiu. Cei sapte ierarhi care ar urma sa faca parte din mitropolia de la Cluj au facut, şi de aceasta data, front comun şi au refuzat intrunirea în cadrul unui Sinod mitropolitan.
Alegeri încordate la CSM (Evenimentul zilei)
Astazi sunt programate alegerile pentru noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La eveniment si-a anuntat prezenta şi presedintele Traian Băsescu.
Cu toate acestea, nici macar unul dintre judecatorii şi procurorii care formeaza consiliul nu si-a anuntat candidatura pentru functiile de presedinte şi vicepresedinte, care vor deveni vacante incepand de maine. Mandatul actualului presedinte CSM, judecatorul Dan Lupascu, şi cel al vicepresedintelui CSM, procurorul Liviu Dascalescu, expira pe 12 ianuarie, iar alegerile pentru desemnarea succesorilor, prin vot secret, au fost fixate cu o zi inainte. Potrivit unor surse judiciare, candidatii la cele doua functii vor fi anuntati, la limita, chiar în aceasta dimineata, inainte de exprimarea votului. în decembrie 2005, Comisia Europeana a avertizat ca va suspenda fondurile europene alocate CSM pentru anul 2006 în cazul în care situatia din aceasta institutie se va agrava.
Tăriceanu confirmă că ar putea păstra CEC-ul la stat (Cotidianul)
Guvernul va decide asupra oportunitatii privatizarii Casei de Economii şi Consemnatiuni (CEC) dupa ce va analiza ofertele depuse pentru cumpararea bancii, a anuntat, luni seara, premierul Călin Popescu Tăriceanu. ‘Voi discuta în aceasta luna cu presedintele comisiei de privatizare, ministrul Sebastian Vladescu, şi vom analiza. în cazul în care analiza ne va indica anumite lucruri clare, de bun-simt, atunci vom lua decizia pe cale de consecinta. Astazi nu este luata nici o decizie în aceasta privinta, iar procesul de privatizare este în curs’, a spus Tăriceanu.
Tăriceanu vede fuziunea PNL-PD de jos în sus (Cotidianul)
Presedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri ca ‘un orizont rezonabil pentru finalizarea fuziunii cu PD ar fi de un an, un an şi jumatate’, dar a subliniat ca deciziile legate de fuziune nu pot fi luate doar de catre conducerile celor doua partide, ci de la organizatiile locale catre centru, pentru ca ar exista riscul ca o decizie luata la Bucuresti sa nu fie urmata de o parte dintre filiale. Tăriceanu a admis ca s-ar putea regasi ‘si lucruri greu de conciliat’ în filiale. în acest sens, luni seara în BPC s-a luat decizia ca o prima etapa în derularea procesului de fuziune sa fie aceea a ‘incalzirii relatiilor dintre PNL şi PD’ din filialele unde exista divergente intre cele doua partide. Pe de alta parte, liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri ca ‘problema fuziunii va fi transata în urmatoarele 6 luni: ‘fie se va opta pentru fuziune, fie pentru continuarea colaborarii în Alianta’.