Panorama editorialelor din 27 februarie

Interacţiunea Patriciu – Tripăduş (Cotidianul – Traian Ungureanu)

Între timp, armata avocateasca aflata în solda şi sonda lui Patriciu lucreaza pe al doilea front. Vreţi justiţie? Ne judecam la Washington sub umbrarul legii americane. Din mijlocul anchetei care îl urmareste penal, Patriciu a dat în judecata statul roman, la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale. Avansam. Oligarhia îşi poate permite masajul complet: în România – presa loiala şi miracole judecatoresti, la curtile mari – fanfara de lux. Statul roman rămâne cu Tăriceanu, omul care s-a pronuntat din timp. Acum doua luni, primul-ministru, bun prieten şi partener de afaceri al acuzatului, a aflat de retinerea lui Patriciu la Parchet şi a spus: ‘Un abuz’. Corect. Un abuz al statului în care Tăriceanu e prim-ministru impotriva imperiului în care Tăriceanu e la el acasa. Se poate obiecta ca Tăriceanu nu e magistrat şi nu poate fi recuzat. Gresit. Primul-ministru poate fi recuzat prin alegeri anticipate. Dar alegerile anticipate au fost recuzate de un grup sfatuit de Dinu Patriciu. Cercul se inchide.

Partidul Antiprezidenţial Liberal (Gândul – Rodica Ciobanu)

(…) ideile lui Băsescu despre rolul ofiţerilor SRI care pot interoga cetăţenii, ca după aceea să fie trataţi cu grijă de stat ca inofensivi, devotaţi funcţionari publici, dau coşmaruri nu numai liberalilor, ci tuturor acelora care au trăit perioada comunistă. Încercarea de a pulveriza un organism decizional în materie de siguranţă naţională – CSAT – este doar o altă tentativă de a-l lăsa pe preşedinte, iniţiatorul Comunităţii Naţionale de Informaţii, măcar fără un panou de comandă. În fine, problemele liberalilor s-ar rezolva dacă preşedintele ar fi ales de Parlament, şi nu de poporul la care Băsescu zice că se întoarce ori de câte ori are vreun demers de justificat. Dar actualul şef al statului se vrea, constituţional, mai puternic, pe când liberalii îl doresc în rol decorativ. Această bătălie, alături de celelalte, aşază PNL în postura de partid antiprezidenţial, aflat în alianţă şi la guvernare cu partidul prezidenţial PD. O anomalie politică a cărei corecţie poate duce la ruptură. Până atunci însă, când Opoziţia vrea să fie prietenă cu preşedintele, iar Gigi Becali se laudă că este, un partid antiprezidenţial nu strică.

Fuziunea despărţirii (Curentul – Tia Şerbănescu)

Dnii Patriciu şi Tender au scapat de arestare dupa ce judecatorii au respins şi respectiv amanat cererea procurorilor în acest sens. Timp de doua zile, transmisiile de la tribunal au tinut buletinele de stiri în priza asigurând celor doi inculpati audienta maxima pentru a-si declama nevinovatia declarandu-se, ca dl Patriciu, ‘mandru de tot ceea ce am construit cinstit în aceasta tara’. Las’ ca nici tara nu i-a ramas datoare: i-a oferit posibilitatea de a face o avere de cateva sute de milioane de dolari pentru care în alte parti i-ar fi trebuit inca doua vieti.

Carisma de ultimă oră a lui Patriciu (Agenda zilei – Octavian Andronic)

Solicitarea procurorilor de arestare a lui Dinu Patriciu aducea ca motiv principal faptul că în mass-media şi în opinia publică se induce, constant, un curent de opinie favorabil patronului ROMPETROL, ceea ce ar fi de natură să îngreuneze munca procurorilor. Cum – nu se explică. Înţelegem, însă, destul de uşor în ce fel munca lor s-ar uşura în condiţiile în care acesta ar fi reţinut în celulele de la Rahova şi adus la audieri cu cătuşele la mâini şi fără cârdurile de cameramani şi reporteri ce i-au însoţit fiecare dintre cele peste 20 de vizite pe care le-a făcut la Parchet de când a fost învinuit de tot pomelnicul de infracţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.