Revista presei din 10 februarie
Liberalii UE salută fuziunea (Cotidianul)
Graham Watson, seful Aliantei Liberal-Democratilor Europeni, ar prefera sa vada fuziunea PNL-PD în familia liberala. Grupul sau detine 12% din Parlamentul European, pe cind PPE are 36%. Liberalii europeni au primit în rindul lor PNL-ul inca din 1990.
ALDE s-a format prin fuziunea liberalilor europeni cu democratii. Cum vedeti fuziunea dintre liberalii şi democratii romani?
Este la latitudinea celor doua partide sa decida cum doresc sa faca acest lucru. Nu vad nici un motiv ideologic pentru care cele doua sa nu se uneasca. Daca o fac, desigur ca noi ne dorim sa aiba loc în familia liberal-democratilor europeni. Ceea ce mi se pare foarte straniu este ca partidul domnului Băsescu sugereaza sa adere la Partidul Popular European, ai carui membri voteaza impotriva aderarii Romaniei la UE. Vedeti ce s-a intimplat în Olanda, iar în Germania de asemenea exista un curent anti-România printre crestin-democrati.
Corectură în ‘Washington Post’ la interviul cu Traian Băsescu (România liberă)
‘Washington Post’ a publicat o corectura a articolului din 6 ianuarie, referitoare la paragraful despre care presedintele Traian Băsescu a sustinut ca nu reprezinta o citare exacta a cuvintelor sale, ci o concluzie eronata a ziaristului care l-a intervievat.
Iata corectia facuta de ziarul american: ‘Un articol de la 6 februarie l-a citat pe presedintele roman Traian Băsescu spunand ca permite avioanelor apartinand CIA şi altor agentii americane sa aterizeze la baza aeriana Mihail Kogalniceanu. Transcrierea interviului arata ca Băsescu nu a specificat CIA sau o baza, ci a spus ca în România exista ‘trafic intens de avioane de la diferite institutii americane, implicate mai ales în securitatea nationala’. Articolul mai spune ca el a negat faptul ca baza a adapostit o inchisoare secreta CIA. Presedintele nu a fost intrebat în mod clar despre o inchisoare şi nu a discutat acest aspect, dar a declarat ca România respecta legea şi drepturile omului în cooperarea cu Statele Unite pentru lupta impotriva terorismului’.
Brăila şi Galaţi se vor uni în megalopolisul Braigal (7 plus)
Varujan Vosganian, senator PNL, este de părere că una din priorităţile Brăilei, în momentul actual, este urbanizarea zonei dintre judeţele Brăila şi Galaţi. Altfel spus, zona-tampon dintre cele două oraşe, ar putea fi urbanizată, iar oraşele Brăila şi Galaţi ar putea ‘fuziona’, rezultînd un megalopolis, numit Braigal. În acelaşi timp, Vosganian este convins că proiectul Podului peste Dunăre este în continuare viabil pentru cele trei judeţe implicate: Brăila, Galaţi şi Tulcea. ‘Există şi voinţă politică pentru ca Podul să se facă, rămîne să vedem cum să-l facem fără garanţii guvernamentale’, a spus senatorul PNL, în cadrul unei conferinţe de presă, la Brăila. Viceprimarul Brăilei, Lucian Ţilea, susţine părerea senatorului, adăugînd: ‘Autorităţile locale sînt decise se să asocieze cu Galaţiul pentru încă cel puţin 1.000 ha şi acest lucru ne va ajuta să ne transformăm într-un megalopolis. Probabil oraşul mare rezultat se va numi Braigal, vom vedea acest lucru, dar cert este că banii investiţi în zonă vor rămîne la bugetul local’, a mai spus Ţilea.
Nemţii de la Distrigaz Nord: Preţul gazelor s-ar putea tripla, după aderarea la UE (Gândul)
‘Preţurile se vor tripla din 2007, iar costurile Distrigaz Nord de achiziţie vor creşte drastic. Va trebui să facem ceva pentru a proteja clienţii, care nu îşi vor putea permite aceste preţuri’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul general adjunct al companiei, Achim Saul. El a arătat că în negocierile de aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să majoreze preţul gazelor naturale din producţia internă la 270 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de preţul actual de 115 dolari.
Vlas îl apără pe Vîntu (Evenimentul zilei)
O adevarata lovitura de teatru, tinand cont de faptul ca, dupa ce, de-a lungul termenelor anterioare, Vlas se intrecea în declaratii care-l incriminau direct pe SOV pentru esecul FNA, ieri, aceasta e revenit: Vîntu nu a avut un rol important, nefiind nici macar autorul moral.
‘Mi s-a creat impresia ca, daca lucram pentru Sorin Ovidiu Vîntu, nu mi se putea intampla nimic, deoarece el era cel mai puternic om din România. De fapt, este în continuare. Vîntu m-a cumparat, dar nu cu banii lui, ci cu banii CEC-ului. Vîntu m-a compromis. Nicolae Popa era, de fapt, un mesager al lui SOV. Eu îl priveam cu compatimire cand imi dadea ordine, iar el ma privea la fel cand i le primeam’.
Autor : Alic MÎRZA , Amos News