Panorama editorialelor din 8 februarie
Oaste de strânsură pentru asaltul Palatului Victoria (Gândul – Liliana Ruse)
De ce s-a trezit PD tocmai acum că nu-şi mai poate reprima instinctele? În partidul care fiinţează în umbra Cotrocenilor, nimic nu e întâmplător. S-au pus pediştii pe înghiţit parlamentari, hop şi Emil Boc să dea de pământ cu UDMR! Ori să-şi declare loialitatea faţă de România, ori să iasă de la guvernare! Reacţia disproporţionată a preşedintelui PD în raport cu incidentul care-l implica pe udemeristul Frunda ascunde mai puţin dorinţa de a-i fura electoratul lui Gheorghe Funar, cât vrerea de a trage de sub UDMR preşul guvernării. Cu un Partid Conservator măcinat de bătălia ‘grupurilor de interese nelegitime’ şi cu vicepremier cercetat penal, în Palatul Victoria nu mai pot încăpea, temporar, decât cele două partide care compun Alianţa D.A.. Cum PD este cel care va garanta majoritatea parlamentară, aducând ca zestre zeci de noi parlamentari, pretenţiile pot fi pe măsură. Protocolul Alianţei stabileşte că portofoliile în Guvern sunt date pe baza ponderii partidelor. Formaţiunea cu cei mai mulţi parlamentari primeşte automat şefia Cabinetului. Tăriceanu nu mai simte în ceafă doar suflarea procurorilor. Boc şi Blaga vor avea tot dreptul să jinduiască la fotoliul de premier. Printr-o mişcare nu foarte elaborată, visul lui Băsescu de a avea un prim-ministru democrat e aproape de materializare.
Fariseii (Cronica română – Răzvan Voncu)
Ce trebuie făcut? E foarte simplu. Intrucat declaratia dlui Frunda a fost publica, sa se ia act ca, potrivit propriei sale declaratii, a renuntat la calitatea de reprezentant al României. Prin declaratia de la Strasbourg, domnia sa a incalcat, de asemeni, juramantul depus ca parlamentar. E suficienta o decizie a unei majoritati parlamentare oarecare şi dl Frunda poate fi scos, legal şi transparent, din Senatul României. Insa puteti fi la fel de linistiti cum este dl Frunda: nici Alianţa D.A. nu va face acest demers (repet, perfect legal), nici PSD nu va vota ‘pentru’, în cazul în care cineva va aduce, totusi, initiativa pe agenda Senatului.
Rodul pesedizării: portocalizarea! (Bună ziua, Braşov – Octavian Andronic)
În politică, memoria este păguboasă şi poate reduce mesajele la zero. V-aţi gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă politicienii ar ţine minte tot ce-au afirmat, susţinut sau blamat la un moment dat? Mai ales dacă ar fi înzestraţi şi cu ceva bun simţ? Pur şi simplu ar trebui să renunţe la politică, de teama de a nu cădea în politicianism. Din fericire pentru ei, aşa ceva nu se întâmplă. Nici nevoia şi nici bunul simţ nu-i împiedică să susţină azi ce condamnau ieri sau viceversa. Cu argumente şi cu convingere.
Migraţia politică (Azi – Valentin Stănilă)
Partea cea mai nostimă (dacă ne putm exprima astfel) apare în momentul în care ne reamintim că PD este iniţiatorul unui proiect de lege referitor la interzicerea migraţiei politice şi la sancţionarea celui care o practică prin părăsirea automată a funcţiei dobândite în urma alegerii pe lista unui partid, fie că este vorba despre primari şi consilieri, fie despre parlamentari. Primirea în rândurile PD a primarului Craiovei dă măsura exactă a demagogiei liderilor PD, reconfirmând faptul că nu te poţi baza pe nici una dintre afirmaţiile lor. Cel puţin sub acest aspect, lucrurile s-au lămurit definitiv. Până şi simpatizanţii cei mai înflăcăraţi au înţeles că trebuie să se despartă de iluzii.