Panorama editorialelor din 9 februarie

Partitura naţionalistă (Evenimentul zilei – Ioana Lupea)

Este de neinteles însă de ce doi lideri pretins progresisti, Traian Băsescu şi Emil Boc, nu au spus simplu şi argumentat ca resping statutul minorităţilor sustinut şi de UDMR. În fond, orice drept pentru minorităţile naţionale a fost, este şi va fi acordat pe baza unui consens la nivelul elitei politice intre reprezentantii majorităţii şi cei ai minorităţii, altfel e imposibil intr-un stat democratic. Poate pentru ca sinceritatea politica nu era suficienta la reinvierea sentimentelor antimaghiare necesare captarii electoratului în deriva al PSD şi PRM. Actiunea de seducere a acestor alegatori prin excitare naţionalista poate sa injumatateasca însă voturile din partea ‘României lui Băsescu’, adica pe ale celor care inteleg ca a reprezenta o organizatie şi a fi tradator nu e deloc acelasi lucru.

Vântu: omul ‘din faţa’ Realităţii (Argeş Expres – Octavian Andronic)

După o lungă tăcere, numele lui Sorin Ovidiu Vântu a revenit, legat de presă, odată cu manevrele din spatele ‘Realităţii’. Vreme de aproape doi ani s-a ştiut că el este cel care face jocurile, chiar dacă n-a existat vreo confirmare oficială. Câte ceva s-a mai scurs, atunci când unele dintre ‘vedetele’ bine plătite ale postului au fost convocate pe la team-buildinguri în decorul fastuos al insulelor greceşti din Marea Egee şi n-au rezistat tentaţiei de a dezvălui câte ceva.

Primarul dăunează grav sănătăţii (Gândul – Adrian Cercelescu)

Bucureştiul are un plan impresionant de Acţiune pentru Mediu, în care peste 51 de instituţii şi organizaţii, cu prefectura şi primăria lui Videanu în frunte, îi dau cu analize, cu identificări, cu ‘prioritizări’. Până le-or pune pe toate cap la cap, probabil că n-o să mai aibă obiectul muncii. Imaginaţi-vă un om cocoţat pe o noptieră. E bucureşteanul din sectorul 6 al Capitalei, la el în parc. Pe această fâşie a capitalei, ultimele calcule au dat numai cu zecimale: 0,6 metri pătraţi de iarbă verde, pentru un om.

Credibilitatea (Ziua – Ion Bogdan Lefter)

România a câştigat mult în ultimele luni la capitolul credibilitate, decisiv pentru evaluatorii europeni. În acest sens, merita toata atentia discursul pregatit de Douglas Alexander pentru Bucuresti (si preluat în ZIUA de marti 7 februarie): ministrul britanic a apreciat reforma din administratie şi justiţie (ocazie de a o mentiona pe Monica Macovei: ‘Vreau sa subliniez cu aceasta ocazie angajamentul ministrului Justiţiei în activitatea dedicata reformei în Justiţie’) şi s-a referit – fireste – la ‘eforturile de combatere a corupţiei, care dau semne ca lucrurile se misca’. În acelasi timp, Douglas Alexander a descris România ca pe ‘o economie în dezvoltare rapida, care atrage investitii straine’ (exemplul oferit: recenta intrare pe piata romaneasca a colosului britanic Vodafone) şi a remarcat ca tara noastra ‘ofera din ce în ce mai multe conditii pentru un mediu de afaceri competitiv’. Mai mult decât atat, ministrul britanic a laudat ‘forta de munca bine pregatita şi calificata’, cu accent asupra unor domenii de varf (‘aveti unii dintre cei mai buni matematicieni şi specialisti în IT din lume’). Caracterizari de care nu prea aveam parte până nu demult. Cu toate problemele ei, cu decalajele stiute, România a atins astazi, în februarie 2006, un nivel apreciabil de credibilitate, deci poate pasi peste pragul integrarii…

Plăcerea din capul nostru (7 plus)

A înţelege că sursa plăcerii se află în mintea noastră, ca şi aceea a neplăcerii, că frustrarea apare ca urmare a credinţei că suntem condiţionaţi şi dependenţi de cineva sau de ceva, de corp sau de un alt om echivalează cu un soare care se aprinde peste întunericul întregii noastre fiinţe. Soarele conştiinţei ne arată că – înainte de a avea plăcerea în afara noastră, trebuie să o alegem în interior. Pentru aceasta, avem nevoie mai întâi să repetăm acele lucruri şi comportamente care ne bucură, ne plac, ne încântă, aşa încât ele să intre în starea noastră de conştiinţă. Când se întâmplă acest lucru, plăcerea vine de la sine şi, o dată cu ea dispare obiceiul de a găsi urât, rău, neplăcut şi fad tot ce ne apare în cale.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.