Pentru ca perioada de vara este cunoscuta de catre expertii in domeniul drept una dintre perioadele de ieftiniri sezoniere, nu se pot face inca afirmatii in vederea modului in care acest trend va evolua insa prima jumatate a lui 2014 se incheie clar cu o scadere de pana la 3 % a preturilor de vanzare si un numar in plina crestere de anunturi imobiliare in ziarele de specialitate locale si regionale.
In mod logic ar fi de asteptat ca odata cu o noua scadere a pretului sa se rareasca si numarul de anunturi imobiliare postate online pentru apartamente de vanzare in oras. In realitate, Bacaul este afectat in aceasta perioada de aceeasi panica ce a cuprins intreaga tara pornind cu Capitala: teama de sfarsitul programului Prima Casa.
Speriati de perspectiva ca odata cu incheierea programului preturile vor scadea si mai mult, cei mai multi proprietari sunt dispusi sa vanda la preturi ceva mai ieftine inainte ca fondurile pentru program sa se epuizeze. Aceasta tendinta se vede in mod special la imobilele care se incadreaza in preturi pana la 60.000 de euro.
Cu cat piata este mai ieftina, cu atat sunt afectate un numar mai mare de proprietati. Daca in Capitala spre exemplu, pretul mediu pe metru patrat a fost estimat la aproximativ 955 de euro pe prima jumatate a lui 2014, in Bacau pretul mediu era de de 640 de euro la sfarsitul primului trimestru.
Este totusi vorba de variatii mici, de doar cateva procente pe care analistii le-ar descrie mai degraba ca o stagnare in conditiile in care in alte orase astfel de variatii s-au inregistrat vara aceasta de pe o luna pe alta.
Privind numarul de anunturi imobiliare din Bacau de pe site-uri de specialitate precum Gimo.ro, este evident ca piata a intrat in perioada de dezghetare, iar fluctuatiile mici de pret din prima jumatate al lui 2014 nu poate fi decat un semn bun.
Conform unei analize realizate de unul dintre cei mai mari evaluatori independenti de pe piata din Romania, se observa un trend mult mai previzibil si echilibrat in Bacau decat in Capitala sau alte mari orase precum Cluj si Timisoara. Locuintele din Bacau sunt in continuare ieftine prin comparatie, atragand prin diferentele mari de pret. Daca in Capitala apartamentele pot ajunge si pana la 90.000 de euro chiar si in conditii de criza, in Bacau, in zone ultracentrale cele mai scumpe apartamente s-au vandut si cu 44.000 de euro.
Bacaul nu a inceput inca o revenire a preturilor dupa ce a pierdut peste 41 de procente la apartamentele vechi si 33 de procente din pretul apartamentelor noi pe timpul crizei. Anul 2014 este insa primul an in care variatiile mici de pret ce nu trec de 3 % pe primul trimestru sugereaza o stabilizare a pietei.
Pretul terenurilor a scazut si el cu aproximativ 4 % fata de inceputul anului si este cel mai puternic afectat de criza, in Bacau si zonele limitrofe putandu-se achizitiona terenuri cu preturi pana la 70% mai mici decat in 2008.
Preturile nu numai ca au incetat sa scada simtitor, chiar si in conditiile in care finalul programului Prima Casa provoaca panica, ci conform analistilor vor incepe chiar sa creasca moderat pe termen lung odata ce nesiguranta legata de programul guvernamental si continuarea acestuia, in cazul in care va exista asa ceva, se va fi disipat.
Cu toate acestea, bancile sunt mult mai dispuse sa ofere credite ipotecare si au inceput sa relaxeze conditiile de creditare astfel incat analistii sunt convinsi ca vor exista in continuare surse de finantare pentru a evita un inghet al pietei sau o scadere drastica de preturi.
Update in miercuri, 03-09-14 14:25
Printre cele mai populare jocuri de noroc în lumea modernă se remarcă pariurile sportive, alături…
Sezonul rece poate fi o provocare pentru sănătatea plămânilor, mai ales din cauza aerului rece…
În era tehnologiei, obținerea rapidă a unui credit online poate deveni soluția ideală pentru a-ți…
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Acest website folosește cookies.
Comentează