De foarte mult timp urmăresc ceea ce se scrie în „Memoria”, poate revista care ar trebui să ridice cele mai multe semne de întrebare celor care încă nu au realizat de unde provine ineficienţa postdecembristă a multora din instituţiile statului. Dublul număr de sfârşit de an continuă lunga preumblare printre atrocităţile comuniştilor stabilind chiar (pentru a nu ştiu câta oară!) şi o hartă a locurilor de detenţie. Aceasta este completată de liste întregi cu adevăraţii eroi care au ştiut cum să înţeleagă noţiuni precum cea de patriot, naţionalism, stat de drept, etc.
Sergiu Grossu stabileşte reperele spirituale, resorturile unei trezvii naţionale. Deşi poate stilul este uşor umflat şi aduce aminte de un anumit tip de discurs, cert este că pentru „ca România să reînvie din cenuşa strivirii actuale, ea are nevoie de o adevărată transformare, de o reformă spirituală, de o a doua revoluţie. […] Este vorba de revoluţia interioară a schimbării omului, a învierii lui, preconizată de Evanghelia lui Hristos, ca o arvună a inevitabilei emancipări colective”.
Redacţia aduce un omagiu celui care a fost Alexandru Paleologu, unul dintre cei care au întemeiat Fundaţia Culturală Memoria: „S-a situat întotdeauna deasupra noastră, prin spirit, inteligenţă, cultură, dar şi prin căldură sufletească, delicateţe, civilitate şi farmec”.
Vasile Boroneanţ este cel care îşi asumă rolul de a deschide tentativa unui proces al comunismului. Date multe, adunate în ciuda eforturilor autorităţilor de „a le face pierdute” şi în cazul doctorului Ioan F. Stănescu, caz analizat de Florin Alex. Stănescu.
Zicu Ionescu prezintă „Lagărele de exterminare ale deţinuţilor politici de la Canalul Dunăre Marea-Neagră”. Pagini multe şi, pentru încă o dată o spun, bine documentate despre rezistenţa anticomunistă din Bucovina ori Făgăraş. Peste toate, două texte cu caracter de maxim interes: „Imaginea opresorului în memorialistica feminină de detenţie” de Graţian Cormos şi „Portretul robot al securistului. Criterii de analiză, clasificarea lor”.
Multe rânduri ar trebui scrise despre acest număr şi în general, despre o revistă care se pare că deranjează prea mult în unele locuri.
Autor: LecTop, Revista Ateneu
Articol preluat cu permisiune, toate drepturile rezervate autorului.
© Ateneu, revista de cultura fondata in 1927
de George Bacovia si Grigore Tabacaru.
Serie noua editata de Consiliul Judetean Bacau.
Gasiti ultimul numar al revistei la chioscurile Rodipet din Bacau.
Pozitia in Catalogul Presei Interne: 4009.
Cititorii din strainatate pot face un abonament la ATENEU prin RODIPET.
Update in miercuri, 25-01-06 13:00
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează