Panorama editorialelor din 3 aprilie 2006
Sărac şi sănătos (Adevărul – Cristian Petru)
Poate însă că românii care muncesc acum în străinătate, care au riscat plecând la o muncă stresantă şi nesigură şi care văd în jurul lor altă lume, alţi oameni şi alte idealuri vor răspunde altfel la această întrebare. Alte rezultate au chiar de pe acum sondajele făcute pe internet. Potrivit acestora, o treime sau uneori chiar mai mult din repondenţi preferă un loc de muncă mai bine plătit, dar mai stresant. Dar cei care participă la sondajele de pe internet intră deja într-o altă categorie. Până când românii vor vrea să rişte să muncească, putem plânge în continuare după concediile de pe vremea lui Ceauşescu, să îi înjurăm printre dinţi pe cei care merg la serviciu cu maşina, stând însă la locul nostru liniştit de muncă, fără stres şi foarte mulţi bani la leafă. Nu e nimic nou în opţiunile românilor. Ce e nou însă e faptul că au trecut 16 ani de la Revoluţie şi prea multe au rămas neschimbate.
Abureala de dinaintea divorţului (Libertatea – Simona Ionescu)
Premierul Tariceanu a anuntat ca pana la Pasti se vor mari pensiile celor al caror cuantum este sub venitul minim pe economie, restul urmand sa primeasca majorarea pana la sfarsitul anului. Pai, daca pensionarii reclama ca n-au primit nici macar pensia recalculata sau indexarea promisa la 1 ianuarie, cum se va realiza minunea de Pasti? Sambata, ministrul Sanatatii s-a grabit sa comunice victoria bolnavilor asupra retetelor de medicamente uzuale. Se coc anticipatele? Sau asa se indulceste socul provocat de noua scumpire a gazelor? Una peste alta, pare tot mai evident ca promisiunea ‘Sa traiti bine!’, cu care Alianta DA a ajuns la putere, e o abureala.
Oprirea la intersecţie (Cronica română – Grigore Arbore)
P.P.E a amanat, din motive diferite dar în esenta similare, intrarea în randul ‘centristilor’ europeni a doua partide a caror origine se afla în extremele esichierului politic al istoriei recente a Europei, în post-fascismul italian şi în post-comunismul fesenist romanesc. Ca, în mod sigur, la ‘amanarea’ acordarii statutului de membru deplin al P.D. – amanare care noua ni se pare oarecum sine die din moment ce s-a pronuntat chiar fatidica perioada de carantina de 4 ani, perioada ce s-ar termina dupa alegerile pentru Parlamentul U.E. din 2009 – au contribuit şi ‘amici’ din Triunghiul Bermudelor, nu mai are importanta. Oprirea la intersectie este destinata sa dureze: Spatiul dintre semafoare este ocupat; în arena P.P.E. este mare inghesuiala. Pentru Preşedintele Romaniei ar fi de dorit ca din intamplarea respectiva sa fie extrase unele invataminte. Principalul ar fi acela ca nu se poate improviza la nesfarsit în politica interna şi internationala în virtutea faptului ca numele tau incepe cu B şi fiindca nu esti obisnuit cu semafoarele, deoarece pe marile unde ai navigat ele nu prea exista.
Cei ce adoră suferinţa altora (7 plus)
Să nu devii iubit pentru că suferi. Să nu intri în atenţia celorlalţi prin tragedia ta. Să nu obţii plăcerea şi bucuria de a trăi pentru că alţii suferă! Aceste două atitudini ne atrag unii spre alţii şi ne cheamă morganatic chiar în relaţii ‘de dragoste’, în care dragostea durează atîta vreme cît există o victimă. Legătura secretă dintre cel ce suferă şi cel ce ajută în mod fantasmagoric, prin exces de zel (ajutorul dat celorlalţi este un miracol şi o bucurie, cînd este ghidat de iubire şi de nevoile reale ale celui aflat în suferinţă) presupune existenţa unei credinţe, posibil provenită din traume ale vieţii. Credinţa că primeşti dragostea cînd suferi şi credinţa că iubeşti cînd altul suferă! Mai plăcut devine simplul fapt de a admira frumuseţea naturii, decît suferinţa altor oameni şi mult mai minunat să ne bucurăm de răsăritul soarelui, decît de atenţia şi iubirea prietenilor care ne adoră drama..!
Autor : Alic MÎRZA, Amos News