Panorama editorialelor din 2 martie

Publicitatea la TVR – indice de refracţie al taxei TV (Ziarul financiar – George Chiriţă)

Trebuie observat totodată că bugetul televiziunii publice depăşeşte totalul bugetelor însumate ale tuturor celor aproape 100 de televiziuni private. Este greu de înţeles ce mecanisme economice funcţionează atunci când devine ‘necesar’ să se suplimenteze prin publicitate un venit echivalent cu totalul veniturilor din care se realizează cele aproape 100 de programe ale televiziunilor private, multe dintre ele de o calitate mai bună. Publicitatea poate reprezenta astfel pentru televiziunea publică un instrument prin care ecranul TV devine un simplu mediu de refracţie al banilor colectaţi de la populaţie, prin care devin vizibili de fapt alţi bani, cei rezultaţi din vânzarea de spaţiu publicitar: o reţetă despre cum ar fi să cumperi 11 milioane de euro cheltuind 88 de milioane de euro.

Avertismentul alb pentru o administraţie portocalie (Argeş Expres – Octavian Andronic)

Ultima tresărire a acestei ierni relativ blânde, fără prea multă zăpadă şi doar cu câteva pusee de ger, s-a dovedit aproape fatală pentru primul oraş al ţării. Bucureştiul a fost, de ieri imediat după prânz, paralizat pur şi simplu de zăpadă şi de viscol. Testul cel mai dur l-a reprezentat circulaţia. Principalele artere, dar şi artere secundare, au fost parcurse în mers de melc, intersecţiile dovedindu-se a fi veritabile capcane din care cu greu se putea ieşi. Traversarea oraşului pe axele principale a luat până la 5-6 ore celor care s-au încumetat să spere că pot ajunge la capătul călătoriei. Haosul a fost amplificat de o reglementare rutieră precară şi de indisciplina devenită cronică a şoferilor.

Ţara zăpezii (Adevărul – Val Vâlcu)

Primăria poate face faţă unei ameninţări cu bombă, la orice oră din zi şi din noapte. O deraiere şi un incendiu vor fi urmate de mobilizarea exemplară a forţelor, de la prefect la sectorist. Nici măcar un seism nu pune probleme, desigur dacă e vorba de un exerciţiu, cum s-au tot făcut în ultima vreme. Cu zăpada e altceva. Prima simulare a avut loc abia la sfârşitul iernii, când autorităţile s-au prefăcut că intervin, simulând interesul pentru soarta oamenilor, până pe la 11 noaptea, când n-a mai rămas nimeni pe străzi.

Preşedintele (Rompetrol) care este… (Ultima oră – Ion Marin)

O veste mai ‘cutremuratoare’ decât insasi arestarea sa a zguduit mai zilele trecute opinia publica româneasca si, probabil, şi americana: hartuitul Dinu Patriciu a renuntat la conducerea Grupului Rompetrol, marele concern româno-american, cel mai mare contributor la buget etc… pentru care, nu o data, domnul Tăriceanu, primul-ministru al României, a lasat deontologia şi legea la o parte, fiindca, nu-i asa, nu te joci când vine un asemenea om de afaceri la tine în birou, care, pe deasupra, iti este şi prieten (citat aproximativ dintr-o memorie care nu ma ajuta prea mult când e vorba de exactitatea şi fermitatea declaratiilor domnului prim-ministru). Iata, insa, ca pe urmele prietenului sau din capul Guvernului, şi domnul Patriciu demisioneaza partial color, irevocabil, dar… subsidiar, anuntându-ne fara clipire ca da, a renuntat, dar nu la sefia, respectiv preşedintia Grupului Rompetrol, ci la… niste filiale, sucursale subsidiare, departamente, apartamente (nu, astea tin de alt scandal al zilei), în fine, reiese clar ca ne-a aburit, ne-a fraierit, ne-a dezinformat!

Scindarea bunului simţ (Gândul – Melania Mandas Vergu)

lectorii şi doctoranzii C.I.B.-ului au dreptul să ceară. Au chiar şi dreptul să instige, cum au făcut în noiembrie trecut, cu lanţul viu care cerea scindarea U.B.B., au chiar şi dreptul de a fi membri ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, exponentul extremismului maghiar, dar nu au nici un drept în virtutea căruia să nege realitatea: 50 de specializări în limba maghiară exclusiv, 6 extensii, 22 de masterate, 6.672 de studenţi şi masteranzi exclusiv maghiari, 230 de cadre didactice, 2 prorectori, consiliu academic maghiar, secretariat general maghiar, 20 de cadre didactice maghiare membre ale Senatului U.B.B. (din totalul de 85, din care 4 germani), 10 studenţi maghiari în Senatul U.B.B. (din 21 de studenţi), decani, prodecani, secretari ştiinţifici, facultăţi şi colegii exclusiv în limba maghiară. Universitatea Babeş-Bolyai are 19 facultăţi cu predare în limba română, 16 cu predare în limba maghiară şi 10 facultăţi cu predare în limba germană. Cei trei iniţiatori ai C.I.B.-ului intoxică cu bună ştiinţă organismele europene şi liderii de opinie, în încercarea disperată de a şi le înhăma demersului lor.

Ce faci cu puterea ta atunci când o ai? (7 plus)

Cei ce sunt slabi în raport cu noi sunt şi aceia care au nevoie de mai mult sprijin din partea noastră. Cum fiecare joacă ambele roluri în diferitele sale relaţii de viaţă, este minunat să le conştientizăm şi să învăţăm din fiecare dintre ele ‘ce simte celălalt’. Şi, când vom fi conştienţi de existenţa rolurilor de putere sau de lipsă a ei, vom putea privi către greşelile noastre şi ale celorlalţi cu ochi noi nouţi. Aceşti ochi ne vor permite să înţelegem că puterea înseamnă întotdeauna ‘responsabilitate’, pentru că, în relaţiile în care avem putere, producem schimbări. Şi, nu de puţine ori, schimbările acestea schimbă destinul celorlalţi, dar şi pe al nostru. Dacă puterea noastră aduce mai multă bucurie, mai mult ajutor, mai multă încredere şi speranţă celorlalţi, contează… Acestea toate ni le dăruim şi nouă înşine.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.