Recuperare creanţe în construcţii
Inainte de a contracta o firma de constructii, investigheaza-i cu atentie portofoliul! Asa cum CV-ul este cartea de vizita a viitorului angajat, asa poate reprezenta portofoliul o garantie a seriozitatii firmei de constructii care iti va executa proiectele.
Cum in fiecare an se nasc mii de firme prestatoare de servicii, domeniul constructiilor pare sa fie lider in ceea ce priveste abundenta de antreprenori care se angajeaza sa iti execute proiectele imobiliare. Setea de monetar si lipsa seriozitatii sau a experientei se traduce, insa, in dezamagirea cu care tu, beneficiarul constructiei, ramai in momentul in care iti vezi santierul pe jumatate terminat, desi termenul de executie a cam expirat de ceva timp.
Ajuns in aceasta situatie deloc de invidiat, bineinteles ca vei trece la vanarea de creante si vei fi prins mult timp in activitati birocratice menite sa-ti recupereze respectivele creante.
Primul lucru pe care va trebui sa-l faci este sa te adresezi partii neserioase cu o somatie, efectuata in baza ordonantei 119/2007, care va ajunge cu siguranta la urechile acesteia, dat fiind faptul ca este vizibila prin publicitate. Mai exista o varianta de somatie, cea a ordonantei 15/2001, care insa este dependenta de confirmarea de primire, dar care nu faciliteaza grabirea actiunii de recuperare a creantelor. Din contra, paratul poate motiva ca nu a primit niciun fel de somatie si nici nu a fost instiintat, favorizand lentoarea procesului.
O alta problema cu care se confrunta majoritatea care isi doreste sa isi recupereze creantele in constructii este legata de bunurile ce se doresc a fi executate. S-ar putea ca bucuria primirii unui verdict favorabil sa fie umbrita de lipsa respectivelor bunuri de executat.
Chiar si cu decizia de executare in mana, s-ar putea sa ramai inmarmurit la realitatea deloc imbucuratoare pentru patrimoniul tau deoarece multe companii isi golesc efectiv conturile si isi ascund bunurile tocmai pentru ca tu, pagubitul, sa nu mai ai ce lua.
Din pacate, este o realitate cu multe exemple de acest fel, de aceea se recomanda ca inainte de incheierea unui contract sa se investigheze statusul firmei contractante, care i-a fost este parcursul, dimensiunea portofoliului si alte date care ar putea sa ii contureze nivelul de seriozitate. Datele care te pot ajuta cu privire la situatia financiara si la background-ul respectivei companii pot fi consultate la unitatile administrative, la Registrul Comertului sau in cartea funciara.
E mai bine sa previi decat sa tratezi boala creantelor
Pentru a evita situatia de recuperare a creantelor, trebuie indepliniti cativa pasi simpli, dar salvatori.
In primul rand, inainte de incheierea oricarui contract de prestari servicii si de stabilirea termenilor acestuia, este necesara consultarea unui avocat. Acesta poate orchestra prin sfaturi practice si profesionale buna desfasurare a contractului.
In al doilea rand, trebuie etapizata activitatea in asa fel incat fiecare etapa sa se incheie cu un proces verbal care sa contina clar activitatile, platile si statusul respectivei etape. Aceasta etapizare este necesara pentru a monitoriza cat mai bine activitarea si pentru a tine lucrurile sub control.
Nu degeaba o vorba din popor, adaptata la realitatile din acest domeniu, spune ca e mai bine sa previi decat sa tratezi boala creantelor…
Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Georgiana Stefanescu, alaturi de invitata sa, avocat Anca Serdean, discuta pe larg despre recuperari de creante in constructii.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)