Categorii: Cultura

Pictorul şi graficianul ION PACEA – 10 ani de la moarte

Ion Pacea (1924 – 1999), macedonean de origine, s-a născut în 1924 la Horopani, Macedonia, dar a studiat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti (1946 – 1951) cu pictorii Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi si Alexandru Ciucurencu şi şi-a desfăşurat activitatea în Bucureşti.

Adept al fovismului, Ion Pacea face parte din tinerii artişti care au crescut în jurul lui Alexandru Ciucurencu. Lucrările sale realizate în ulei sau guaşă acoperă o gamă largă a temelor plasticii tradiţionale (peisaj, natura statică, compoziţie), cât şi în zona picturii abstracte. Domeniul său de maxim interes a fost însă natura statică care, la prima vedere, aminteşte pe Matisse, cel care definea compoziţia ca pe „o artă de a aranja într-un mod decorativ diversele elemente ce se află la îndemâna pictorului pentru ca acesta să-şi exprime sentimentele”.

Privind tablourile lui Ion Pacea, poţi uşor gândi că este un poet al culorii, întrucât aceste culori sunt încărcate de înţelesurile gândurilor şi ale sentimentelor artistului. Este un flux cromatic care nu se supune unor legi ale armoniei, ci unor principii afective pe care artistul a avut forţa să le impună într-o operă devenită, tocmai din această cauză, interesantă.

Peisajele sale sunt de o admirabilă simplitate. Guaşa pe care pictorul o preferă în arta sa pentru descrierea priveliştilor, conferă tablourilor o anumită senzaţie de prospeţime şi o claritate deosebită a planurilor. Economia mijloacelor, caracteristică încă de la începutul carierei sale, ca o virtute esenţială, nu te duce cu gândul la un laconism al limbajului, ci la o subliniere a capacităţii expresive a culorii, ale cărei valori se asociază şi se susţin în armonii deosebite.

Dan Grigorescu, cel care s-a aplecat cu atâta pasiune şi erudiţie asupra operei pictorului ,de la a cărui moarte se implinesc, pe 13 august, 10 ani, spunea: „Modelele lui Pacea, fie ele flori, păsări, fluturi, ţărmuri de mare, sau acele ţărănci de o aspră nobleţe,nu sunt simpli figuranţi ai unei scene organizate cu o ştiinţă certă a proporţiilor şi a ritmurilor cromatice. Ele sunt însăşi tema picturii lui. Cred că se greşeşte când tablourile sale sunt judecate numai ca orchestraţii savante ale culorii, expresii ale unei netăgăduite bucurii de a descoperi lumea formelor cromatice. Pictura lui e o artă cu subiect şi cel care determină construcţia compoziţională, edificiul de culori, e modelul, crâmpeiul de natură ales deliberat şi figurat, apoi, perfect lizibil, de artist”.

Aceste doar câteva gânduri şi idei despre cel care a fost pictorul şi graficianul Ion Pacea (distins cu premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române în 1963, cu Premiul pentru pictură în 1965 şi Marele Premiu al UAP 1967, membru de onoare al Academiei Române) şi care în deceniul ’50-’60 a rezistat stilului realismului socialist, dezvoltând un stil propriu, au fost puse într-un panou comemorativ, intitulat „Natură statică”, la Secţia de Artă a Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” Bacău.

Ana Chiscop,

Secţia de Artă

Update in marți, 11-08-09 10:21

Ana Chiscop

Comentează
Share
Publicat de
Ana Chiscop
Taguri: pictura

Recent Posts

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Acest website folosește cookies.