Panorama editorialelor din 10 februarie

Sub zodia anchetelor (Azi – Valentin Stănilă)

(…) caracterul de campanie a devenit evident. Mai toată lumea înţelege că, în vederea influenţării Raportului de monitorizare al Comisiei Europene, document programat să se publice la 16 mai a.c., se fac eforturi deosebite (uneori disperate) pentru a se convinge forurile de evaluare că, în sfârşit, în România, se acţionează eficient pentru combaterea corupţiei şi a altor fenomene, cum sunt crima organizată, traficul de persoane şi droguri.

Prezidenţialii politici absorb PRM şi PSD (Ziua – Sorin Roşca Stănescu)

(…) cum ii poate PD determina pe adversari, dupa modelul utilizat în trecut de PSD, sa-si paraseasca propriile formatiuni, mutandu-se cu arme şi bagaje sub steag prezidential? Cu biciul şi cu zaharelul. Cu biciul DNA şi a Parchetului General, al serviciilor secrete şi telecrizelor prezidentiale. Cu biciul aruncarii afara din posturi, atunci cand dosariada nu are efect. şi cu biciul interceptarilor ilegale ale telefoanelor, pe baza unor hotarari CSAT care incalca legea penala – institutia fiind condusa de Traian Băsescu, care este şi principalul beneficiar al interceptarilor. şi cu zaharelul unor avantaje. Cum ar fi ‘cocos, liber la furat’. Atacul se desfasoara din plin impotriva politicienilor ramasi fara partid, precum şi a celor aflati în PRM, partid în reala şi spectaculoasa ascensiune şi în directia PSD. Unde au fost create bresele necesare. Dar vine la rand şi PNL. Este extrem de interesant de urmarit cum se va derula acest proiect şi în ce masura el va reusi. De raspunsul la aceste intrebari depinde, în definitiv, chiar viitorul politic al lui Traian Băsescu.

Pesederizarea şi peremizarea PD (Realitatea românească – Ion Năvălici)

Cand PSD se afla la putere şi racola pe toata lumea, sesizam pericolul prin care trece. Acela de a deveni un amalgam care se va pulveriza repede, de indata ce va pierde puterea. Un partid fara identitatea doctrinara a membrilor sai este doar o bu-taforie. Cu sute de primari, consilieri şi directori racolati, PSD nici nu s-a intarit, nici nu a luat mai multe voturi de la electorat. Ba chiar a pierdut alegerile. Aceeasi soarta ar putea s-o aiba şi PD.

De la democraţia de vitrină la democraţia pe sponci (Bursa – Cornel Codiţă)

Cit despre justiţie, ce sa mai vorbim! Ea este pur şi simplu condamnata. Nu poate exista justiţie functionala pe un teren legislativ atit de instabil. Nu exista justiţie functionala, daca la fiecare doi ani, cineva face cite o ‘reforma’ mai interesata de obiective politice, decit de structurarea rationala a sistemului. Nu exista justiţie, daca oamenii care o practica sint condamnati la un statut profesional ridicol, iar nivelul de expertiza scade constant. Cit despre ‘textura morala’ nu mai este cazul sa vorbim, ea nu are cum sa fie mai solida decit cea de ansamblu a societatii romanesti, adica putreda, putreda! Pe scurt, avem o groaza de institutii, dar nu şi justiţie functionala. Mai nou, sistemul mimeaza eficienta dansind pe un teren mlastinos, invecinat cu dictatura, supradimensionind şi abuzind institutiile ‘acuzarii şi ale investigatiei’, în timp ce institutiile puterii executive şi ale mass-media cultiva în rindul populatiei confuzia grava dintre Justiţie şi ‘justiţiarism’.

Dogma libertăţii de expresie (Ultima oră – Octavian Andronic)

Apărute prin presa daneză încă de prin luna septembrie a anului trecut, nişte caricaturi înfăţişându-l, alături de celelalte simboluri religioase, şi pe profetul Mahomed răscolesc abia acum lumea musulmană, provocând demonstraţii violente, soldate cu incendieri de ambasade şi de sedii de firme occidentale şi cu victime a căror vină este doar aceea de a se fi aflat în calea valului. Un val iraţional şi intolerant, care protestează şi pedepseşte pentru un lucru a cărui semnificaţie s-a pierdut de mult pe drum.
Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.