Panorama editorialelor din 3 aprilie 2006

Alianţa DA, în derivă (Ziarul financiar – Silviu Brucan)

Nici la discuţiile în jurul Legii lustraţiei coaliţia la putere nu se prezintă ca un front unit. Miercuri, în Comisia juridică a Senatului, conservatorul Gavrilă Vasilescu a propus un amendament care prevede includerea în proiect a comandanţilor de nave şi aeronave, vizându-l vizibil pe Traian Băsescu. Propunerea a fost votată şi de liberalii din Comisie, dar deputata Mona Muscă, care este iniţiatoarea proiectului, a protestat energic contra amendamentului şi a exprimat speranţa că în plen el va fi eliminat. În sfârşit, să notăm că toate aceste tribulaţii au creat o situaţie în care organizaţiile societăţii civile se găsesc în conflict direct cu preşedintele Băsescu, de unde până acum ONG-urile sprijineau iniţiativele sale. După părerea mea, preşedintele Băsescu nu-şi poate permite luxul de a avea societatea civilă ca adversară a poziţiei sale. El trebuie să facă ceva pentru a repara această avarie politică.

Trei savanţi: Iliescu, Băsescu şi Elena Ceauşescu (Gândul – Cristian Tudor Popescu)

Că ar fi utilă celor mai tineri o prezentare ştiinţifică sistematică a comunismului românesc, nici o îndoială. Dar cei care au trăit sub comunism şi încă nu au murit n-au nevoie de ea pentru a condamna această monstruozitate care le-a mâncat zeci de ani din viaţă. Altfel, la ce s-a mai făcut Revoluţie în ’ 89? Cei aproape 1000 de români omorâţi atunci sunt vinovaţi că n-au murit ştiinţific? Ce să facem, să dăm ceasul istoriei înapoi, să repunem în funcţii CPEx-ul şi guvernul Dăscălescu, câţi or mai trăi, şi să organizăm o dezbatere ştiinţifică? Crimele comunismului sunt un fel de infracţiuni de drept comun, sunt accidente sociale în stat? Nu au fost ele făptuite în mod sistematic, ‘ştiinţific’, chiar de către zisul stat comunist, cu concursul tuturor ‘organelor’ sale? Dar dl. preşedinte Băsescu nu pare să fi simţit povara şi umilinţele comunismului. El s-a găsit în acea parte a sistemului care i-a permis să câştige 60.000 de dolari în 1989 şi acum fostul şef de reprezentanţă comercială de la Anvers, devenit savant, are frământări de natură ştiinţifică…

Meciurile mileniului (România liberă – Simona Popescu)

Prin marketing politic s-a amplificat şi subiectul CNSAS. Scandalul foloseste celor care profita pentru a-si face imagine, desi pana acum nici nu s-au obosit sa se aplece asupra acestei teme, inclusiv retelei de activisti PCR şi fosti securisti, astazi prosperi afaceristi ori politicieni. Subiectul deconspirarii trebuia tratat fara patima ori exagerari, cu sange rece şi multa harnicie în scormonirea prin dosare. în loc de asta, oamenii au vazut doi venerabili cu par alb care se bat nervosi pe microfon şi functia de sef. Cu tot respectul, poate ca amandoi ar trebui sa se retraga din cursa. CNSAS ar putea sa se numeasca ‘Institutul Ticu Dumitrescu’ şi astfel sa-i fie recunoscute meritele fostului detinut politic caruia i s-ar putea ridica şi o statuie. Corneliu Turianu ar trebui sa renunte şi el la sefia obtinuta democratic, dar contestabila. Ambii ar putea ramane doi onorabili membri ai CNSAS, garantia asanarii morale. în locul lor, un tanar fara ranchiuna fata de nimeni şi nimic ar gasi forta şi obiectivitatea necesare pentru a prezenta opiniei publice adevarul cutremurator al acelei perioade…

Jocuri şi farse (Bursa – Cristian Pârvulescu)

Pentru Alianta DA, nimic nu va mai fi ca inainte. Odata scandalul CNSAS, vraja s-a rupt. Aliantele judetene se desfac rind pe rind, iar contextul nu favorizeaza o strategie comuna nici macar pe termen mediu. Şi daca PNL nu a cistigat decisiv, PD cu siguranta a pierdut mult. Chiar daca noul sau electorat nu este sensibil la problema Securitatii, indoiala s-a instalat deja. Şi PSD a dovedit ca schimbarea discursului politic nu este dublata de o transformare reala. Astfel, daca dupa 16 ani, chiar şi informal, Securitatea influenteaza politica romaneasca, iar partidele, lipsite de fond ideologic şi dominate de politicienii anilor ’90, nu pot reactiona. Cum ar putea fortele politice sa isi asume responsabilitatile ce le revin în rezolvarea crizei CNSAS cita vreme au fost complice la o farsa? Cum ar putea Preşedintele sa medieze acest conflict cind pare doar un actor al unui scenariu pe care nu il controleaza? Dupa deceptii şi esecuri în serie societatea romaneasca este sceptica, fara a abandona insa cererea de moralizare a politicii. Dar, fara deconspirarea politiei politice, reforma morala nu are nici un fundament, iar fara reforma morala politica ramine doar un spatiu pentru jocuri şi farse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.