Preşcolarii participă la o grădiniţă de vară
GRĂDINIŢĂ DE VARĂ PENTRU PREŞCOLARI
GRĂDINIŢĂ DE VARĂ LA FARAOANI
15 – 31 august 2011
Motto: „Oricine poate învăţa orice, la orice vârstă, cu condiţia ca acel conţinut să-i fie prezentată într-o formă accesibilă.”
J. Bruner
Sub patronajul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, Şcoala cu Clasele I – VIII Nr. 1 Faraoani, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Faraoani – Centrul de Documentare şi Informare „George Enescu” Faraoani, în parteneriat cu Primăria Comunei Faraoani, Parohia Romano – Catolică „Sf. Anton de Padova” Faraoani şi Congregaţia Surorilor „Maria Bambina”, organizează pentru al cincilea an consecutiv, în perioada 15 – 31 august 2011 , „Grădiniţa de vară pentru preşcolari înalt abilitaţi”.
Aceasta se va desfăşura la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Faraoani – Centrul de Documentare şi Informare „George Enescu” Faraoani, iniţiatoare fiind, educ. Mariana Prutică, educ. Geta Aştefănoiei, sub coordonarea prof. Elena Durac, directorul unităţii de învăţământ.
Proiectul are ca grup ţintă 30 de copii preşcolari înalt abilităţi, care fac faţă cu succes cerinţelor unei grădiniţe cu program normal.
Totodată, acesta se adresează şi copiilor de grupă pregătitoare, care vor merge în toamnă la şcoală.
În aceste condiţii, proiectul oferă un curriculum personalizat şi diferenţiat, pentru eliminarea sincopelor în educaţia şi instrucţia copiilor pe timpul verii.
Acţiunea a fost iniţiată cu scopul de a stimula copii cu performaţe înalte, de a–i identifica, de a întocmi programe diferenţiate şi / sau servicii suplimentare, faţă de cele oferite în grădiniţa obişnuită, de a motiva copii pentru frecventarea grădiniţei de vară, dar şi cu scopul antrenării tuturor factorilor comunităţii locale în acest proiect educaţional.
Totodată, grădiniţa de vară îşi propune respectarea principalelor caracteristici ale personalităţii copiilor, încurajarea şi afirmarea talentelor, prin parcurgerea unui curriculum îmbogăţit, structurat pe domenii, pe niveluri, pe grade de dificultate şi eliminarea sincopelor în educaţia şi instrucţia copiilor pe timpul verii.
De asemenea, se urmăreşte educarea copiilor în sensul asimilării elementelor de bază ale principalelor limbaje neconvenţionale (scris, citit, calcul matematic), stimularea acestora în vederea cunoaşterii şi stăpânirii mediului apropiat, a potenţialului creativ, a intuiţiei şi imaginaţiei acestuia, precum şi formarea motivării pentru învăţare, considerată ca activitate socială.
Pe parcursul celor două săptămâni grădiniţa de vară are un program de activitate diversificat, atractiv şi flexibil, construit pe un curriculum la decizia grădiniţei, cu scopul sensibilizării copiilor înalt abilitaţi şi a părinţilor acestora.
Activitatea este centrată pe copii şi se desfăşoară cu suportul unor proiecte tematice atractive cu competenţe sporite, care stimulează comunicarea, jocul interactiv, cunoaşterea, autocunoaşterea şi creativitatea.
Totodată, activităţile au menirea de a promova un mediu stimulativ şi integrativ, încurajând explorarea şi investigarea independentă la nivelul preşcolarilor.
Se respectă nevoia de joc, de mişcare, de relaxare a copiilor, dar şi ritmul şi potenţialul fiecărui copil.
Astfel se poate adapta un demers educaţional, conform abilităţilor copiilor, valorificându-se şi potenţialul intelectual şi motivaţional intrinsec al lor.
„Este o bună ocazie pentru noi, în calitate de coordonatori ai unui proiect educativ specific vacanţei de vară, să ne implicăm în desfăşurarea unor activităţi cu caracter extracurricular.
De asemenea este valorificat Centrul de Documentare şi Informare „George Enescu”, care are ca principală misiune susţinerea unor asemenea tipuri de activităţi şi care se află sub îndrumarea noastră.
În acest context, încercăm să cunoaştem cât mai bine preocupările colegilor din mediul rural.
Aşadar, dorim, ca odata cu implicarea noastră în acest interesant şi ambiţios proiect, să transmitem acestora deplina noastră disponibilitate în sensul dezvoltării şi în viitor a unor programe de acest tip.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.
Prof. Gabriel STAN, Director C.C.D. Bacău