Panorama editorialelor din 10 martie

Costurile confuziei (Bursa – Cornel Codiţă)

Imaginea de ansamblu este aceea ca institutiile guvernarii se afla intr-o competitie, transformata adesea în cofruntare, fără miza clara şi fără nici o preocupare pentru consecintele asupra capacitatii de guvernare. Prin contrast, costurile imediate ale cresterii gradului de entropie în sistemul politic şi de guvernare al tarii poate fi periclitarea integrarii europene în ianuarie 2007. Mai rau, odata iesita din calendarul 2007, România s-ar putea vedea în situatia de a astepta trenul viitorilor candidati, cei foarte putin eligibili azi, echivalind cu o asteptare la portile Uniunii Europene, prelungita pe un deceniu sau chiar mai mult. Intrebarea este: Inteleg responsabilii politici riscurile pe care şi le asuma, pe socoteala tarii, punind orgoliile lor, jocurile cu margele de sticla ale puterii, inaintea Interesului national?

Autonomia cu două feţe (Gândul – Rodica Ciobanu)

(…) manifestările de la 15 martie sunt expresia confruntării politico-electorale dintre două curente: unul – moderat, european, reprezentat de UDMR, celălalt – radical, revizionist, reprezentat de CNS, CNMT şi UCM. Fiecare dintre ele vine în faţa maghiarilor cu propriul proiect de autonomie. UDMR încearcă să pună în practică, în acord cu majoritatea naţională, proiectul autonomiei culturale pentru minorităţi, prin care acestea să poată decide în chestiuni direct legate de identitatea lor naţională, precum învăţământul şi cultura. Corul naţionaliştilor din Parlament – format din pedişti, peremişti şi pesedişti – întârzie însă materializarea lui, văzându-l ca pe un prim pas spre autonomia teritorială. La ‘marea adunare’ de la Odorhei, CNS prezintă, în dezacord cu majoritatea naţională, proiectul de autonomie teritorială al unei minorităţi – ‘autoguvernarea secuimii’. El nu înseamnă ruperea de România a Ţinutului Secuiesc, ci autoadministrarea acestuia prin organe alese de comunităţile din zonă, sub jurisdicţia statului român. Proiectul a fost de două ori trimis Parlamentului şi o dată preşedintelui Traian Băsescu, care l-au găsit inacceptabil.

Pensionarii, urgenţă maximă (Evenimentul zilei – Ovidiu Nahoi)

Batranii nostri n-au nevoie astazi de explicatii si, cu atat mai putin, de reprosuri. Cei responsabili pentru soarta României trebuie sa le ofere altceva: niste decizii rapide şi coerente menite sa le imbunatateasca situatia. Nu cu mult, pentru ca minuni nu se pot face, iar cine le promite este ori iresponsabil, ori de-a dreptul ticalos. Dar România poate, trebuie sa poata sa ofere ceva mai mult acestor oameni, macar pornind de la ideea ca gradul de civilizatie al unei natiuni se vede, printe altele, şi din grija cu care-i inconjoara pe cei varstnici. Altfel, ce tara mai e şi asta?

Să se împlinească dorinţa ta, dar nu cu orice… preţ (7 plus)

Drumul natural ne cere efort, conştiinţa lucrului bine făcut, participarea prin plăcere – chiar dacă obositoare – la ceea ce facem sau vrem să obţinem. Să fim atenţi la dorinţele noastre şi să ne amintim mereu că nu vrem lucrurile care ne pot face fericiţi chiar cu orice preţ. Căci ele vin atunci cu mari nefericiri, aşa încât fericirea visată nu mai are niciun sens…

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.