26 de cazuri de poluări accidentale ale râurilor din judetul Bacau
In perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2006, pe teritoriul Romaniei, s-au inregistrat pe cursurile de apa, 84 de cazuri de poluari accidentale. Cele mai multe situatii au fost intalnite la nivelul Bazinului Hidrografic Siret (in special in judetul Bacau), respectiv 39 de poluari accidentale, urmand Bazinul Hidrografic Mures (13 poluari), Bazinul Hidrografic Buzau-Ialomita (cu 7 poluari accidentale identificate) si Bazinul Hidrografic Arges-Vedea (cu 6 poluari accidentale).
Cele mai multe cazuri de poluari accidentale (15), au fost inregistrate in luna octombrie a anului curent.
Fenomenele au fost provocate, de cele mai multe ori, de factori precum: evacuarea apelor uzate in canalele de irigatii, depasiri ale valorilor maxime admise la indicatorii de calitate a apelor uzate evacuate, avarii ale conductelor, functionarea necorespunzatoare a statiilor de epurare si nesalubrizarea cursurilor de apa.
Cat priveste statistica pe judete, aceasta releva ca Bacaul a fost cel mai des afectat de astfel de accidente, respectiv 26, reprezentand 30,95% din totalul de poluari accidentale inregistrate pe cursurile de apa la nivel national. Judetul Bacau este urmat de Hunedoara, Suceava si Ilfov, fiecare cu cate 4 poluari accidentale identificate in decursul anului.
Precizam ca, in 66,6% din cazurile de poluari accidentale inregistrate in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2006, vina pentru producerea unor astfel de fenomene au avut-o companiile private.
In aceasta perioada, in topul agentilor poluatori se situeaza companiile SNP Petrom (5 poluari), SC Rafo SA Onesti (4 poluari), SC Suintest SA (2 poluari), dar si Penitenciarul Bacau (2 poluari accidentale datorate depasirii limitei mixte admise la impurificatorii monitorizati pe evacuarea apelor uzate).
Valoarea totala a sanctiunilor aplicate poluatorilor de inspectiile teritoriale din cadrul directiilor de apa se ridica la suma de 1.971.900 RON. Cea mai mare amenda aplicata de inspectiile teritoriale din cadrul directiilor de apa, respectiv 80000 RON, a fost aplicata societatii Petrom pentru poluarea lacului Herastrau cu produse petroliere.
In toate situatiile de poluari accidentale pe cursurile de apa, reprezentanti ai directiilor de apa s-au deplasat imediat la fata locului, prelevand probe de apa pentru a fi supuse analizelor de laborator. De asemenea, au dispersat, dupa caz, materiale absorbante biodegradabile si au montat baraje plutitoare pentru retinerea produselor poluante si limitarea zonelor afectate.
Dupa identificarea poluatorului au fost aplicate amenzi contraventionale ori sanctiuni.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor recomanda agentilor economici sa accelereze procesul de realizare a investitiilor de mediu, pentru a elimina riscul producerii de accidente, care afecteaza atat biodiversitatea cat si sanatatea populatiei.