Panorama editorialelor din 10 martie
Veterinare (Curentul – Tia Şerbănescu)
De bine ce-au acuzat ‘televizionistica’ anticorupţiei, cei care au inchiriat Camera Deputatilor pentru mitinguri antijustiţie au recurs, ca de obicei, şi la camerele tv. Dl Năstase a anuntat DNA ca e dispus sa ofere obiectele cautate de procurori dacă primeste o cerere cu descrierea exacta a acestora (‘culoare, greutate, compozitie’) şi sa accepte ‘un expert’ în casele suspectate dacă acesta are toate acreditarile necesare.
Bazarul lui Năstase – cuie în coşciugul Parlamentului (România liberă – Petre Mihai Băcanu)
Năstase aristocratul a pierdut tot: frontul mediatic, frontul electoral, frontul politic. Urmeaza în scurt timp scaunul de preşedinte al Camerei. Mai are de pierdut şi în fata procurorilor, unde trebuie sa faca fata acuzatiei de luare de mita. dacă va pierde în Justiţie ramane sa vada ce inseamna sa astepte la rand, la CEDO, vreo trei ani, sa se judece o eventuala plangere a sa. Romanul, dupa ce a vazut o parte din avutiile lui Năstase, a ramas cu perceptia supraabundentei, a etalarii bogatiei proaspat capatate. Năstase nu a colectionat – a achizitionat, a tezaurizat. Nici în cele mai placute vise procurorii nu si-ar fi imaginat ca apartamentul lui Năstase va fi deschis ochilor unei natii intregi, certificandu-se astfel vinovatia, fără ‘sacrificii rituale’. şi grosul averii lui Al Capone se afla altundeva. A fost incoltit cu ceva registre contabile. Averea lui Năstase e greu de dibuit. A fost incoltit insa cu termopanele.
Monica la răscruce (Ultima oră – Octavian Andronic)
Ministrul Justiţiei, doamna Monica Macovei a mărturisit că, marţi, după votul din Camera Deputaţilor prin care s-a respins cererea de percheziţie la casele lui Adrian Năstase, s-a gândit să demisioneze. Într-o străfulgerare a conştiinţei şi-a dat seama că nu se bucură de sprijinul politic pe care demersul său împotriva corupţiei îl necesită. S-a zbuciumat toată noaptea, întorcând problema pe toate feţele, pentru ca spre dimineaţă să ajungă la concluzia să nu demisioneze. Motivul: nu a dorit ca ea însăşi să constituie o piedică în calea integrării, tocmai acum, înaintea raportului de ţară. Având de ales între libertatea sa de conştiinţă şi datoria faţă de ţară, a ales ultima variantă.
Păruieli şi diversiuni (Cronica română – Horia Alexandrescu)
Cine priveste la aceasta ora România constata o paruiala generala, în care toti sunt impotriva tuturor: PNL contra PD (si invers), coalitia contra Opozitiei (dar şi contra coalitiei), Macovei contra Parlamentului (si viceversa), preşedintele contra premierului (si reciproca), judecătorii contra preşedintelui (si invers) şi tot asa inainte, pana la imaginea bulversanta, de la Galati, unde jandarmii au fost contra pensionarilor! E un talmes-balmes aiuritor, care risca sa ne impinga în haos, atata timp cat institutiile statului şi degringolada formatiunilor politice semnaleaza pierderi rapide de credibilitate intr-un moment decisiv pentru admiterea noastra în UE. Ploua cu diversiuni de tot felul şi cu atatea lovituri pe principalele directii, incat devine deja imposibil de crezut ca toata nebunia ar fi provocata doar de show-ul bataliei cu corupţia, cum se vede la suprafata. Aceasta e, insa, numai perdeaua de fum, dar cine priveste atent va observa ca inclusiv în interiorul justiţiei se dau atatea batalii crancene pentru respectarea riguroasa a legii şi a inamovibilitatii judecătorilor, incat suspiciunea presiunilor şi a tendintelor de a ne intoarce la statul de tip politienesc sunt invocate.
Miţa Baston de la Cotroceni (Jurnalul naţional – Ion Cristoiu)
Domnule preşedinte, orice proces are doua parti. Fiecare din ele crede ca are dreptate. Din nenorocire, cu exceptia cazului din fabula, în istoria omenirii, de la maimuta pana la Bill Gates, nu s-a intamplat ca un judecător sa dea dreptate ambelor parti. Nu poate. De aceea, dupa un proces, va fi totdeauna o parte multumita şi una nemultumita. Partea care a câştigat e convinsa ca judecătorul a fost corect. Partea care l-a pierdut e convinsa ca judecătorul a gresit, ca a fost cumparat, ca e corupt etc. etc. în consecinta: Partea care l-a câştigat merge sa bea o bere. Fericita. Partea care l-a pierdut, se asaza la masa şi va trimite dumneavoastra o petitie în care se plange ca Justiţia i-a facut o nedreptate. Iar dumneavoastra dati buzna pe televizoare şi declarati ca judecătorii sunt corupţi!
Boul şi bideul (Adevărul – Ion M. Ioniţă)
Tabloul politic din România poate fi zugrăvit în două culori, pornind fie şi numai de la evenimentele petrecute ieri. Pe de o parte, iresponsabilii – vezi boul şi bideul, pe de alta, corupţii care îşi susţin unii altora imunităţile, strângând averi pe spinarea poporului. Singura speranţă, preşedintele – vocea poporului – ales de naţiune să ne mântuiască.