Panorama editorialelor din 4 aprilie
Două semnale: Panait şi Lazea (România liberă – Nicolae Prelipceanu)
La inceputul mandatului sau, Traian Băsescu declara ca ii mai lasa sase luni in functii pe şefii serviciilor secrete, dupa care le va evalua activitatea si va vedea ce masuri adopta. Va invit sa numarati lunile de cand e dl Băsescu preşedintele României, precum si sa enuntati macar un ‘cuvintel’ din analiza serviciilor secrete, facuta la sase luni de la instalare. Am trait cu totii o scurta perioada de optimism, de vreo cateva saptamani, cand, in sfarsit, Legea Ticu redevenea ce fusese, cand se vota Legea lustratiei (mai bine mai tarziu decat niciodata? cine stie), cand se spera ca autorul legii va fi chemat sa prezideze CNSAS. Pe la ‘servicii’ va fi fost panica. Saptamanile acelea au trecut repede, serviciile s-au repliat si au ales judecatorul in locul detinutului. Un tanar a avut si aici parerea corecta, dar a fost silit de partidul sau sa si-o ‘corecteze’ cum era ordin de undeva. Dl Dan Lazea, se pare, nu si-a ales soarta lui Cristian Panait. Dar s-a retras, dezgustat de ceea ce a fost silit sa faca. Oricum, el se asaza in aceeasi ordine de idei. ‘Vor veni tinerii cu alta mentalitate? Si, daca vor veni, ce-i?’, par a raspunde serviciile. ‘Ii dam noi pe brazda.’ Sau sub brazda.
Cacaia provocaţia? (Ultima oră – Ion Marin)
Oamenii, pedistii, adica – de ce nu? – au spus ca sunt de acord cu lustratiunea asta, ba chiar vor sa-i vada sclipirile cât mai repede, prin ‘asumarea raspunderii’. Va e teama, cumva, ca s-o scurtam, ca unii dintre ei (poate chiar toti) s-ar putea razgândi taman la vot (secret, cum altfel), incât sa cada guvernul Tăriceanu cu filiala Prahova (Patriciu and Co) cu tot? E posibil, cred ca ati gândit corect. Insa eu zic ca, pâna una alta, sa va hotarâti dumneavoastra s-o retrageti pâna rezolvati problema aliantei cu PSD (ce a ramas din el, aripa Geoana), ca UDMR-ul nu-i problema, doar vorbiti o limba comuna, a intelegerii si autonomiei! Si tot de limba ar putea tine motivul retragerii: cuvântul ‘lustratie’ nu este in fondul principal de cuvinte al limbii române (in maghiara, cumva?), nefiind macar in DEX. Or obiectia – pe care cred ca tot o va formula cineva, poate de la PRM, ca ei sunt cu nationalismul asta enervant – este dirimanta. O lege, macar in privinta titulaturii, trebuie inteleasa de toti cei carora li se adreseaza, altminteri oricare cetatean acuzat ca a incalcat-o poate ridica obiectia ca n-a inteles despre ce-i vorba si poate câstiga la CEDO, iar statul român poate pierde milioane de euro sau macar de lei (noi). Asa ca asta e o adevărata provocatie: schimbati numele legii ziceti-i, de exemplu, ‘Legea purificarii’, cum vad ca se traduce in Micul Dictionar Enciclopedic). In DEX, v-am spus, nici nu exista – ceea ce-i problema! – aceasta lustratie! Sau puteti opta pentru ‘ardere de tot’!
Învăţăturile lui Năstase (Libertatea – Mihai Valentin Neagu)
Si Adrian Năstase a vrut alegeri anticipate in 2002 sau 2003, cand avea toate sansele sa le castige si sa amane astfel meciul cu Băsescu si cu Parchetul. Dar nu le-a facut. Iar Băsescu nu vrea sa lase nimic la voia intamplarii. Poate ca nu se va confrunta cu Năstase in 2009. Dar parchetul, cu siguranta, va exista si atunci, cum va exista la fel de bine si dosarul Flota sau casa din Mihaileanu.
Datu’-n gât prinde rădăcini la români (Realitatea românească – Mugur Cosmin)
In Germania, spre exemplu, daca cineva isi parcheaza masina pe trotuar incurcand pietonii, un cetatean cu spirit civic anunta politia, care ajunge imediat la locul faptei si amendeaza imprudentul sofer. Cu alte cuvinte, chestia cu para functioneaza si chiar da rezultate prin Europa. Atunci, de ce n-ar da si pe la noi? Numai ca pe acolo lumea se paraste considerand ca acest lucru aduce beneficii intregii comunitati si nu pentru a face rau unui vecin sau unui coleg. La noi, para a inceput sa se instaleze pe principiul ‘caprei vecinului’, si nu pe fundamente de ordin civic. Mai mult decat atat, a inceput, din nefericire, sa functioneze si para anonima. Chiar unele institutii ale statului o incurajeaza dand curs si reclamatiilor nerevendicate. Daca ai chef sa-l bagi pe unul in ghearele procurorilor, scrii o epistola despre el, nu o semnezi si o trimiti pe la vreun Parchet, care este obligat, conform legilor de pe la noi, sa o ia in considerare. Iar acest ‘dat in gat’ functioneaza pe zi ce trece mai eficient.
Jandarmii – soluţia la problemele pensionarilor? (Gândul – Caterina Nicolae)
PD este singurul care dă semne că ar fi înţeles că pensionarii chiar au ajuns la capătul răbdării. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anunţat săptămâna trecută că ar dori să majoreze pensiile, fără a strica însă ceea ce s-a obţinut în urma recalculării. Astfel va urma o creştere a punctului de pensie, de care se vor bucura cei care au obţinut un punctaj mai mare sau egal cu cel avut în plată înaintea recalculării, iar ceilalţi vor beneficia de un soi de ajutor social pe care îl vor primi o singură dată, nu lunar. Cât va însemna asta şi când se vor aloca banii, ţine însă de Ministerul de Finanţe, pentru că Fondul de pensii abia îşi duce zilele. Finanţele n-au dat însă nici un semn c-ar lua în calcul majorarea pensiilor şi oricum este puţin probabil că vor găsi o sumă decentă pe care s-o pună la dispoziţia Ministerului Muncii. Problema pensiilor nu este uşor de rezolvat. 300.000 de lei în plus nici nu se simt în gospodăria unei familii de pensionari, dar la 4,5 milioane de familii se cască un adevărat crater în bugetul de stat. Singura soluţie – creşterea numărului de salariaţi – nici nu este pomenită în discursurile guvernanţilor. Spre comparaţie, în majoritatea ţărilor UE, sunt doi-trei salariaţi la un pensionar, în România sunt 4,5 milioane de salariaţi la 4,3 milioane de pensionari în sistemul public şi 1,8 milioane de pensionari proveniţi din agricultură. Coaliţia la guvernare se îndepărtează pe zi ce trece de problemele reale ale României. Când zeci de mii de pensionari vor ieşi în stradă, care va fi soluţia Puterii? Tot jandarmii?
Autor : Alic MÎRZA, Amos News