Panorama editorialelor din 27 februarie

Politica lui ‘Habar n-am’ (Libertatea – Simona Ionescu)

O buna perioada a ‘Epocii de Aur’ s-a infiltrat în constiinta romanilor ideea ca despre toate nenorocirile vietii de zi cu zi Ceausescu habar n-avea. Evident, o falsitate. Iata insa ca la 16 ani de la revolutie avem ministri care în momentul în care se confrunta cu realitatea ‘strazii’, îl iau pe ‘habar n-am’ în brate. Uluiala ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, în momentul în care un vames de la Aeroportul Otopeni l-a luat la trei pazeste pe motiv ca imparte cu el aceeasi banca, arata ca habar n-are ce i se intampla romanului care n-are acces la avion prin salonul de protocol. ‘Oi fi şi tu vreun pui de smecher’, i-a zis vamesul ministrului sau, crezând ca-i vreun posibil cotizant de spaga.

Securitate naţională, dar mai ales globală (Realitatea românească – Corneliu Vlad)

Proiectul strategiei de securitate naţională a Romaniei, facut public de preşedinte, nu contine revelatii fata de un document similar, care circula cu cateva luni în urma fara gir sau aprobare oficiala. Neavând revelatii, nici n-a prea incitat la dezbaterea publica pe care s-a scontat. Cel putin pana acum, la doar o saptamana dupa dezvaluirea textului. Politicienii şi societatea civila, care insistasera sa afle din vreme despre ce e vorba, par sa-si cam fi pierdut interesul când secretul a devenit public.

Pedeapsa sau consecinţa alegerilor noastre? (7 plus)

Valorile personale – precum adevărul, câştigul cinsitit, prin muncă şi efort propriu, prin capacitatea de a dărui dezinteresat celorlalţi – crează consecinţe minunate asupra societăţii şi ajută copiii să crească într-un climat armonios. Inversul acestor valori, extrem de uzitate la noi după revoluţie, dezechilibrează psihicul mulţimilor, gândirea şi percepţia copiilor şi atrage consecinţe dezastruoase. De îndată ce vom fi conştienţi de faptul că orice alegem să facem se răsfrânge asupra noastră şi a lumii înconjurătoare, ca armonie sau dizarmonie, ne vom trezi şi vom înţelege că niciodată nu ne-a pedepsit Dumnezeu sau altcineva. Ne alegem singuri pedepsele sau recompensele, care nu sunt altceva decât consecinţe ale alegerilor nostre greşite.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.