Panorama editorialelor din 24 februarie

Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de vineri, 24 februarie, a cotidianelor centrale:

Proba de dresaj (Cronica română – Horia Alexandrescu)

(…) totul ne aduce aminte de poezia-avertisment pe care i-a dedicat-o Traian Băsescu, la incheierea campaniei electorale: ‘Adriane, nici nu stii/Cat de mic incepi sa fii!’… Fireste, insa, ca aia a fost doar o glumita, în vreme ce tot ce se petrece acum n-are legatura cu seful statului, nici cu Monica Macovei (ea n-are, de fapt, legatura cu nimic din ceea ce ar putea privi reforma în justiţie!) şi cu atat mai putin cu miscarile de pe scena politica! Iar cum la varful PSD n-au mai ramas decât doi-trei netavaliti prin suspiciunea de corupţie, se intampla ceea ce era de presupus: Iliescu, calul de povara, se inhama vrand-nevrand sa scoata din mocirla caruta pesedista, iar Mircea Geoana se straduieste din rasputeri sa dea impresia ca ar conduce efectiv partidul. Desi, la drept vorbind, a sarutat discret stanga tatalui, simtind în ceafa şi rasuflarea fierbinte a grupului de la Cluj. Grup care nu mai e nici el deviationist de dreapta, ci viceversa, drept care, apropo, chiar din sanul lui s-a ridicat, amenintatoare, în fata lui Traian Băsescu insusi, vocea molcoma, ardeleneasca, a lui Ioan Rus: ‘Fereasca Dumnezeu sa se intoarca PSD-ul la putere!’

Înfrângere de etapă pentru Adrian Năstase (Cotidianul – Cristian Pătrăşconiu)

Dupa votul în cerc restrins de ieri de la Camera Deputaţilor au fost însă şi câştigatori. A câştigat încă o data ideea ca exista o coaliţie murdara, a celor care stiu ca, daca rup ‘lantul’ conspiratiei lor vinovate, nu va fi deloc bine pentru ei. A câştigat, de asemenea, şi ideea ca actuala retea de putere este una fragila şi impinzita, în multe dintre punctele ei nodale, cu tot felul de cai troieni. La fel, victorioasa a iesit şi ideea de obraznicie, pe care Victor Ponta se straduieste din rasputeri sa instituie monopol. In fine, toate acestea au dus la victoria omului Adrian Năstase. Respingerea cererii de perchezitie a dus la securizarea temporara a persoanei şi a averii lui A. Năstase, dar acest aspect nu este unul decisiv. Esential este ca, dupa ziua de ieri, a devenit evident şi pentru un copil de gradinita ca Năstase se tine cu dintii de scaun tocmai pentru a nu avea probleme cu legea. Acuza de justiţie politizata este intemeiata în cazul Năstase, dar numai daca se aplica intr-un mod autoreferential, caci fostul premier foloseste funcţia politica şi funcţia publica tocmai pentru a influenta Justiţia. Mai exact, pentru a evita Justiţia. Până la pronuntarea unei sentinte în Justiţie, Adrian Năstase este nevinovat. Cea mai mare problema a lui este ca, prin ceea ce face, se comporta ca şi când ar fi vinovat. Şi asta e, din pacate, pentru fostul prim-ministru, limpede ca lumina zilei. în fond: în competitia dintre justiţia autentica şi bunul-simt, pe de o parte, şi Adrian Năstase, pe de alta, Năstase a mai suferit încă o înfrângere de etapa.

Proces cu milioane de juraţi (Adevărul – Ion M. Ioniţă)

Publicul se împarte întotdeauna şi sufletele sensibile vor ţine mereu cu cei ‘persecutaţi’. ‘Uitaţi-vă, mor cu dreptatea în mână’, a fost mesajul fostului premier, încercând să întărească această impresie prin declaraţiile ulterioare privind certitudinea înaintării dosarului în judecată orice s-ar întâmpla. Asocierea cu alt ‘persecutat’, Dinu Patriciu, despre a cărui arestare Năstase a zis că este deja pregătită, şi povestea cu apărarea lui Băsescu, pe când era urmărit în dosarul ‘Flota’, sunt alte elemente ale partiturii preşedintelui Camerei. De partea cealaltă, Monica Macovei şi Daniel Morar s-au prins cu entuziasm în horă. Ce mai contează procedurile, totul e să dai declaraţii pe sticlă, să spui că ai găsit probele, că vinovatul a fost prins cu termopanele în fereşti şi cu găini import China la Cornu. Mătuşa Tamara, nevasta Dana, fiul Andrei, plus ăla mic care n-a putut să meargă la şcoală din cauza procurorilor, ce să mai zici, e cea mai mare telenovelă din Europa şi din America Latină la un loc. Dacă Adrian Năstase a ales să joace astfel, în loc să spună că nu are nimic de ascuns şi este de acord cu efectuarea percheziţiei, este treaba lui. Autorităţile nu aveau însă voie să intre într-o asemenea comedie.

Majoritatea minoritară a preşedintelui (Realitatea românească – Ion Năvălici)

Ceea ce Alianţa contesta permanent recunoaste tacit preşedintele. Majoritatea nu se afla decât pe hartie, şi nici acolo prea clar. Daca, sa zicem, în unele cazuri ea pare sa existe – cum ar fi în cazul motiunilor inaintate de Opoziţie -, în rest ea se afla în bataia vantului. Elocvent va fi votul plenului Camerei Deputaţilor la dezbaterea aceleiasi cereri a ministrului Justiţiei pentru perchezitia locuintelor lui Năstase.

Baricade (Curentul – Tia Şerbănescu)

Dupa ce Senatul s-a făcut de plans votand impotriva ordonantei DNA iar plenul s-a făcut de ras votandu-si pensii speciale, a venit randul Comisiei Juridice a Camerei sa demonstreze ca Parlamentul tine mortis sa-si pastreze neincrederea populatiei. Cererea de perchezitie a doua din reşedintele Năstase inaintata de ministrul justiţiei pentru a doua oara a fost respinsa prin vot secret de Comisia Juridica. Discursul patetic al fostului premier care s-a declarat victima politica i-a impresionat, se vede treaba, pe colegii sai iar coaliţia antijustiţie s-a dovedit din nou mai puternica decât coaliţia anticorupţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.