Panorama editorialelor din 6 martie

Telepercheziţia bate Justiţia (Gândul – Rodica Ciobanu)

Telepercheziţia reprezintă, în cele din urmă, un gest de sfidare a Justiţiei, la care deputaţii se vor dovedi complici, dacă vor respinge cererea Departamentului Anticorupţie. Volumele scumpe ale colecţionarului Năstase vor rămâne şi pe mai departe nemişcate în rafturi, însă statul de drept va ieşi profund deranjat de ciocnirea a două dintre puterile lui, care, în cazul în speţă, au datoria să colaboreze tocmai pentru a se face justiţie. Exhibiţionismul mediatic al preşedintelui Camerei nu a făcut decât să amplifice întrebarea fundamentală: din ce surse provine imensa avere a familiei Năstase? De unde vin banii cu care a cumpărat sutele de tablouri, apartamentele somptuoase, terenurile, rămânându-i suficienţi ca să-şi umfle conturile? Dincolo de provenienţa tâmplăriei şi a pardoselii, aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundă justiţia românească, într-un caz devenit capital pentru ea. Răspunsul va întregi portretul lui Adrian Năstase, un fals social-democrat, care imită stilul grand burgeois şi ţine în cabinet o copie ieftină după Madona lui Raphael, pe care ar vinde-o pe zece mii de dolari.

Ce a vrut Adrian Năstase? (Evenimentul zilei – Ovidiu Nahoi)

(…) invitarea ziaristilor in apartamentul din Zambaccian mai mult a nascut intrebari decat sa ofere raspunsuri. A aratat un Adrian Năstase mai mult ingrijorat decat relaxat. Un Adrian Năstase care, crezand ca da o lovitura mediatica, nu a facut decat sa comita o noua greseala de natura sa-i afecteze imaginea.

Întoarcerea lui Iliescu în fruntea PSD (Jurnalul naţional – Ion Cristoiu)

Starea de spirit de la Congresul din aprilie 2005 n-a fost urmarea unei perceptii aprofundate a tarii reale. A fost, ca de obicei, in cazul liderilor PSD de la Centru, efectul campaniei duse de cateva ziare ale Puterii si de unele ONG-uri portocalii. S-a creat astfel, dupa metodele tipice diversiunilor postdecembriste, o atmosfera artificiala, fara nici o legatura cu atmosfera din randurile membrilor si simpatizantilor PSD. Sub Puterea acestei atmosfere, Ion Iliescu a fost repudiat pentru a se dovedi ca partidul s-a rupt de trecutul asa-zis neocomunist. Ceva asemanator se petrece si acum. Liderii de la Centru stau sub puternica impresie creata de campania mediatica pe tema coruptiei duse de ziare si de televiziuni ale caror patroni puscariabili sunt santajati de actuala Putere cu zanganitul catuselor. De aici intoarcerea la Ion Iliescu – necorupt, autorul legendarii sintagme, sarac, dar cinstit. Cand vor simti ca tema coruptiei s-a epuizat, Marii Papusari vor decide o intoarcere la tema Ion Iliescu – neocomunist. Si liderii PSD se vor dezice din nou de Ion Iliescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.