Panorama editorialelor din 10 februarie
Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de vineri, 10 februarie, a cotidianelor centrale:
Puci (Curentul – Tia Şerbănescu)
De cand la DNA au fost citate loturile Rompetrol şi blocul Zambaccian, scena politico-mediatica a devenit anticamera de tribunal. Celebrii invinuiti, Dinu Patriciu şi Adrian Nastase, impreuna cu rudele şi complicii, au varsat lacrimi de crocodil pe la toate televiziunile şi ziarele acuzand vanatoarea de vrajitoare careia i-au cazut victime. Ideea ca niste tranzactii suspecte ajung uneori nu numai pe masa guvernului, ci şi pe masa justiţiei asa cum se intampla şi în alte tari, nu pare sa le treaca prin cap.
Rechini fripţi şi votul din Senat (România liberă – Petre Mihai Băcanu)
Se cauta tapi ispasitori pentru degringolada din PSD în afara partidului. Vezi Doamne, s-ar fi elaborat o strategie pentru dezmembrarea PSD – ‘masinatiune politica’, nici vorba ca un asemenea partid isi sfasie singur liderii. Stiti cu ce nu ne vom mai intalni sigur? Cu un Geoana insotit de bivolarii partidului, în mars spre DNA, ca sa arate ca-si sustin rechinii pusi la frigare. Alti rechini mai zburda prin ape mocirloase, atrasi de ceva sange scurs din trupul lui Adrian Nastase. Daca vrem 1 ianuarie 2007, trebuie sa auzim de cel mult o platica sau oblete gata de aruncat pe plita, pentru ca n-au justificat stransura de peste noapte. Cat priveste votul din Senat privind desfiintarea DNA, rechinii şi crocodilii care n-au ajuns inca pe plita n-ar trebui sa se bucure. Pana la lichidarea DNA e cale lunga.
Înglodare totală (Adevărul – Eugen Chelemen)
Puterea, prin vocea Monicăi Macovei, se smiorcăie şi spune că e îngrijorată de compromiterea integrării în UE. Opoziţia, cu Rodica Stănoiu pe post de suflătoare de vorbe, râde cu satisfacţie pentru că oamenii săi au şansa de a scăpa din ghearele procurorilor DNA, consideraţi obedienţi şi supuşi Puterii. Clasa politică românească a fost cuprinsă, ieri, de zbucium sau de euforie, după ce la Senat a picat cu brio ordonanţa prin care Parchetul Naţional Anticorupţie s-a transformat în Departament Naţional Anticorupţie. Dacă legea respinsă va fi promulgată, dosarele lui Năstase, ale DIP-ului şi ale altora ca ei din parlament vor fi suite în dube şi mutate la Parchetul General, unde vor fi luate în primire de alţi procurori. Toată această schimbare nu înseamnă altceva decât bulversarea cercetărilor.
Anticorupţia – cu capul spart (Gândul – Marius Niţu)
(…) ca să nu faci din vânătoarea de mari corupţi un fel de vânătoare a teroriştilor din timpul Revoluţiei, ai nevoie de trei condiţii: o legislaţie adecvată, un instrument specializat (DNA-ul) şi voinţa politică a Puterii. Acum, lipsa de voinţă politică a senatorilor Alianţei, manifestată prin absenţa de la vot, pur şi simplu a lăsat DNA-ul fără muniţie. Departamentul lui Morar, de la care toată lumea aşteaptă trofee de rechini, mai poate funcţiona în condiţiile actuale până la publicarea legii de respingere în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, ancheta în dosarul Zambaccian s-a transformat într-o cursă contra cronometru între cei anchetaţi şi procurorii anticorupţie. Dar, indiferent de rezultate, tocmai din cauza vitezei, soluţiile vor fi puternic contestate, în condiţiile în care corectitudinea Justiţiei române e o cheie pentru Europa. Astfel, senatorii absenţi au reuşit simultan două lucruri: au încasat bani în timp ce au lipsit de la serviciu şi au mai pus o piedică României.