Panorama editorialelor din 4 aprilie
Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de marţi, 4 aprilie, a cotidianelor centrale:
Domnule Băsescu, sunteţi şantajabil? (Cotidianul – Cristian Pătrăşconiu)
Punctual si de ultima ora: dupa sarabanda gesturilor confuze si enervate ale şefului statului in chestiunea CNSAS, e pentru prima data cind, exceptindu-i pe aliatii neconditionati ai preşedintelui – pusi de acesta intr-o situatie ridicola -, exista opinia unanima ca Traian Băsescu ascunde ceva, cind se simte – fara contraargument valabil – ca nu joaca cinstit.
Cind candidatul Traian Băsescu l-a intrebat pe contracandidatul Adrian Năstase daca e santajabil, vorbele fostului primar l-au despicat pe fostul premier. In cazul in care actualul preşedinte al României nu va reusi cit mai repede sa invalideze – prin fapte – curentul de opinie care se incheaga si care se ingroasa – anume ca apropierea sa de serviciile secrete nu e intimplatoare si nici inocenta -, atunci tonul pe care se pune intrebarea daca e sau nu santajabil va fi radical diferit de cel de astazi. Acum, intrebarea inca mai are o latura igienica. Ea trebuie sa fie pusa pentru ca e singura sansa de a evita ziua in care acuza pe care o contine va avea o forta mult mai mare decit o are o afirmatie cu aceleasi date. Daca se va ajunge pina intr-acolo, nici ‘poporul’ lui Traian Băsescu nu va mai putea face nimic pentru şeful statului.
Adevărul despre imaginea SRI (Jurnalul naţional – Ion Cristoiu)
Intregul an de mandat prezidential a fost marcat de declaratiile lui Traian Băsescu potrivit carora Serviciile, SRI, indeosebi, ii pun la dispozitie date, dosare despre cazurile de coruptie, dar mai ales informatii confidentiale. Preşedintele a avut nevoie de aceasta ipostaza – de cel mai bine informat om din România – pentru a da credibilitate interventiilor sale in chestiunea coruptiei. Din nefericire, pretul credibilizarii spuselor sale a constat in adancirea suspiciunii ca Serviciile sunt un fel de Politie Politica a Cotrocenilor. Imaginea SRI in opinia publica devine astfel o problema de importanta majora. Nu atat pentru destinul Serviciului, cat mai ales pentru Traian Băsescu.
Băsescu face o mişcare spectaculoasă: trânteşte dosarele pe masă (Ziua – Sorin Roşca Stănescu)
Dar o intrebare, cred eu, esentiala trebuie pusa inainte de a-i acorda lui Băsescu o nota buna pentru aceasta manevra politica: poate el, in calitatea constitutionala de preşedinte, sa promoveze ordonanta de urgenta care sa le ofere ziaristilor pe tava respectivele dosare? Are Băsescu initiativa legislativa? Si daca nu are, atunci pe ce se bazeaza? Nu cumva pe un partid politic pregatit sa-i serveasca mingea la fileu? Sau este vorba de un bluf politic extrem de ingenios? Si inca o intrebare, pentru ca nu care cumva sa ma acuze cineva de ignoranta: despre ce dosare este, in definitiv, vorba? Sunt dosarele la care se referea Băsescu la dispozitia serviciilor secrete? Sau este vorba de dosare care au scapat definitiv de sub acest control? Adica de cele 1.300.000 de dosare care ar fi fost predate la CNSAS? O prada care nu se mai afla sub control nici prezidential, nici CSAT si nici macar al serviciilor secrete. O prada oferita, oricum, partidelor politice. Care s-au incaierat pe ea. Băsescu incearca sa o traga de sub nasul acestora pentru a o oferi, desi nu-i apartine, presei.
Neputinţa democrată (Azi – Octavian Andronic)
Dacă cineva şi-a închipuit că toate ultimatumurile liberale referitoare la retragerea lui Turianu de la conducerea CNSAS pentru a-i face loc acolo lui Ticu Dumitrescu îi vor înfricoşa pe democraţi, s-a înşelat. Nu numai că ar fi însemnat că nu ştie cum merg lucrurile în astfel de situaţii, dar şi că nu cunoaşte psihologia democrată, care poate fi asemănătoare cu aceea a unui bull-terrier care, odată prada apucată, nu-i dă drumul nici dacă-l omori. Muşcătura acestei rase este influenţată de un mecanism fiziologic care împiedică animalul să-şi descleşteze fălcile.