Revista presei din 10 martie
Senatorul-culturist Marius Marinescu i-a arătat muşchii lui Bogdan Olteanu (Adevărul)
Ministrul liberal Bogdan Olteanu mai avea puţin şi se alegea cu o bătaie zdravănă de la un coleg de Alianţă, senatorul PD Marius Marinescu. Chiar dacă nu s-a ajuns atât de departe, Marinescu nu s-a putut abţine să nu-l îmbrâncească pe ministrul liberal în prezenţa ziariştilor. Nervozitatea senatorului PD care cel puţin în ultimele zile se manifestă din ce în ce mai frecvent a plecat, se pare, de la o remarcă nu tocmai civilizată a ministrului, făcută la adresa senatorului. Astfel, Marinescu a aflat de la un angajat al Senatului că Olteanu l-ar fi făcut ‘bou’. Ministrul liberal şi-ar fi manifestat astfel nemulţumirea faţă de atitudinea senatorului PD la ordonanţa privind privatizarea Loteriei Române, unde Marinescu a avut un punct de vedere diferit de cel al guvernului. Remarca liberalului l-a inflamat pe Marinescu, care a profitat de prezenţa ministrului în holul Senatului şi l-a abordat cu agresivitate. ‘ştiu ce ai spus. Ia mai spune o dată!’, a strigat Marinescu la Olteanu, pe care l-a înşfăcat de braţ. ‘Da, mai spun. Vorbeşti cât se poate de tare ca să te audă ziariştii şi să vadă cât eşti tu de patriot’, i-a replicat şi Olteanu. ‘Eu susţin guvernul, dar nu susţin ilegalităţile’, a venit şi replica lui Marinescu. Olteanu a răspuns scurt: ‘Vezi că tocmai nu susţii o lege a guvernului. Te rog frumos. Gata, nu te mai face de râs’.
Onişoru s-a rupt de CNSAS (Cotidianul)
Presedintele actual al CNSAS, Gheorghe Onişoru, nu va mai face parte din viitorul Colegiu nici macar ca simplu membru. PSD, singurul partid care-l putea nominaliza, l-a exclus de pe lista.
PSD a finalizat ieri lista cu propuneri pentru reprezentantii in Colegiul CNSAS, acestia fiind Cazimir Ionescu, Ioana Adina Dobrescu, de profesie avocat, si Florin Chiritescu. Pentru acesta din urma, PSD si-a reconfirmat de fapt sustinerea, Chiritescu fiind membru in Colegiu inca de la infiintare, in 1999. Gheorghe Onişoru, pentru care Ion Iliescu si-a exprimat aprecierea in urma cu o saptamina, nu a fost luat in calcul la discutiile finale.
Vicele CNS, Ferenc Csaba, anunţă că Odorheiul va fi doar o etapă a luptei pentru autonomie (Gândul)
‘Nu ştiu cine şi de unde a scos că, la Odorhei, vom declara autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Nici vorbă de aşa ceva, vom proclama, cum am făcut şi până acum, doar dorinţa şi voinţa noastră de a obţine această autonomie. Deci proclamaţia care se va citi, şi care se numeşte manifest, va fi numai în acest sens şi nicidecum în sensul că, gata, de-a doua zi Secuimea e stat în stat, ceea ce este cu totul altceva. Iar termenii săi nu vor fi, în nici un caz, de natură să incite şi să aprindă spiritele’ a declarat pentru ‘Gândul’ Ferenc Csaba, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, organizatorul ‘marii adunări naţionale secuieşti’ din 15 martie, de la Odorheiu Secuiesc. El a negat vehement autenticitatea informaţiilor apărute în presă în privinţa conţinutului proclamaţiei, calificându-le drept ‘speculaţii şi invenţii cu care CNS-ul n-are nici o legătură, recunoscând însă, în cele din urmă, veridicitatea proiectului proclamaţiei publicat în ediţia de ieri a ziarului nostru: ‘Formulările nu sunt exact cele din materialul pe care l-aţi publicat dumneavoastră, dar conţinutul acela este, în esenţă’.
Ardelenii nu s-au săturat de România. O cuceresc (Cotidianul)
Americanii au WASP-ul. In traducere, ai sanse maxime sa devii parte a clasei politice americane daca esti ‘white, anglo-saxon and protestant’. Exista insa si un ‘wasp’ romanesc. ‘Cotidianul’ a descoperit ca, dupa 16 ani de tranzitie, avem deja conturat un profil de politician autohton.
Daca esti ardelean sau banatean si vrei sa faci politica in România, nu-i nevoie sa stai mult pe ginduri. Ai cele mai mari sanse sa ajungi la putere. Cel putin asa spun statisticile. Lucrurile n-au stat astfel dintotdeauna. Spre exemplu, guvernul Vacaroiu era dominat de ‘sudisti’. Aproape jumatate dintre ministrii lui nea Nicu proveneau din zona de sud a tarii, respectiv Muntenia, Oltenia si Dobrogea. Bucurestenii mai asigurau inca o treime, in timp ce ponderea ardelenilor si banatenilor in executiv abia atingea 10 procente. Dupa 12 ani, raportul s-a inversat. Vestul tarii domina net Cabinetul Tariceanu, indiferent ca e vorba despre ministri sau secretari de stat. Dar ei n-au aparut intimplator.